UMUT OYUNCULARA KALDI

Ersin AKMAN 18 May 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Son zamanlarda bütün teknoloji dünyası oyunculara odaklanmış durumda. Adeta hayata geçirilen her yenilik oyuncular için tasarlanıyor gibi.

Son zamanlarda bütün teknoloji dünyası oyunculara odaklanmış durumda. Adeta hayata geçirilen her yenilik oyuncular için tasarlanıyor gibi. Evet evet “oyuncudan” kastımız bilgisayar veya cep telefonu fark etmeksizin sahip olduğu herhangi bir cihaz üzerinden oyun oynayan kişiler. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki herhangi bir platform üzerinden düzenli olarak oyun oynayan herkes, daha konforlu bir oyun keyfi için gereken tüm aksesuarları veya teknolojik ürünleri satın almak için diğer tüm kullanıcılardan daha istekli oluyor. Anne – babasından aldığı harçlığı biriktirerek oyunla ilgili ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan bir öğrencinin de, beyaz yakalı bir profesyonelin de beğenerek oynadığı bir oyuna eşit oranda değer vermesi tüm teknoloji şirketlerini heyecanlandırıyor. Sonuç olarak oyun konsepti, yaşı veya sosyo ekonomik durumu ne olursa olsun insanları bir araya getirebiliyor.

7’den 70’e oyun oynuyoruz

Bunun en güzel göstergesi ise yakın zamanda ülkemizde de yapılmaya başlanan oyun turnuvalarında farklı yaş gruplarından binlerce insanın tribünleri doldurması olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul’daki Ülker Sports Arena’da yapılan oyun turnuvaları, çoğu basketbol maçından daha çok seyirci topluyor. Bu da 7’den 70’e herkesin oyun oynadığını ve herkesin iyi oyuncular tarafından oynanan oyunu keyifle seyrettiğini gösteriyor. Tabii ki bu oyunlar her zaman için daha güncel teknolojik cihazlara sahip olunmasını gerektiriyor. Yani cep telefonunuzdan da bilgisayarınızdan da oyun oynasanız hep en yeni modellere sahip olmanız gerekiyor. Bu da oyuncuların teknolojiye daha çok bütçe ayırmaları; daha hızlı cep telefonlarına veya bilgisayarlara sahip olmaları anlamına geliyor. Yani aslında bu işe ne kadar çok para ayırabilirseniz o kadar konforlu oyun oynuyorsunuz, rakiplerinizi alt ediyor, bulunduğunuz ekosistemi içinde başarılı olarak kabul ediliyorsunuz.

Bütçeden sonraki ikinci önemli şeyse zaman. Oyunların tamamı kendilerine zaman ayırmanızı istiyor. İşten, okuldan, aileden, sevgiliden “biriktirdiğiniz” zamanı bazen küçük, bazen büyük bir ekranın karşısında geçirmeniz gerekiyor. Teknoloji şirketleri bunu fark ettikleri günden beri oyuncular için (daha) yeni çözümler üretme yarışına girmiş durumdalar. Mesela yeni monitörler artık oyuncuların ihtiyaçları giderecek şekilde tasarlanıyor. Sadece monitörler mi? Hayır teknoloji adına üretilen her şey oyuncular düşünülerek pazara sunuluyor. Durum böyle olunca da bu teni teknolojik oyuncakların “azıcık” daha pahalı olmalarına kimse ses çıkartamıyor. Başta bilgisayar satışları olmak üzere son 5 yıl içinde global anlamda azalan tüm satışları gösteren grafikler de oyuncular sayesinde başlarını yukarı kaldırıyorlar. İnternet bağlantısı sunan şirketlerden, televizyon kanallarına kadar birçok farklı sektör, oyuncuların, oyun için ayırdıkları o küçük bütçeden kendi paylarını kapabilmek için yarışıyorlar. Sonuç olarak da oyun oynamayı seven birileri (yani bizler) ekonomiye olan katkımıza çok da takılmadan “daha iyi oynuyoruz” :)