İş arıyorsanız ve başvurmayı düşündüğünüz sektörde yüzlerce, belki de binlerce adayın arasında nasıl fark edilebileceğinizi bilmiyorsanız işte size yıldız gibi parlayabileceğiniz bir fırsat: Görüntülü CV, bir diğer deyişle Videolu Özgeçmiş.

Nehirce Şirketler Grubu Genel Müdürü Ezgi Yalçın, dünyada ilk kez CV video uygulamasını geliştirdiklerini ve başarıyla uyguladıklarını söylüyor. Yalçın'la uzmanlık alanları olan insan kaynaklarını ve detaylarını konuştuk.

- CV video fikri nereden çıktı?

Sene 2007.. Şirketi kurduktan sonra sektörün isteğiyle ilk ağı genişlettik. Bir ara farkettik ki, personel istihdamı sağlarken çok gereksiz mülakatlar yapıyoruz. İnanılmaz gereksiz mülakatlar.. Kendi kendimize 'buna bir çözüm bulmalıyız' dedik. Başvuruların çoğu gerçekten de bu iş için uygun değil ama, bunu özgeçmişten (CV) görmemiz mümkün değil. Kişiyi çağırıyoruz iş görüşmesine, kapıdan içeri girer girmez kafamızda 3 saniye içerisinde bir yargı oluşmuşsa bu kesinlikle o kişiyi işe almayacağımız yargısıdır. Biz fotoğrafa baktığımızda o kişiyi işe çağırıp çağırmayacağımızın kararını 6 saniyede veriyoruz ki, dünya ortalamasıdır bu. Kişiyi işe çağıralım mı? Çağırmayalım mı? Fotoğrafa bakıp karar veriyoruz. Bizler, özellikle Türkler fotoğrafa bakıp karar veririz. Fotoğraftaki enerji, fotoğraftaki olay..

- Fotoğraf yanıltıyor mu?

Aslında şöyle detaylandırmak daha doğru, 2015’in sonunda kafamızda oluşan fikir tam olarak, CV’deki fotoğraflara bakıp 6 saniyede karar veren İK uzmanının videoya bakarak daha derinlemesine ve net karar vereceğiydi. Sebebi de, iş görüşmesine 10 kişi çağırıyoruz altı-yedisi gelmiyor. Niye gelmiyor? Bıkmış artık her gittiği yerden 'ret' cevabı almaktan. Bıkmış, usanmış, ümidini kaybetmiş. 'Bunun önüne nasıl geçebiliriz?' diye sorduk kendimize. Tamamen insani yaklaştık olaya, herhangi bir kar amacı düşünmeden, bunun önüne nasıl geçebiliriz? Önceleri bekledik belki birileri yapar diye, baktık yapan yok, iş başa düştü ve hayata geçirdik.

- Başka örnekleri var mı sizin dışınızda?

Var diyebiliriz, ama bizim uygulamamız diğerlerinden farklı. Bir örnekle anlatmam daha doğru olacak: Bizim video pek tanınmıyor, bilinmiyor bir kızcağız geldi Hatay’dan, maddi durumu pek yok. Biz 'Sana nasıl yardımcı olabiliriz?' dedik. 'En kötü burada sana iş veririz' dedik, gerçekten anne babası çalışmıyor. Sonra dedik ki, video çekersen seni hızlıca bir işe yerleştirme ihtimalimiz inanılmaz derecede yüksek..

Kendin ne istiyorsun? Bu güne kadar neler yaptın? 'Ben hiç çalışmadım' dedi. Tamam, çalışma.. Bu güne kadar hangi okulları okuduğunu, neleri yapmaktan hoşlandığını, hobilerini ve idealini söyle. Yapmak istediğin ne? Sen onu göster orada karşı tarafa. Çekti kız, koydu. Daha iş başvurusu yapmayı bilmiyor, bir de kolay hazırladık biz VC doldurmayı. Hani bakarsanız görürsünüz zaten diğerleri gibi zor değil. Diğerleri oradan oraya geçiyor. Biz çok pratik tek sayfa üzerinde doldurabilecek normal ekleri yazar gibi. Ondan daha kolay, çünkü başlıkları var sadece anlatıyorsun. Doldurdu 2 dakikada videosunu, zaten yüklemişti direkt. Dedim 'Başvur', 'Tamam, hani ne zaman ararlar?' dedi, dedim, 'Yakında ararlar. Ben destek vereceğim zaten, olmazsa burada çalışacak kız. Sonra gitti. Yarım saat ya da 45 dakika geçmedi geldi, 'Ezgi Hanım beni bu firmadan aradılar. Baktım önemli bir holding. Ben bile şaşırdım, çok sevindim. Bu kadar hızlı, bu kadar etkili, bu kadar basit, bu kadar değerli.

- İş arayanlar bunu nasıl çekecek? Kendileri mi çekecek?

Videolarda öyle 100 MB’ın altında olmalı. Zaten orada ne kadar olacağı yazıyor. Ne anlatmanız gerekiyor, nasıl başlamanız gerekiyor orada kısa kısa var. Orada önce kedinizi anlatın kaç yaşındasınız? Örnek veriyoruz. Nerelerde çalıştınız? Nerelerde okudunuz? Özelliklerinizi söyleyin. Ne kullanmayı biliyorsunuz? Bunları aslında bizim video ile de göstermemiz gerekiyor. Bu videoları anlatıp sayfaya da koyuyoruz böyle çeksinler diye.

- Kazanç modeliniz nasıl?

