FRANSIZ GENÇLER, YOUTUBE'DA DESPACİTO'YU HACKLEMEKLE SUÇLANDI

Gizem ŞENYURT 28 May 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Fransa'da 18 yaşındaki iki genç, Youtube'da popüler videoları hacklemekle suçlandı.

Gençlerin hacklediği videolar arasında Youtube'da şimdiye kadar en çok izlenen müzik videosu Despacito da bulunuyor. Gençler, videonun kapak fotoğrafını maskeli ve kapüşonlu, ellerinde silah tutan bir grubun fotoğrafıyla değiştirmişti.



Önce polis tarafından internetteki takma isimleri olan Prosox ve Kurois'h olarak isimleri açıklanan gençleri, Fransız ceza mahkemesi yetkilileri Nassim B. ve Gabriel KAB olarak açıkladı. Genç hackerlar, popüler müzik videoları platformu olan Vevo'nun Youtube kanalını hackleyerek videoların kapak görsellerini değiştirdi. Bazı videoların kapaklarına da Filistin taraftarı mesajlar ekledi. Hacklenen videoların bazıları Selena Gomez, Taylor Swift, Katy Perry, Chris Brown, Shakira gibi milyonlarca kez izlenen sanatçılarındı. Hacklenen Despacito klibi ise şimdiye kadar 5 milyardan fazla kez izlendi.

Rihanna'nın memleketi ilk kadın başbakanını seçti

Pop müziğin kraliçesi Rihanna'nın memleketi Barbados, geçen hafta yapılan seçimlerde Mia Mottley'yi başbakan seçti. Böylece Karayipler’deki küçük ada ülkesi, 1966'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandığı zamandan beri ilk kez bir kadın başbakan seçmiş oldu.



Seçimlerde Mia Mottley'nin liderliğindeki Barbados İşçi Partisi (BLP), Demokrat İşçi Partisi'ne (DLP) üstünlük sağladı. BLP, mecliste 30 koltuk kazanırken son 10 yıldır hükümette olan DLP bu sefer sadece 10 koltuk kazanabildi. DLP lideri ve eski başbakan Freundel Stuart, seçim sonuçlarının tüm sorumluluğunu üstlendiğini açıkladı. Avukat olan Mottley (52), seçim kampanyası boyunca DLP'nin saldırılarına maruz kalmıştı. Seçim sonucu ile ilgili konuşan Mottley, zaferin kendisine ya da DLP'ye değil Barbados halkına ait olduğunu söyledi.

Ada ülkesi olan Barbados'un ekonomisi turizme dayanıyor. Amerika ve Batı Avrupa'dan çok sayda turistin geldiği, Çin ve Rusya'dan da turist sayısının gittikçe arttığı ülkenin ekonomisi buna rağmen 2000'lerin sonundaki küresel ekonomik krizin etkilerinden hala kurtulamadı. Yavaş ekonomik büyüme, yüksek devlet borcu ve azalan döviz rezervleri ülkenin en büyük sıkıntısı. Seçimden zaferle çıkan Mottley'nin ilk ve en büyük hedefi ülkenin ekonomisini düzeltmek olacak. Bu arada hemen not düşelim, seçim kampanyası sırasında DLP tarafından kişisel karalama kampanyasına maruz kalan Mottley'nin en büyük destekçilerinden biri de Rihanna olmuştu. 

Avustralya'da Katolik kardinal tutuklandı

Avustralya'da Katolik kardinal, çocuk istismarı suçlarını örtbas etmekten suçlu bulundu ve çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Kardinal, suçlu bulunmasının ardından kilisedeki görevinden istifa etti. 



Güney Avustralya'da Adelaide bölgesinin kardinali Philip Wilson, 1970'lerde sübyancı bir rahibin kilisede görevli çocuklara karşı işlediği cinsel istismar suçlarını örtbas etmekten dolayı geçen salı günü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve en az 2 yıl hapis yatacak. Bu kararla birlikte Wilson, bu suçtan ceza alan en yüksek Katolik Kilisesi yetkilisi oldu. 

Salı günkü mahkeme kararının ardından çarşamba günü açıklama yapan Wilson, mahkemenin kararına istinaden kilisedeki görevinden ayrılmasının doğru olduğunu düşünerek istifa ettiğini söyledi. Wilson'ın istifası cumadan itibaren geçerli oldu. 

Wilson'ın ceza almasına neden olan istismar olayları 1970'lerde New South Wales'de yaşandı. Kilisede görevli dokuz çocuk, bir rahibin kendilerini istismar ettiğini Wilson'a bildirdi. Kilisenin ismine zarar gelmemesi için Wilson bu suçları emniyet güçlerine bildirmedi. 

Mahkemenin bu kararı üzerine Avustralya'daki çocuk istismarı kurbanları, kilisenin yasal sorumluluğunu üstlenmesi açısından bir dönüm noktası olduğunu söyledi.