''ALTIN'DAKİ RALLİ''

Serpin ALPARSLAN 03 May 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Öncelikle ons hayatımıza Ortaçağ Avrupas'ında ticaretin çok önemli şehirlerinden Troyes kentinde keşfedilmiş ve bu kentin isminden esinlenerek Troy Ağırlık Sistemine ait ölçü birimi olarak tarihe geçmiştir.

ALTIN ONS'U ZİRVEDE...

Öncelikle ons hayatımıza Ortaçağ Avrupas’ında ticaretin çok önemli şehirlerinden Troyes kentinde keşfedilmiş ve bu kentin isminden esinlenerek Troy Ağırlık Sistemine ait ölçü birimi olarak tarihe geçmiştir. Genellikle Altın, Gümüş, Elmas, Yakut gibi kıymetli metal taşların kütlelerini ölçülmesinde kullanılır.

1 ons =31,10 gramdır. Bu kısa bilgiden sonra altının küresel anlamdaki etkilerine bakalım.

ALTIN ONS'U YUKARI ÇIKARSA VEYA DÜŞERSE NE OLUR?

Altın fiyatları ile petrol fiyatları arasında çok yakın ilişki bulunmaktadır. Petrol fiyatlarının yükselmesi altın onsu'yükseltir.

Sonra dünya borsaları sarsılır, ardından döviz kurları yükselir sonrasını tahmin edebilirsiniz.

Yatırım araçlarının birbirine bağlantısı ile kısaca dengeler bozulur.

Geçen hafta hem ABD Merkez Bankası (FED), hem Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranı kararlarını izledim. Fed herhangi bir faiz artırımına gitmedi ve piyasalar öncelikle sert bir düşüş yaşadı.Ardından, BOJ açıklamalarda faiz kararlarındaki iyimser yaklaşımı piyasaları rahatlattı ve altının Ons'u 1.250 seviyelerinden yukarı yönlü ciddi yükselişe geçti. BoJ ise para politikasında değişkenlik yapmaması yani global ekonomideki ters esinti karşısında güçlü duran yen tüm küresel dalgalanmalara rağmen faizlerde değişiklik yapmaması ve yukarı yönlü fiyatlanma isteği gösteren altın, Boj Başkanı Kuroda’nın açıklamalarından sonra da yükselişine devam etti. Çin ekonomi verilerinin de etkisini gözden kaçıramayız özellikle 2016 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarında %6.7 olarak açıklanması ve yende yaşanan değer kazancına karşın doların geri çekilmesi de en büyük etkenlerden olduğunu bellirtebilirim.

ABD ekonomisine baktığımızda 2016 ilk çeyrekteki tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve ABD Dolar'ın karşısında  ihracat azalması ve dolayısıyla son 2 yılın en kötü %5 büyüme performansı açıklamaları da altının yükselmesine neden olarak gösterebiliriz. Son olarak; petrol üretici ülkelerin haftasonu toplantıları sonrası anlaşamamalarından kaynaklanan belirsizlikleri de ekleyerek, doların değer kaybetmesi ve altın'ın RALLİ yapması için büyük fırsat yaratmasına neden oldu. Kısaca Altın Ons'u 17 ayın en yüksek seviyelerine yani 1.300 seviyesine çıktı.