Bir süredir Türkiye'deki teknoloji perakendeciliği değişiyor farkında mısınız?

Bir süredir Türkiye’deki teknoloji perakendeciliği değişiyor farkında mısınız? Geçmiş yıllarda bol bol yeni mağaza açan zincir marketlerin haberlerini duyarken artık kapanan mağazalara şahit oluyoruz. İnsanlar Türkiye’nin dört bir köşesine dağıtan zincir teknoloji perakendecilerinden alışveriş yapmaktansa daha ekonomik satıcıları tercih ediyorlar. Hatta büyük mağazalardan ürün seçip, internette daha ucuzunu arıyorlar ve siparişlerini çoğunlukla internet üzerinden veriyorlar.

Bunun en büyük nedeni bilinen teknoloji mağazalarının rekabetçi fiyatlar sunamaması, herhangi bir sorun yaşandığında müşterilerine diğerlerinden daha farklı, daha özel bir hizmet vadedememesi olarak düşünüyorum.

Bir yanda zincir mağazalar aleyhine gerçekleşen bu fiyat / performans skalası varken diğer yandan teknoloji perakendeciliği konusunda başka gelişmeler de oluyor.

Mesela Turkcell mağazalarını günümüz koşullarına göre baştan düzenliyor ve daha geniş bir ürün yelpazesiyle abonelerinin karşısına çıkıyor. Üstelik mağaza içinde kendi finansman sistemini de devreye sokuyor. Böylece Turkcell abonelerinin bilindik teknoloji marketlerden alışveriş yapıp, kredi ve benzeri durumlarda kırtasiye olarak isimlendirilen gereksiz evrak işleriyle uğraşması gerekmiyor.

Diğer GSM operatörlerinin de mağazalarını buna benzer bir şekilde değiştirme planları olduğu sektörde konuşuluyor. Her GSM şirketi mağazalarını birer satış noktası olarak kullanma konusunda daha fazla çaba edecekmiş gibi görünüyor.

Diğer yandan Samsung, hem kendi web sitesi üzerinden ürün satmaya başlarken hem de “deneyimleme mağazası” adı altında büyük metrekareli mağazalar açarak müşterilerine birçok benzersiz kampanya ve ödeme kolaylığı sunuyor.

Mesela diğer mağazalardan telefon aldığınızda size verilmeyen bazı hediyeler veya indirim kuponları Samsung’un web sitesinden veya yeni mağazasından alışveriş yapanlara verilebiliyor.

İnternet alışverişi ne durumda?

Yaptığımız ikili görüşmelerde Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin satış rekorları kırdığını duyuyoruz ama geride bıraktığımız hafta sadece Markofoni’nin kapandığını duymadık, e-ticaretin teslimat ayağında hizmet vermek için kurulan bukoli.com’un da hizmetlerine son verdiğini duyduk. Yani evet bazı web siteleri satış rekorları kırıyor olabilir ama online ticaret sektörünün doğrusal bir ivmeyle büyüdüğünden bahsetmenin pek de mümkün olmadığı kolayca görülüyor.

Çünkü müşteriler o konuda da daha ucuzu arıyorlar. Herkes kendi özel durumuna göre en iyi hizmeti alacağına inandığı şirketin müşterisi olmayı istiyor.

Burada önemli olan yaygın teknoloji marketlerin değişen bu dengeyi fark edip ona göre aksiyon alıp alamayacağı noktasında kilitleniyor.

Evet şüphesiz ki Türkiye’de teknoloji perakendeciliği değişiyor. İnsanlar büyük şirketin küçük müşterisi olmak yerine en uygun şartları sunanı tercih ediyorlar. Çünkü herhangi bir sorun yaşandığı zaman büyük şirketin müşterisi olmak bir işlerine yaramıyor. Aynı servis sürecini yaşayıp, aynı sorunlarla yüz yüze kalıyorlar.

Diğer GSM şirketleri de Turkcell gibi mağazalarını öne çıkartmaya başlarsa yaygın teknoloji perakendecilerinin “küstürdükleri” müşteriyi geri kazanması oldukça güçleşecek. Samsung, web sitesini daha çok duyurdukça da diğer e-ticaret sitelerinin Samsung ürünlerindeki satış rakamları göreceli olarak azalacak. En sonunda da dengeler tekrar yerine oturacak. Ve sadece her anlamda rekabetçi hizmet sunan, en iyi fiyatlamayı yapanlar bu süreçten kazançlı çıkacak gibi görünüyor.