Teknolojinin fırsat eşitleyici gücü vasıtasıyla, kadınları ekonomik olarak güçlendirmek ve girişimlerini desteklemek amacıyla başlattığı Geleceği Yazan Kadınlar; Türkiye'deki kadın mühendis sayısını erkeklere oranla az olan teknoloji alanında artırmak ve teşvik etmek için ''Şartlar eşit, şanslar eşit'' projeleriyle daha çok insana dokunuyor.
Dijital operatör Turkcell, şirketin stratejik odaklarından biri olarak kabul gören sürdürülebilirlik bilinciyle fark yaratan adımlar atıyor.
Teknolojinin fırsat eşitleyici gücü vasıtasıyla, kadınları ekonomik olarak güçlendirmek ve girişimlerini desteklemek amacıyla başlattığı Geleceği Yazan Kadınlar; Türkiye'deki kadın mühendis sayısını erkeklere oranla az olan teknoloji alanında artırmak ve teşvik etmek için ''Şartlar eşit, şanslar eşit'' projeleriyle daha çok insana dokunuyor.
Turkcell Hukuk ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, Turkcell’in teknoloji geliştirme alanında fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla başlattığı ‘Turkcell’de Şartlar Eşit, Şanslar Eşit’ programı ile kadın çalışan sayısının artırılmasını hedeflediklerinine vurgu yaparak, sadece 2020 yılında Turkcell grubunun 4736 kadın çalışanı bünyesine kattığını söylüyor.
5 bine yakın başvuru
Demir, iş hayatına yeni başlayacak kadın mühendislere veya çeşitli nedenlerle iş hayatına ara vermiş kadın profesyonellere yeni iş imkanı sağlayacağını ifade ettiği 2020 yılı Aralık ayında hayata geçen programın birinci fazının tamanlandığını ifade ediyor ve ekliyor, "İş hayatına adım atacak olan 101 genç kadın 6 haftalık online Teknoloji Kampı’na katılım sağladı."
Demir sözlerini şöyle sürdürüyor: "5 bine yakın başvuru arasından seçilen 17’si üçüncü sınıf, 55’i dördüncü sınıf öğrencisi, 24’ü yeni mezun, 5’ i de yüksek lisans öğrencisi olan adaylar, 6 hafta boyunca tercih ettikleri yazılım diline göre 166 saatlik eğitim aldılar. Türkiye’nin farklı bölgelerinden programa katılmaya hak kazanan kadın mühendisler için; Android/ Kotlin, IOS/ Swift, Java, .Net olmak üzere 4 farklı eğitim sınıfı oluşturuldu ve kadın öğrenciler ilgi duydukları kodlama alanına göre eğitimlerini tamamladılar. Teknoloji Kampı süresince Turkcell’den atanan profesyonellerden, 48 saatlik mentorluk alan kadın öğrenciler teknik eğitimlerin yanı sıra; mentorlarının deneyim ve tavsiyelerini alarak kendilerini geliştirme ve profesyonel hayata hazırlama fırsatı yakaladılar."
İkinci faz Dünya Kadınlar Günü'nde
Projenin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlayan ikinci aşamasında; çeşitli nedenlerle iş hayatından ayrılmış deneyimli beyaz yakalı kadın profesyonellere, Turkcell bünyesinde bulunan tüm departmanlarda çeşitli iş imkanları fırsatı sunulması ve yeniden iş hayatına kazandırılmaları amaçlanıyor.
Kadının iş gücüne katılımını, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından bir gereklilik olarak gördüklerinin de altını çizen Demir, "Kadınların iş dünyasında aktif olarak yer alması; inovasyon, çeşitlilik, iyi yönetişim, sürdürülebilirlik, karar süreçlerinde duygusal zeka ile yaklaşım gibi kazanımları da beraberinde getirecek. Ekonomik kalkınmanın temel taşlarından olan toplumsal cinsiyet eşitliği sadece ülkelerin değil, global ekonominin de iyileştirilmesi adına atılması gereken bir adım.” değerlendirmesinde bulunuyor.
Örnek proje
Son bir not: Geleceği Yazan Kadınlar Projesi, 2019 yılında kapsayıcı iş modeline örnek uygulama olarak Birleşmiş Milletler Business Call to Action (BCTA) programına dahil oldu ve Birleşmiş Milletler Haftası’nda New York’ta örnek proje olarak tanıtıldı.
Yine 2019 yılında GSMA’in düzenlediği Global Mobile Awards kapsamında “Kadın İçin Teknoloji Sektör Liderliği” ödülünü aldı ve GSMA tarafından CaseforChange’de dünyayı değiştirme yolunda örnek proje olarak anlatıldı. Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi (UN Women) tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” (Women’s Empowerment Principles - WEPs) etkinliğinde, Geleceği Yazan Kadınlar, cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi ve kadınların gelecekteki fırsatlardan faydalanmaları konusunda örnek proje olarak gösterildi.