CEP TELEFONU FİYATLARI PAHALI MI?

Ersin AKMAN 20 Nis 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Son zamanlarda en çok duyduğum soru bu: "Cep telefonu fiyatları pahalı mı?" Bu soruya Türkiye gibi bir ülkede hiç düşünmeden "hayır" cevabını vermek tabii ki mümkün değil.

Son zamanlarda en çok duyduğum soru bu: “Cep telefonu fiyatları pahalı mı?” Bu soruya Türkiye gibi bir ülkede hiç düşünmeden “hayır” cevabını vermek tabii ki mümkün değil. Hele ki piyasada bazı iPhone modellerinin satış fiyatı için “ikinci el araba” benzetmesi yapılırken. Peki telefon fiyatları gerçekten pahalı mı? Bu sorununu cevabı nereden baktığınıza göre değişiyor. Yani her şeyin lüksünü, pahalısını ve “en iyisini” kullanmak isteyenler Samsung Galaxy S7 edge’e 3300 TL verebiliyorlar. Bazı insanlarsa cep telefonu için 1000 TL’nin üzerine çıkamıyor.

Benim kişisel görüşüm Türkiye için 2500 TL’nin üzerinde her telefonun pahalı olduğu yönünde. Zaten bildiğim kadarıyla Türkiye’deki cep telefonu şirketlerinin yöneticileri de yeni modellerin fiyatlarını belirlerken mümkün olduğu kadar 2500 TL civarında pozisyonlamaya çalışıyorlar. Türkiye’deki birçok ülke müdürünün yurt dışından daha uygun fiyatlar alabilmek için saatlerce telefon görüşmesi yaptığını, mesai harcadığını da birinci elden biliyorum. Ama yine de en yeni, en havalı modellerin fiyatını düşük tutmak mümkün olmuyor. Fiyat yükselince de telefon sadece belli bir kesim tarafından kullanılabiliyor.

Ucuz olan kötü değil

Öte yandan piyasada fiyatı kısmen ucuz olan ve gerçekten iyi telefonlar da var. Mesela Türk Telekom’un TT 175 isimli modeli bunlardan biri. Veya HTC’nin Desire 820 isimli modeli… Telefon modelleriyle ilgili bu örnekleri çoğaltmak tabii ki mümkün. Asıl söylemek istediğim 3300 TL fiyatla Samsung Galaxy S7 edge’in satıldığını teknoloji marketlerde 800 – 1200 TL fiyat bandında da gayet başarılı seçeneklerin bulunduğu. Ve telefon için ayırdığımız bütçenin üzerine koyacağınız her 100 TL’lik farkla çok daha iyi bir modele kavuşabiliyor olduğumuz. Burada önemli olan şey tüketicinin en pahalısına (ve çoğu durumda gerçekten en iyilerden birine) gerçekten ihtiyaç duyup duymadığına karar vermesi. Sadece masanın üzerinde güzel görünüyor diye veya arkadaşları pahalı telefon kullanıyor diye o parayı telefona verip veremeyeceği… Tabii ki herkesin canı ne istiyorsa satın alma hakkı var. Ama asgari ücretle çalışan birinin 3300 TL fiyatlı Samsung Galaxy S7 edge’i satın alıp ardından da “çok pahalı” serzenişlerinde bulunmaya hakkı var mı?Sanırım son kullanıcıları cep telefonuna bir ihtiyaç gözüyle bakanlar ve cep telefonunu bir statü sembolü olarak görenler diye ikiye ayırdığımız zaman pahalı olup olmadığı sorusuna cevap vermek çok daha kolaylaşıyor.