BENİM ADIM KHAN! KHAN SAYIN ABİCİM...

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Bizimkiler dizisinin unutulmaz sahnelerindendir. Aykut Oray horozları ile apartmana girerken Cemil karakterini oynayan Uğurtan Sayıner kafasını üst kattaki camdan uzatır ve "Benim adım Cemil" derdi.

Bizimkiler dizisinin unutulmaz sahnelerindendir. Aykut Oray horozları ile apartmana girerken Cemil karakterini oynayan Uğurtan Sayıner kafasını üst kattaki camdan uzatır ve “Benim adım Cemil” derdi. Aykut Oray da bitirim bir adamı oynamasına rağmen alttan alır ve “Cemil sayın abicim” diye karşılık verirdi. Bilen bilir, bu sahne durmadan tekrarlanırdı. Lafı nereye getireceğiz? Sadıq Khan isminde bir Müslüman Londra’da belediye başkanı oldu. Fazla İslami bulanlarla yeterince Müslüman bulmayanlar arasında gelip giden görüşler var. Lafı buraya getirmeyeceğiz. İslam ordularının Endülüs’e girmesinden Osmanlı ordularının Budin’i almasına varıncaya kadar geniş bir zaman ve coğrafyada Müslümanlar Avrupa’nın birçok şehrini yönettiler.

Juan Cole isminde Michigan Üniversitesi öğretim üyelerinden birisi bunun seçeresini de çıkarmış. Budapeşte’nin Granada’nın, Atina’nın, Cordoba’nın Müslüman belediye başkanlarının olduğunu ve bu belediye reisleri sayesinde şehirleşmenin yani medeniyetin hız kazandığını söyleyebiliriz. Geçmişte kalmayalım ama örnekleri de bilelim. Lafı hala istediğim yere getiremedim. Biraz daha hızlandırayım. Benim adım Cemil diyen alkol sorunlusu karakterden başka “Benim Adım Khan” diye bir film de var. Başrolünde Hindistanlı Shah Rukh Khan oynuyor. Asperger sendromu olan Khan’ın, başına gelen hazin olayların ardından Birleşik Devletler başkanına gidip “Benim adım Khan ve ben bir terörist değilim” demesi gerekmektedir. 11 Eylül sonrasında her Müslümanın Anadolu’nun batısındaki ülkelerde kurmak zorunda olduğu saçma bir cümledir bu. Ben Müslümanım ama terörist değilim.

Cici Müslüman olduğunuzu kanıtlamak için bazı şeylerde İslam’a aykırı görüş bildirmeniz gerekir. Mesela Müslümansınızdır ama dinen yasak olan evlilik biçimlerini sadece içinde bulunduğunuz toplum sizden bunu bekliyor diye onaylarsınız. Barak Obama’nın durumu da benzerlik taşıyor. Adam gizli Müslüman olmadığını ispat etmek için Bush’un yaptığı tüm zulümleri tekrarlamaya çalıştı.  Başardı mı bilinmez. Londra’nın yeni belediye başkanını da bir Müslüman olarak bekleyen budur. “Benim adım Khan ama bildiğiniz Müslümanlardan değilim. Hatta dinimin bazı emirlerini görmezden gelebilirim.” Bunu söylese dahi işi kolay değil. Cengiz Han’dan sonra Hint alt kıtasında rağbet gören bu soy isim aynı zamanda modern dünya Müslümanlarının açmazını da beraberinde getiriyor. Hangi şartlarda hangi tavizler verilerek düzene eklemlenebilirsin? Hangi değerlerin için hangi değerlerini görmezden gelebilirsin. Londralılar Müslüman bir kişiyi belediye başkanı seçerek kendilerince ne kadar açık fikirli olduklarını gösterdiler. İslam dünyası için problem kaynağı politikalar üreten bir ülkenin başkentine belediye başkanlığı yapmak dünyanın geri kalan kısmı için nasıl bir anlam taşıyacak? Bunu ilerleyen süreçte göreceğiz. Benim adım Cemil diyen yan rol oyuncusu mu olacak yoksa benim adım Khan diyerek sesinin duyurmaya çalışan başrol oyuncusu mu olacak? Durum ne olursa olsun, yazılan senaryoda, biçilen rol oynanacak. Belki biraz daha fazla görünüm ama hepsi o. İyi seyirler.