KAŞMİR'DE BİR NESİL KÖR OLUYOR

Gizem ŞENYURT 14 Kas 2016

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Hindistan kolluk kuvvetlerinin "ölümcül olmayan silah" olarak kullandığı saçmaların kullanım şartnamesinde kesinlikle yüze ateşlenmemesi, yere ateşlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Dünya geçtiğimiz aydan bu yana Amerika'daki başkanlık seçimlerine kilitlenmişken Hindistan ve Pakistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesi Kaşmir'de bir nesil kör ediliyor. 1990'lı yıllarda başlayan protestolarda Kaşmirli göstericiler ya Pakistan ya Hindistan devletleriyle çatışıyor. Şiddetin en yüksek olduğu 1990'ların ortalarından itibaren 70 bin kişi öldürüldü, protestocu olmayan 8 bin sivil yaralandı, 6 bin kişi ise kayboldu, toplu mezarlara gömüldükleri varsayılıyor. Kaşmir o zamanlardan beri Hindistan ve Pakistan arasında askeri çatışmalara sahne oluyor. Geçtiğimiz yazdan itibaren ise iki devlet arasında siyasi söylemlerde de birbirini suçlamalar giderek yükseliyor. İki devlet de birbirlerinin diplomatik misyonlarında karşı tarafın casuslarını bulduğunu açıklıyor. Hindistan Başbakanı, Kaşmir'in Pakistan tarafında teröristlere baskın yapıldığını ve önemli darbe indirildiğini açıklarken Pakistan Başbakanı bu iddiaları reddederek sadece her zaman olan sınır ötesi ateşli çatışmaların yaşandığını söylüyor. Hindistan karşıtı ayrılıkçılar Pakistan bölgesine sığınıyor, Pakistan karşıtları ise Hindistan tarafına geçiyor. Kaşmir'de silahlı çatışmalara karışmayan sivil halk ve barışçıl protestocular ise arada en büyük darbeyi yiyor.

Hindistan ordusu ve polisi, "ölümcül olmayan silah" olarak kullandığı saçmaları insanların yüzüne ateşleyerek bir nesli kör ediyor. Kaşmir'deki hastaneler saat başı bir kişiyi göz ameliyatına alıyor. Göz doktorları 10-12 Temmuz arasındaki üç günde, geçtiğimiz üç yıl içinde yaptıklarından daha fazla göz ameliyatı yaptıklarını açıkladı. Temmuzdan bu yana geçen dört ayda 90 kişi öldü, 17 bin kişi yaralandı, 5 bin kişi tutuklandı. Kaşmir, tarihinin en uzun sokağa çıkma yasağını yaşıyor. Çocuklar, evlerinde ya da okullarında saçmaların hedefi oluyor. Geçtiğimiz hafta yaşları 13 ila 18 arasında değişen kız çocuğu gözlerini kaybetti, en gençlerinin durumu kritikliğini koruyor.

Hindistan kolluk kuvvetlerinin "ölümcül olmayan silah" olarak kullandığı saçmaların kullanım şartnamesinde kesinlikle yüze ateşlenmemesi, yere ateşlenmesi gerektiği belirtiliyor. 2014'te Barselona sokaklarında 7 protestocu bu saçmaların isabet etmesi sonucu kör olunca İspanya'da kullanımı yasaklandı.

Dünya Amerikan Başkanlık seçimlerinde Trump'ın zaferini konuşurken Kaşmir'de bir nesil, tarihin en büyük operasyonuyla kör ediliyor. Dünyanın gözlerini kapattığı ve çatışmaların şiddetinin arttığı Kaşmir'den haberleri aktarmaya devam edeceğiz.

Geleceğinizi fallar değil sosyal medya hesaplarınız söylüyor

İnternette bıraktığınız dijital izleriniz sayesinde sosyal medya hesaplarınızı inceleyerek geçmişinizi, bugününüzü ve daha ilginci geleceğinizi tahmin eden bir web uygulaması çıktı. İnternete her gün 2.5 milyon gigabayt kişisel veri girildiği hesaplanıyor. Kullandığımız sosyal medya hesaplarının özel hayatımıza dair pek çok bilgiyi içerdiğini ve açıkladığını gayet iyi biliyoruz. Fakat Cambridge Üniversitesi Psikometri Laboratuarı biliminsanları ve ünlü oyun geliştirme şirketi Ubisoft bunun bir adım ötesine geçti. "Predictive World" yani "Öngörücü Dünya" isimli bir web aracı tasarlayan ekip, sosyal medya hesaplarınızdaki paylaşımları ve hareketleri inceleyerek geleceğinizi okuyor. Ekibin amacı sosyal medyada yaptığınız paylaşımların davranışlarınızı ve yaşam tarzınızı ele verdiğini göstermek.

Peki sistem nasıl işliyor? Predictive World’ün web sitesine girip Facebook hesabınızı bağlıyorsunuz. Sistem hiçbir kişisel datanızın kaydedilip saklanmayacağını beyan ediyor. Siz yine de eğer güvenmiyorsanız bilgilerinizi manuel olarak da girebilirsiniz. Ardından sistem kamuya açık paylaşımlarınızı ve online hareketliliğinizi algoritmasıyla analiz ederek size dair 60 tahmin sunuyor. Tahminler arasında cinsiyetiniz, yaşınız gibi beylik bilgiler olduğu gibi uyuşturucu kullanımınız veya ileride cinayete kurban gitme olasılığınız gibi daha çetrefilli ve iddialı yorumlar da var. Denemek isteyenlere duyurulur.

Avladığı geyik tarafından boynuzlandı

Amerika, Oregon'da spor olarak avlanmaya giden avcı grubundan bir avcı, öldürdüğü geyik tarafından hastanelik edildi. Gary Heeter (69) isimli adam, bir grup arkadaşıyla birlikte avlanmak üzere Oregon'daki Mauri Dağları'na gitti. Burada bir geyiği tüfekle vurarak öldüren adam, avını ATV'sinin arkasına bağlayarak yola koyuldu. Dönüş yolunda engebeli arazide zorlanan araç küçük bir tepeden çıkarken arkadaki yükün etkisiyle devrildi. Heeter, devrilen araçtan sırtüstü geyiğin boynuzlarına düştü. Avladığı geyiğin boynuzları sırtına ve ciğerlerine giren adamın yardımına gruptaki diğer avcılar yetişti. Grup liderinin önce ulaştığı Heeter'ın bilinci açık ve konuşabildiği rapor edildi. Şoka girmek üzere alan avcı, helikopter ambulans ile St. Charles Hastanesi'ne nakledildi. Crook Bölgesi Şerif Ofisi'nden yapılan açıklamada hastanede tedavi altına alınan Heeter'ın durumunun stabil olduğu ve tamamen iyileşmesinin beklendiği belirtildi.