​"DÖRT YAPRAKLI YONCA SİİRT"İN ADAYI OLĞAÇ

Yaşar İÇEN 18 Ara 2023

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiri ile hazırlanacak aday listelerinin belirmesine sayılı günler kaldı.

Şehirler nefesini tutmuş AK Parti’nin aday listelerinin açıklamasını bekliyor…

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri ile hazırlanacak aday listelerinin belirmesine sayılı günler kaldı.

Şanlıurfa (Kasım Gülpınar) ve Adıyaman’dan (Halil Fırat) elde ettiğim saha notlarım doğrultusunda öne çıkan ve vatandaşların ısrarla aday olmasını istediği isimleri daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım.

Adıyaman ve Şanlıurfa’dan sonra “bugün günlerden Siirt olsun” istedim.

Siirt; tarihiyle, kültürüyle, bereketli ve bol çeşitli ürünleriyle kadim bir coğrafya. Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Helenistik, Roma, Bizans–İslam ve Yakınçağ’a kucağında yer veren Siirt pek çok dünya şehrini geride bırakacak kocaman bir yüreğe sahip. Dört bir yanını saran dağlarıyla, bereketli ve binbir çiçek kokulu ovalarıyla, bağrında huzurla yatan evliyalarıyla, gerdanlık misali koynunda dolanan Botan Çayı’yla, doğa harikası kanyonuyla, dünyayı merceğine alan Delikli Taşı’yla ve daha nicesiyle küçük ama paha biçilmez bir şehir Siirt.

Bunca cevhere sahip olmasıyla birlikte “değer dengelerinin” de gözetilmesini ısrarla önemseyen bir şehir Siirt. Şehirlerin bir burcu olsa Siirt kesin Terazi Burcu’dur derdim çünkü tarih boyunca dengeyi, saygıyı, adaleti ve huzuru gözeten sosyolojik bir yapıya sahip olmuş.

Son yıllarda Kürt, Türk, Arap ve Göçer (halk dilinde Koçer) kültürlerinin ön plana çıktığı dörtlü bir denge hakim Siirt’te. Bu dörtlü de kimse kimseye karışmaz, herkes birbirine saygı duyar, hepsi kendi işinde gücünde çalışır, sencilik-bencilik şehirde asla kavga meselesi olmaz. Ta ki seçimlere kadar! Çünkü seçime kadar ki süreci kendi içinde bir şekilde uyumla çözer halleder Siirt lakin seçimlerde aday belirleyici dışarıdan olunca ve iç dengeleri de tam anlamıyla okuyamazsa istenen aday profilini bulamaz. Bulamayınca da Siirt sitemini sandıkta gösterir.

Evet “dört yapraklı yoncanın” bir yaprağını dahi küstürecek bir aday belirlenirse işte o zaman Siirt kırgınlığını esirgemeden gösterir.

Peki 2024 Yerel Seçimlerinde kendisini sandığa götürecek AK Parti adayını nasıl tarif ediyor sizce Siirt?

Sık sık ziyaret ettiğim ve dengelerine hakim olduğum bu şehir çok kültürlü bir dokuya sahip olduğu için Belediye Başkan Adayı olacak ismin de “bir kesime değil tüm kesimlere hitap edebilecek” bir vizyona sahip olması gerekiyor.

Dedim ya; Siirt Dört Yapraklı Yonca artık.

Geçmişin üç dilli şehri Siirt, şimdinin dört yapraklı yoncası ve “bu yoncanın yapraklarının bir tanesini dahi kırmadan-kurutmadan-koparmadan muhafaza edecek hizmet odaklı bir şirazeye” ihtiyacı var.

AK Parti Siirt’te öyle bir adaya tamam demeli ki;

- Kimseler yüreğine uzak görmemeli…

-Türk, Kürt, Arap, Koçer demeden hepsinin başkanı olmalı…

- Gençlerin idolü olmalı çünkü Siirt’te genç nüfus bir hayli fazla…

- Kadınların elinden tutmalı çünkü Siirtli kadınların sosyal hayata ve istihdama katılım oranı halâ çok düşük…

- Şehrin bereketli yeraltı ve yerüstü cevherlerinin hak ettiği potansiyelde işlenmesiyle yeterli istihdam alanı yaratacak projeleri olmalı çünkü bu alanda ciddi boşluk var ve Siirt hak ettiği üretim potansiyeline halâ çok uzak…

- Genç, dinamik, sosyal, iletişime açık, çözümde pratik, tebessüm etmeyi bilen, dengeleri gözeten bir aday…

Bunca anlatımdan sonra biliyorum ki “öne çıkan isim kim” sorusu belirdi hepinizin zihninde.

Şehre giderseniz “O” isim kendiliğinden beliriyor zaten vatandaşın dilinde.

Siirtliler şunu söylüyor: “Bazı kesimler AK Parti Siirt Belediye Başkan Adayının ısrarla kendinden olması için uğraşıyor fakat bu tutum büyük yanlıştır, çünkü bizim birilerinin başkanına değil herkesin başkanı olacak birine ihtiyacımız var ve o isim de tüm kesimlerin onay verdiği; Ekrem Olğaç’tır…”

Siirt için önemli bir denge duruşu sergileyen Av. Ekrem Olğaç şehrin sevdiği, takdir ettiği ve onay verdiği bir isim. AK Parti Siirt İl Başkanlığı görevini yürüttüğü süreçte de komple Siirt’i önemseyen ve şehrin tüm dokularına hakim olan Olğaç şimdiye kadar görülmemiş bir aktivasyon yarattı halk arasında. Kadın, erkek, genç, yaşlı her Siirtlinin gönül eşiğinden güvenle geçen Ekrem Olğaç il Başkanlığı görevinde de başarılı bir siyasetçi olmakla birlikte her sorun başlığını başarıyla çözmeye odaklı biriydi. Siirtlilerin neden Av.Ekrem Olğaç dediğine hiç şaşırmıyorum çünkü Siirt ve ilçelerine defalarca gerçekleştirdiğim ziyaretlerde bizzat şahit oldum Siirtlilerin bu haklı takdirine. Siirtlilerin   gözünden, yüreğinden, dilinden, zihninden Ekrem Olğaç’a  atfettiği sevgi ve takdir Mart 2024 Yerel Seçiminde kesinlikle sandığa pozitif bir şekilde yansıyacaktır…

Dediğim gibi “Miniapotamya (Minyatür Mezopotamya) Siirt” denge şehri bu sebepten AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın tüm Siirtlilere hitap eden, dinleyen, anlayan, gören, çözümler üreten, genç, dinamik, vizyonel ve Türkiye Yüzyılı’na yakışır  bir adaydan yana tavrını koyacağına inanıyor Siirtliler…