Şöyle; her firmaya 2 tane ücretsiz ilan veriyoruz ve bu sürekli olarak devam edecek. Ama sadece bir defa kayıt olmak koşuluyla. Yani bir firma geldi ilan verecek iki tane ilanını ücretsiz yayınlar. Ondan sonra eğer almak isterse memnun kalırsa bunun için ne üyelik aidatı var hani bazı firmalar başvurularını göstermiyor. Kişi başvuruyor ama iletişim bilgilerini görmek için bize para ödeyin diyor o da yok. Tamamen ücretsiz CV’sini görüyor kişinin beğeniyor sonra o iki ilanını kullanıyor bitiyor. Zaten 60 gün yayında kalıyor o iki ilan. Bir daha eğer o eski başvurularını da görmek isterse ya da bizden tekrar ilan yayınlamak isterse o zaman paketler var kendisi seçiyor tamamen burada işverenin lehine.

CV’NİZDE ASLA OLMAMASI GEREKEN 8 ŞEY

CV hazırlarken yapılan bazı hatalar tüm CV’nizi çöpe atmanıza sebep olabilir. İsterseniz öncelikle “Özgeçmiş Nedir?” konusuna bir göz atalım. Özenli bir biçimde hazırlasanız dahi gözünüzden kaçırdığınız bir detay, ya da yaptığınız bir hata tüm emeğinizin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlardan kaçınmak için sizlere CV’nizde asla olmaması gereken 8 şeyi söyleyelim.

Yazım Kurallarına Dikkat Edin

Hazırladığınız CV’de yer alan noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına dikkat edin. Özenli bir şekilde ve Türkçe’ye hakim bir dilde hazırlanan CV’lere sahip insanlar, özensiz ve kötü Türkçe kullanılmış CV hazırlamış insanlara oranla çok daha avantajlıdır.

Sadece Sizi İlgilendiren Hobileriniz Yer Almamalı

Bir çoğumuz farklı hobilerle meşgul olurken, aynı zamanda farklı spor dallarına ilgi duyarız. CV hazırlarken, yalnızca bizi ilgilendiren ilgi duyduğumuz hobiler ya da yaptığımız sporlar gibi bilgilere yer vermemeliyiz. Sempatik gözükmek amacıyla CV’ye tutulan takımların eklenmesi de yapılan büyük hatalardan biridir.

Beğendiğiniz Renkler Ya da Sevdiğiniz Filmleri CV’nize Yazmamalısınız

Cv’de olmaması gerekenlerden biri de sadece sizi ilgilendiren beğendiğiniz renkler ve sevdiğiniz filmler gibi şeylerdir. CV verilen yerin kurumsal olduğunu ve buna uygun bir üslup ile anlatım yapmanız gerektiğini unutmayın. Yani, hiçbir kurum sizin sevdiğiniz renklerle ya da ilgi duyduğunuz filmlerle ilgilenmez.

Fiziki Bilgilerinize Yer Vermemelisiniz

Cv hazırlarken boyunuz, kilonuz ya da dış görünüşünüzle alakalı bilgileri yer vermemeniz gerekir. Bu bilgiler karşınızdaki firmayı ciddiye almadığınıza işaret edecektir.

CV Yazarken Değişik Fontlar Kullanmayın

Hazırladığınız CV’ye kullanacağınız fontların kurumsal üsluba yakışır şekilde olmasına özen gösterin. Ayrıca, kağıdın tamamında aynı fontu ve rengi kullanın. Kağıda çeşitli şekiller çizmekten de uzak durun.

Kimlik Numaranızı Yazmanıza Gerek Yoktur

CV’nizi hazırlarken kağıdın bir köşesine TC kimlik numaranızı yazmanız da gereksiz bir harekettir. Kimlik numaranızı yazmanıza gerek yoktur.

Açık Adres Bilginiz CV’de Olmamalı

Firmalara verdiğiniz CV’de açık adresinizin olması da gereksiz bir harekettir. Firmalar, işe alacakları insanlarla genellikle mail yada telefon üzerinden görüşme sağlar.

Ne Çok Uzun Ne Çok Kısa Hazırlamayın

CV hazırlarken ne çok uzun ne de çok kısa yazmayın.Kendinizi ifade edeceğiniz şekilde orta uzunluktaki yazılar idealdir.

İNSAN KAYNAKLARINA DANIŞMANIZ GEREKEN SORULAR

İş görüşmesine gitmeden önce, herkesin aklında iş görüşmesinde sorulacak sorulara nasıl cevap verilmesi gerektiği vardır. Bu sorulara cevap verebilmek için uzun bir süre boyunca hazırlıklar devam eder. Bu şekilde görüşmeden en iyi verimin alınabilmesi adına çaba gösterilir. Ancak iş görüşmesine giden kişilerin, iş konusunda daha iyi bir seçim yapabilmesi için insan kaynaklarına sorması gereken bazı konular bulunmaktadır. Bu sayede iş konusunda nasıl bir karar vereceğinize ve işin size ne kadar uygun olduğunun keşfini yapabilirsiniz.

Gelecek Planlarına Dair Sorular

Çalışanlara Sunulan Ayrıcalıklar

Şirket Kültürü

Mülakat Sonucu

İnsan Kaynaklarına Diğer Sorular

Aynı zamanda insan kaynaklarına sormaktan çekinmeyeceğiniz ve işi daha net bir şekilde öğrenmenize neden olacak diğer sorularda bulunuyor. Çalışanların performans değerlendirmelerinin ne şekilde yapıldığı, gerektiği zaman insan kaynaklarıyla iletişime geçilip geçilmeyeceği, sertifika programları gibi konular mutlaka iş görüşmesinde yöneltilmesi gereken sorular arasında bulunuyor.