Şehirde Festival Var! mottosuyla son birkaç yılımıza renk katan bir festival olan Kültür Yolu Festivali’nin İstanbul ayağı önceki gün başladı.
Önceki gün gerçekleşen basın tanıtım toplantısında açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı. Bu festivalin aslında sandığımdan da büyük olduğunu dünkü toplantıda keşfettim. Hem katılımcı sayısı bakımından beşeri açıdan hem de yayıldığı alan bakımından coğrafi açıdan dünyanın en büyük festivalini ağırlıyoruz şehrimizde. İstanbul’un bu festival için önemini biliyorsunuz, festivalin ilk ev sahibiyiz ama artık şehrimizde başlayan bu festival bu seneyi tam 16 şehir gezerek kapatacak. Üstelik 2025 takvimini de kesinleştirmişler; bu seneki 16 şehre ek olarak seneye Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri illerimiz de festivali ağırlayacak şehirler arasına katılacak ve seneye tam 20 şehir ev sahipliği yapmış olacak. Her şey planlandığı gibi giderse festival 2025 Nisan’da Adana’da başlayacak ve 2025 Kasım’da Antalya’da bitecek gibi görünüyor.
2022’de sadece tek şehri kapsayan bu festivalin 2025 yılında hedefini 20 şehre çıkarmış olması çok memnun edici umarım her sene böyle katlanarak büyür ve birkaç sene içinde tüm ülkeyi kapsayan bir festival haline gelir. Herkesin eşit derecede kültürel faaliyetlere katılım hakkına sahip olması gerektiğini savunan biri olarak; ülkemin her sokağında festival heyecanı görmeyi, ülkem insanının geçim derdi yanı sıra ‘ne olacak bu ülkenin hali’ değil de ‘festivalin yarınki programında ne vardı’ sorusunu sormasını, küçücük çocuklarımızın sanatla çok daha erken yaşta tanışmasını, sadece beyaz perdenin değil heykelin, dijital sanatların, sergilerin de 7 bölgemizde varlığını hissettirmesini ne denli arz ediyorum tahmin edersiniz diye umuyorum…
Gelelim bu festivalin İstanbullulara neler getirdiğine...
Festival kapsamında 28 Eylül - 06 Ekim tarihleri arasında 110 faaliyet alanında 500’den fazla etkinlik gerçekleşecek. Kulağa fazla geldiğinin farkındayım çünkü gerçekten fazla! Galataport Saat Kulesi Meydanı ve Ümraniye Millet Bahçesi’ne kurulan konser alanlarında Madirgal’den Simge’ye, Can Bonomo’dan LVBELC5’e, Aşkın Nur Yengi’den Alişan’a kadar birçok isim sahne alacak. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek onlarca uluslararası konser ve etkinlik için de takvimi incelemenizde fayda var. Şehrin en nadide noktalarında festival kapsamında Frida Kahlo, Refik Anadol, Pablo Picasso ve Andy Warhol gibi sanatın önemli isimlerinin sergilerini ziyaret edebilir, çocuk köyünde gerçekleşecek atölyeler ve etkinliklerle çocuklarınızı da festivalin katılımcısı haline getirebilirsiniz. Kısa film gösterimleri ve söyleşileri, paneller, heykel&resim galerileri de şehrin dört bir yanında siz ziyaretçilerini ağırlıyor olacak.
Bu festival aslında sandığınızdan da değerli, bazı şeyler arz-talep meselesidir. Bu festival 2-3 yılda bu denli ivme katetiyse, bu sizin sayenizde. Festival sayıları artsın, kültür ülkenin dört bir yanına dağılsın, festival coşkusu her mevsim bizi sarıp sarmalasın istiyorsak bu festivallere sahip çıkmak, katılımı artırmak gerektiğini lütfen unutmayın.
Katılım sağlamak istediğiniz tüm etkinlik, konser, sergi ve atölye takvimlerine kulturyolufestivali.com adresinden ulaşabileceğinizi hatırlatmak isterim.