ÇİNLİLERİN YULİN'İ , BİZİM GERBİLİMİZ

Refik ERDURAN 27 May 2016

Refik ERDURAN
Tüm Yazıları
Onlar olmasaydı hayatın pek tadı kalmazdı diyecek kadar değer verdiğiniz şeyler var mı? Benim var. İki tane. Biri müzik. Onsuz hayat gerçekten hayli yavanlaşırdı. Öteki? Şaşmayın. Köpek.

Onlar olmasaydı hayatın pek tadı kalmazdı diyecek kadar değer verdiğiniz şeyler var mı? Benim var. İki tane. Biri müzik. Onsuz hayat gerçekten hayli yavanlaşırdı. Öteki? Şaşmayın. Köpek. Ateşte kızarttığı av etlerini yerken yanına yaklaşan köpeğe ilk kemiği atan atamız bir uygarlık atılımı başlattığını bilmiyordu. Aradaki bağlar gitgide ısındı, o konuğun soyu hayvanlar âlemindeki tek gerçek dostumuz oldu. Özellikleri ne? Bizi sevebilmeleri.  Bilimsel araştırmalar insan beyniyle köpek beyni arasında duygu yetenekleri açısından büyük benzerlik bulunduğunu gösteriyor. Primatlar gibi, fizyolojik yapısıyla bize çok daha yakın akrabalarımız var. Çok da zekiler. Ama sevgi kapasiteleri kıt.

Bir ayrılıktan sonra buluştuğunuz zaman köpeğiniz çıldırır, üstünüze atlar, coşkuyla hoplar zıplar, çevrenizde dört dönerek sevinç dansları yapar. Sakinleştikten sonra gözlerinin içine bakın. Orada bilinçli ve katıksız sevgi göreceksiniz. Ömrüm boyunca otuzdan fazla köpeğim oldu. Hepsi onlara sağladıklarımla kıyaslanamayacak değerde mutluluklar sundu bana.

Önceki gün internette rastladığım bir festival çağrısı ise türümden utanmama yol açtı. Festival Latincede şen demek olan “festivus” sözcüğünden gelir. Konusu da insanı neşelendirecek hoş bir şey olmalı. Haberine rastladığım şenlik ise Yulin Festivali. Birkaç hafta sonra Çin’de yapılacak. Konusunu söyleyeyim mi? Encik yemek. Evet. O “şenliğin” müdavimleri müzik ve dansla eğlenirken köpek yavrusu ziftleniyorlar. Hayvancıklar kafalarına vurularak öldürüldükten sonra baş aşağı asılıyor, karınları yarılıyor, etleri taze taze pişiriliyor. Festivale tanıklık etmiş yabancı turistlerin anlattıklarına göre şenlik kurbanlarından bazılarının asılırken viyakladıkları duyuluyormuş. Demek ki zavallıların ölmeden kasaplandıkları da oluyor.

Aynı gün bunların şokunu atlatmadan YeniBirlik okurken tek sayfaya sığmış altı haber gördüm

1. Başlık “Yalnız patiler yanınızdayız.” Ülkemizde Uluslararası Avrasya Köpek Irkları Federasyonu ve İstanbul Çok Amaçlı Köpek Irkları Derneği varmış. Bunlar Silivri Belediyesi ile birlikte Yalnız Patiler Yanınızdayız Festivali düzenlemişler. Sokak hayvanlarını koruyor, sahiplendiriyorlarmış. Şenliğe katılan köpeklere mama ikram edilmiş.

2. Adıyaman’da otomobil çarpan köpek için vatandaşlar ambulans çağırmış, “Biz hayvan taşımayız” diyen görevlilerle tartışmış, ne yapıp edip kazazedenin tedavisini sağlamışlar

3.  Edirne’de bir evde yangın çıkmış. Mahalleli gelen itfaiyeye içeride iki kedi yavrusunun bulunduğunu söylemiş. İtfaiye önce yangının o bölümünü söndürüp hayvancıkları kurtarmış.

4.  Bursalı ressam Filiz Mungan kedi köpek resimleri yapıyor, sattıklarının parasını sokak hayvanlarına harcıyormuş.

5.  Mersin’de bir otomobil servisinin yıkama-yağlama çukuruna düşen atı halatlarla kurtarmak için itfaiye saatlerce uğraşmış.

6.  Türkiye’de 22 yıldır rastlanmadığı için nesli tükendi sanılan kayalık gerbili adlı küçük ve sevimli kemirgenin Hatay’da kapana yakalanması bilim çevrelerinde büyük sevinçle karşılanmış…

Yoklayın kendinizi: Ulusal kompleksleriniz azıcık hafifledi mi?