Gazi Meclis'in futboldan gelen iki üyesinin lokomotifliğinde (Saffet Sancaklı ve Alpay Özalan) işin bu aşamaya gelmesi bile başlı başına önemli bir hadise iken, Kulüpler Birliği'nden gecikmeli "istemezük" cayırtısı gelince anlaşıldı ki; bugün-yarın yasalaşacak olan bu kanun tasarısı ülke futbolunun geleceği açısından çok önemli.
Uzun zamandır yasalaşmasını beklediğimiz Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları hakkındaki kanun teklifi Mart ayının son günü TBMM’deki ilgili komisyondan geçerek Meclis Gündemi’ne girdi ve yasalaşma sürecinde oldukça büyük bir mesafe de bu sayede alınmış oldu.
Gazi Meclis’in futboldan gelen iki üyesinin lokomotifliğinde (Saffet Sancaklı ve Alpay Özalan) işin bu aşamaya gelmesi bile başlı başına önemli bir hadise iken, Kulüpler Birliği’nden gecikmeli “istemezük” cayırtısı gelince anlaşıldı ki; bugün-yarın yasalaşacak olan bu kanun tasarısı ülke futbolunun geleceği açısından çok önemli. Yeni yasa ile statükonun nasırına basılıyor, denk bütçe ve müteselsil sorumluluk uygulamaları ile birilerinin rahatı, konforu bozuluyor ve hatta başka birilerinin de paçaları tutuşmuş yanıyor!
Yıllardır Dernekler Kanunu ile spor kulübü yönetmenin konforuna alışmış bünyeler için ne kadar dikenli bir durum. Vur patlasın, çal onasın bir dünyadan -başına bir şey gelmeden yasalaşırsa- sorumluluk ve yetenek gerektiren bir kulüp yöneticiliğine geçilmesi elbette sancısız olmayacak. Şu anda başkan olanlar dahil bu işe farklı sebeplerle heveslenenler için bir kapı, bir makam, bir koltuk devri kapanmakta ve olması gerektiği gibi yetki-sorumluluk ve hesap verebilirlik açısından yepyeni bir döneme girilmekte.
Şimdi muhtemelen var güçleriyle bu yasa tasarısında delikler açmak için yerel politikacılarla işbirliği halinde Meclis’te muhtelif ataklarda bulunacaklardır. Daha önceki yıllarda çok kez gördüğümüz yola çıkıldığında hedeflenen ile imzadan çıkan arasında kendi lehlerine dağlar kadar fark olmasa bari.
Yeni düzenlemede; spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkarılarak, spor anonim şirketi vasfı kazanacak, spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri için ‘denk bütçe’ sistemi getirilecek, spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile yöneticileri, mevzuat, tüzük ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kasıt veya ihmalle ihlal ettikleri takdirde kulüp, şirket, pay sahipleri ve alacaklılara karşı verdikleri zararlardan müteselsilen sorumlu olacak, menajere verilecek ücretler belli oranlardan fazla olamayacak gibi hassas maddeler var ve bunlar elbette önemli hususlar.
Akıl akıldan üstündür, elbette bu kanun teklifinde de kanun tekniği ve uygulama güçlüğü açısından bazı eksik noktalar olabilir, kimse mükemmel değildir ama asıl olan iyi niyettir ve bu teklif Türk Futbolu’nun geleceği için oldukça iyi niyetlerle derc edilmiştir. Denetim mekanizmalarının işlerliği açısından yaşanması muhtemel sıkıntılar Genel Kurul’da iyileştirilebilir. Buna benzer kamu otoritesine sınırsız yetki veren, astığı astık, kestiği kestik bir anlayışa evrilebilecek maddeler de orta yol bulunarak dengelenebilir elbette ama işi sulandırmaya yönelik ve şimdiki düzenin devamında yarar umanların ekmeğine yağ sürecek geri adımlardan uzak durulması kamuoyunun beklentisidir.
Hem dünyanın, hem ülkemizin gündemi oldukça yoğunken bir de bu spor kulüpleri, federasyonları yasası nereden çıktı şeklinde bir baştan savma olmazsa ülkenin geleceği açısından oldukça önem taşıyan bu husus inşallah bu sefer halledilecektir. Ülkemizin geleceği için yasama organının buna uygun bir hassasiyetle bu konuyu halletmesi ile yıllardır kangren halini almış bir konu da sağaltılmış olacaktır.
Haydi hayırlısı….