Yanlış okumadınız..
Yanlış okumadınız..
2017 yılında, bir önceki yılın yıkımını telafi edebilmek için acentalara düşük fiyattan yatak satan ve bu yılı yüksek doluluk oranına rağmen "kayıpla mı, kazançla mı" tamamladıkları tartışma konusu olan oteller için Rusya'dan ilk sinyal geldi:
“Seneye de fiyatlar bu artmayacak.”
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), yayınladığı bir analizde önümüzdeki sezonda Türkiye'de tatil fiyatlarının 2017 seviyesinde seyredeceğini açıkladı, geçtiğimiz gün.
Birlikten yapılan açıklamada Ocak-Eylül döneminde Türkiye'de dinlenen Rusyalı turist sayısının 3,3 milyon olduğu bilgisi de yer aldı.
Sektörel uzmanlar, Türkiye'nin 2017'deki başarısını ertelenmiş tatil taleplerinin gerçekleşmesine ve Türk otellerinin sunduğu uygun fiyatlara bağlıyor.
Otellerin Rus operatörlerle yaptıkları anlaşmalardaki fiyatları koruyacağı, bundan ötürü yeni sezonda fiyat artışı beklenmediği kaydedildi.
turkrus.com sitesinin aktardığına göre Coral Travel ticari direktörü Ercüment Ünalan "Bütün anlaşmalar imzalandı, fiyat artışı yok" diyor.
Pegas Touristik'ten Anna Podgornaya da Türkiye tatilleri için fiyat artışı beklemediklerini belirtmiş.
Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.
'2018'de ana turizm pazarımızın Rusya olması sürpriz değil'
Diğer taraftan, yine Rusya pazarıyla ilgili olarak bir başka haber de bu kez ülkemizden geldi. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Genel Sekreteri Hediye Güral Gür’ün, "2018 yılında da Türkiye’nin ana turizm pazarının Rusya olması bir sürpriz olmaz" sözleri yansıdı medyaya.
Gür’ün, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Rus turizm otoriteleri ile ilişkilerine değinerek, en üst seviyeye olduğuna vurgu yaptığı açıklamasındaki “Artık Rusya-Türkiye turizm hacminin rahatlıkla geliştirilebileceği bir gerçek” ifadeleri son derece önemli.
Gür, 2019 yılına da gönderme yapıyor. Rusya ve Türkiye arasında karşılıklı olarak 'Kültür ve Turizm Yılı' olduğunu hatırlatarak, "Bu fırsatı değerlendirmemiz, yapılacak etkinlikleri şimdiden planlamamız son derece önem taşıyor. Netice olarak 2018 yılında da Türkiye’nin ana turizm pazarının Rusya olması bir sürpriz olmaz” değerlendirmesinde bulunuyor.
Hediye Güral Gür’ün değindiği bir başka önemli konu iki ülke arasında karşılıklı otel yatırımları.. “Başta kongre ve sağlık olmak üzere diğer turizm çeşitlerindeki potansiyelin kullanılması, stajyer değişimi konularında önerilerinin de olumlu karşılandığını aktaran Gür, "Bu konuda bizlerin de başta turizmi çeşitlendirmek ve pazara farklı alternatiflerin sunulması için yapması gereken çalışmalar var” ifadelerini kullanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan ve bugün başlayacak olan 3. Turizm Şûrası’nda, bu hassasiyetlerin dikkate alınacağını düşünüyorum.