​3 MARUL 3 BROKOLİ

Serpin ALPARSLAN 08 Şub 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Markete gittiniz salatalık başında güvenlik görevlisi, patlıcan fiyatı %132, kabak%60, domates%45 zamlanmış gördünüz.

Markete gittiniz salatalık başında güvenlik görevlisi, patlıcan fiyatı %132, kabak%60, domates%45 zamlanmış gördünüz.

Sebzeden vazgeçeyim derken; yöneldiniz marula… 

                       

- Hiç değilse yeşil salata yapayım!  “4 adet marul ile 2 kilo brokoli alabilir miyim”, dediniz.                                                                                                           Reyon sorumlusu size “üzgünüm, sınırlı sayıda satış yapıyoruz 3 marul, 3 brokoli alabilirsiniz” dedi.Şaka mı diye baktınız etrafınıza…                                   Şaka değil tamamen gerçek bir haberden bahsediyorum.

                             

 Avrupa’nın sebze başkenti olan İspanya dondurucu kış hava şartları nedeniyle sebze üretiminde ciddi darbe aldı. Özellikle kabak, patlıcan, karnabahar, domates, ıspanak, kereviz, marul, brokoli gibi ürünlerde Avrupa’nın birçok ülkesinde fiyatların artmasıyla, tüketiciye “kişi başına sınırlı sayıda” satışlar geldi.

İngiltere’de Tesco ve Morrisons süpermarket zincirleri çok büyük marketler. 

Özellikle marul ve brokoli satışlarına kısıtlama getirdiler. Yetkililer, her alışverişte en fazla 3 marul, 3 brokoli satın almalarına izin vereceğini bildirdi. 

İrlanda’nın önde gelen marketlerinden Jackie Leaonard & Sons yetkilileri de sebze sıkıntısından bahsederek 6 haftalık bir kısıtlamadan bahsetti.

Finlandiya’dan S Group Kesko yetkilileri de domates, marul ve biberde ciddi sıkıntı yaşandığını, fiyatların yükselmeye başladığını bildirdi. 

 

Avrupa’nın taze sebze ihtiyacının %80’ini karşılayan İspanya’da hükümet, 8 Ocak ile 15 Ocak tarihleri arası birçok sebze fiyatlarının % 132 yükseldiğini belirtti.  

                                             

 AB’nin tüm tarımsal üretiminin yüzde 13.6’sını sebze oluşturuyor. Birliğin en önemli üreticileri, ekonomik değer açısından üretimin yüzde 17.8’ini yapan Hollanda, yüzde 16.7’sini gerçekleştiren İspanya ve yüzde 16.5’ini gerçekleştiren İtalya.  

AB’nin 28 ülkesi 2015’te 17.6 milyon ton domates üretirken, bunun üçte ikisi İtalya kaynaklı. Havuç üretiminde başı Polonya ve İngiltere çekiyor. Bu iki ülke AB’deki toplam havuç üretimini dörtte birinden fazlasını yapıyor. Birliğin en büyük soğan üreticileri de, toplam üretimde yüzde 45’lik payı ile Hollanda ve İspanya.

Bizdeki durum da;

Yaş meyve-sebze ihtacatımız; ihracatçı birliklerinden alınan veriler doğrultusunda, 2016 Ocak/Aralık arasında ilk 10 maddede yer alan domates, biber, kabak, salatalık, patlıcan, patates, soğan, havuç v.b.  963.226.202 kg ve 463.348.079 milyon dolar değerindedir. 

En büyük ihracat partnerimiz AB ülkeleri ise Dante’nin dediği gibi “Büyük fırsatlar büyük krizlerden doğar” sözüyle bende virgül koymak istedim.