MODÜLER TELEFON NEDİR?

Ersin AKMAN 25 May 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Bilgisayarların yerini cep telefonlarının aldığını ifade etmek artık standart bir söylem haline geldi. Bunun en büyük nedeni de dünyadaki cep telefonu satışlarının, bilgisayar satışlarını geçmesi.

 

Bilgisayarların yerini cep telefonlarının aldığını ifade etmek artık standart bir söylem haline geldi. Bunun en büyük nedeni de dünyadaki cep telefonu satışlarının, bilgisayar satışlarını geçmesi. Bence ikinci en büyük neden de insanların cep telefonlarını değiştirme hızının, bilgisayarlarını değiştirme hızında neredeyse 2,5 kat daha fazla olması. Yani masaüstü veya dizüstü olduğu fark etmeksizin bir bilgisayar alan son kullanıcının bu cihazı 3 – 4 yıl kullanmak istemesine rağmen, satın aldığı cep telefonunu 15 – 16 ay sonra değiştirmek istemesi.

En yeniyi ve kendine en yakışanını arama sürecinde de ortaya modüler telefon kavramı atıldı. İşin aslı son kullanıcının istediği bileşenleri bir araya getirerek bir cep telefonu ortaya çıkarmasından geçiyor. Evet evet tıpkı toplama bilgisayarlar gibi; bütçenize ve ihtiyacınıza göre istediğiniz parçaları seçebilme özgürlüğünden bahsediyorum.

LG G5 modüler bir telefon değil

Modüler telefon fikrini yüksek sesle dile getiren ilk kurum Google oldu. Google’ın Project Ara adını verdiği bu sistemdeki asıl amaç daha uygun fiyatlı cep telefonlarının üretilmesi. Öyle ya dünya nüfusunun büyük kısmı henüz internete bağlanamıyor. Yani henüz Google müşterisi değil ;) Bu insanların daha ekonomik çözümler kullanarak internete bağlanması lazım ki Google’ın ve Facebook’un gelirleri artsın. Her neyse, konuyu dağıtmayalım…

Ekonomik telefonlar hedeflenerek yola çıkılan modüler telefon fikri tabii ki en iyinin en iyisini arayanlar için de önemli bir konu. Öyle ya en güzel ekranların, en hızlı işlemcilerle buluşabiliyor olması gayet çekici bir fikir. Tam bu aşamada piyasaya yeni çıkan ve modüler telefon olarak duyurulan LG G5’e bakmak gerekiyor. G5 gerçekten iyi bir telefon; en yeni teknolojileri bünyesinde barındırıyor ama kesinlikle modüler bir telefon değil. Çünkü tek özelliği dışarıdan takılabilen bazı parçalarla birlikte çalışabiliyor olması.

LG G5’in modüler bir telefon olduğunu söyleyebilmek için ya “modüler telefon” kavramından bihaber olmak ya da her türlü veriyi pazarlama aracı olarak kullanabilecek kadar kapitalist olmak gerekiyor.  LG’nin özellikle Türkiye’de kapitalizmin gereklerini fazlasıyla yerine getirdiğini birinci elden bilen biri olarak G5’in modülerliğini bir kandırmaca olarak görüyorum. Tabii elde gerçek anlamda bir modüler telefon olmayınca ve Google da Project Ara’nın ilk ürünleri için 2017’nin bahar aylarını gösterince LG G5’i modüler telefon olarak isimlendirmek normal karşılanabilir. Ama gerçekleri de unutmamak lazım. Sadece modüler bir telefon almak için LG G5’i tercih etmek pazarlamacıların tuzağına düşmek olur. Yeni ve güncel bir telefon almak adına LG G5’i seçmek varken, pazarlamacılar tarafından kandırıldığını düşünmek hiçbir son kullanıcının hoşuna gitmeyecektir. Keşke LG, pazarlamacı bakış açısıyla hareket edip G5 gibi güncel bir ürüne, sahip olmadığı bir modülerlik etiketi yapıştırmaya çalışmasaydı da telefonun gerçekten sahip olduğu güncel özellikleri konuşabilseydik…