Söyleyeceklerim bazılarınıza tuhaf gelebilir ama 1970'li yıllar için bunlar çoğunluğun şaşırdığı ya da garipsediği şeylerdi.
Neden mi? İlkokul ve ortaokul yıllarımda futbolcu olmak isterdim de ondan. O yıllarda Dostlukspor isimli kadın futbol takımı vardı. “Fenerbahçe neden kadın futbol takımı kurmuyor? Keşke kursa da, sarı-lacivert formayla yeşil sahalarda ben de futbol oynayabilsem” derdim.
Zaman içinde futbol aşkım taraftarlıkta yoğunlaşırken, lisanslı olarak basketbol oynamaya başladım. Ancak erkek sporu olarak bilinen futbol dünyasına adlarını yazdıran genç kadınların anlamlı çabalarına, futbol aşığı bir kadın gazeteci olarak her zaman sahip çıktım. Başarılarını, yeşil sahalarda var olma mücadelelerini ekranlara, gazete sayfalarına taşındım. Genel yayın yönetmenliğini yaptığım Kadınca Dergisi’nde bir ilki gerçekleştirip spor sayfası açtım. Diğer kadın dergileri moda, makyaj, güzellik haberleriyle, O’nu baştan çıkartmanın 11 yolu gibi yazılarla okurlarla buluşurken... Spor medyası bırakın kadın futbolunu, üç büyükler dışındaki tüm futbol takımlarını ve spor dallarını yok sayarken... Kadınca’daki spor sayfamızda voleybol, yüzme, atletizm, futbol, güreş, boks gibi branşlarda var olan kadınların başarı öykülerini paylaşıyorduk.
KADIN MİLLİ FUTBOL TAKIMIMIZ’DAN HABERDAR MISINIZ?
Gazetecilik mesleğinde sağlık alanında odaklanınca genç kadınlarımızın futboldaki mücadelelerinden yıllardır uzak kaldım. Ta ki, Avrupa'nın ilk FIFA kokartlı kadın hakemi sevgili Lale Orta'nın “Kadın ve Futbol” konulu bir panelle ilgili sosyal medyadaki paylaşımına kadar. Panel konuşmacılarını incelediğimde, kadın futbolunda ülkemizde son yıllarda büyük gelişmeler olduğunu farkettim.
Şimdi sizlere soruyorum; Türkiye'de kadın futbol milli takımımız olduğundan haberdar mısınız? Ülkemizde kaç kadın futbol takımı ve lig bulunduğunu buluyor musunuz? Hemen Lale Orta’ya sordum ve üç ayrı lig olduğunu öğrendim. Lale Orta’nın verdiği bilgiye göre, kadınlar futbol birinci liginde 10, ikinci ligde A ve B gruplarında sekizer takım mücadele veriyor. Üçüncü ligde ise 16 grupta 98 takım var. Kadınlar A Milli futbol takımımızın yanısına19, 17 ve 15 yaşaltı kadın milli futbol takımlarımız da bulunuyor.
AĞRILI KADIN FUTBOLCULAR VODAFONE REKLAMINDA...
Birkaç gün sonra televizyonda Vodafone’nun Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hazırladığı reklamla karşılaştım. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı’nın hikâyesinden ilham alarak hazırlanan filmde, çığ düştüğü için maça yetişemeyen antrenör oyuncularına taktik veriyor ve kadroyu açıklıyordu. Vodafone yetkililerini bu harika reklam için tebrik ediyorum.
Türkiye’de kadın futbolu ne kadar aşama yapmış da haberimiz yok! Kadın futbol ligi ve kadın futbol milli takımımızla ilgili haber yapmayan, bizi kadın futbolcuların, kadın hakemlerin, kadın teknik direktörlerin çabalarından, başarılarından haberdar etmeyen medya utansın. Erkeklerin yönettiği spor basının durumu budur ne yazık ki! Ya kadınların yönettiği kadın dergilerine ne demeli? Erkek sporu olarak bilinen futbolda genç kadınların mücadelesine karşı üç maymunu oynamalarına üzülmeli mi, kızmalı mı? Bilemedim.