Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

Dersimiz: Görsel Efekt 101

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Geçtiğimiz hafta katıldığım 3.Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Film Festivali’nin gala gecesinde tanıştığım Görsel Efekt Sanatçısı Osmaner Taşdiken’ten size bu hafta biraz bahsetmek istiyorum. Aslında Osmaner Bey’den ziyade kendisinin kuruculuğunu üstlendiği fxtive|ab’den söz edeceğim.

Türkiye’de neden bir ‘Avatar’ ya da ‘2001: A Space Odyssey’ üretilemiyor, sorusuna belki birçok yanıt verilebilir belki ilk aklıma gelen ‘düşünecek temiz beyin eksikliği’ de olabilir ama hiç düşünmeden vereceğim ikinci yanıt ‘hayal gücü kısıtlı ve becerisi zayıf görsel efekt deneyimimiz’ diyebilirim…

Peki, sorun nerede? Üretemeyen bir nesil midir bu neslin görsel efekt uzmanları? Hayır, sürekli özendiğimiz o Hollywood dünyasının büyülü kapıları ardında çalışan onlarca Türk’ün içinde Amerika’ya ‘kaptırdığımız’ görsel efekt çalışanları, uzmanları, sanatçıları söz konusu. O zaman bu üreten ve temiz beyinler neden ordalar diye sorduğunuzda ise alacağınız tek bir yanıt var; eğitim!

Eğitimini yurt dışında tamamlayan hatta belki staj programlarını da olduğu ülkede yapan çoğu geleceği parlak yeteneğimizi olduğu ülkeden gelecek olan ilk iş teklifiyle kaybediyoruz. Buna tahmin edersiniz ki ‘görsel efekt’ dünyasının içindeki yetenekler de dahil. Üstelik ülkemizde alabileceği eğitimi de düşününce aklıma sadece üniversitelerdeki görsel tasarım bölümleri geliyor ancak o bölümlerdeki eğitimlerin de bahsettiğimiz eğitimin tam olarak karşılığı olmadığını belirtmekte fayda var.

Bütün bu girizgahın sebebi aslında tam olarak bu konunun üstünde durmaktı. Osmaner Bey de yurt dışında eğitim alan ancak diğerlerinden farklı olarak ülkesine geri dönüp buradaki hevesliler için faydalı olmayı amaçlayan bir görsel efekt sanatçısı. Kurduğu markadan bahsetmek istememin asıl amacı ise her hafta burada eleştirdiğim soruna ve yana yakıla ‘Bizim neden ileri seviye bir bilimkurgu filmimiz yok?’ diye dövünüp durmama bir çözüm bulmuş olmam…

Animasyon, CGI, 3D modelleme ya da Houdini programını öğrenmek isteyen ama yurt dışına gidip orada eğitimini tamamlayacak kadar şanslı olamayanlarımızın ayağına kadar gelen bu eğitimden bahsetmeyi boynumun borcu sayarım. Belki bir belki yüz kişi içinde kalan bu hayali bu yazı sayesinde gerçekleştirir ve kim bilir; belki ülke sinemasına dolaylı yoldan da olsa küçük çaplı bir faydam dokunur…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *