Dost sohbetlerinde memleket meselelerine gelir iş dönüp dolaşıp… Herkesin bir derdi veya fikri vardır. Çok kişiden duydum: Cumhurbaşkanımızla 15 dakika görüşme imkanım olsa ona şunu anlatacağım, bunu anlatacağım.
Bu güzel bir şey ama bazı handikapları var. Güzel, çünkü memleketin geleceği için kaygı duyan veya umut besleyen kişilerin olduğunu gösteriyor. Handikapları ise şu: Aklına gelen fikir yahut çözemediği müşkül genelde Cumhurbaşkanını değil daha alt düzeydeki bürokratları yahut siyasetçileri ilgilendiriyor.
Sosyal medya icat olduğundan beri bu ihtiyaçlar mesajların altına sıralanıyor. Elbette sağlıklı bir yöntem değil. Geçenlerde Cenevre’deki Birleşmiş Milletler toplantılarından birinde moderatör bizden bir kağıda görüşlerimizi yazmamızı istedi. Yazdık. Şimdi uçak yapın dedi. Kağıttan uçak yapmayı epey zamandır bırakmıştık onu denedik. Bir iki üç deyince herkes elindeki uçağı attı. Herkesin mesajı bir diğerine gitti ve ortaya büyük bir karmaşa çıktı. Hiçbir soruna çözüm de olmadı. Moderatör daha sonra sazı eline aldı ve bir internet adresi verdi. Oraya herkes önerilerini yazdı. Herkes diğerlerinin önerilerini de oyladı ve kısa sayılabilecek bir sürede sorunlar, önceliklendirilerek ortaya çıktı. Hatta içlerinde çözümler de vardı. Gün boyunca oylama devam etti. Bu, sıkıntılarımızı ne şekilde çözeceğimiz konusunda güzel bir örnek. Elbette her sorunu bu şekilde çözmek mümkün değil ama fikirlerin ortak akla dönüşmesi için güzel bir yöntem.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun açıkladı: Ülkem İçin Bir Fikrim Var diye bir kampanya. Bir form… İnternet üzerinde dolduruluyor ve fikirler ülkenin istifadesine sunuluyor. Ortak şekilde düşünmek için iyi bir fırsat. Ne kadar etkileşimli olacağını bilmiyorum ama ülke için kocaman bir fikir havuzu oluşmuş olacak.
Tayyip Erdoğan’la görüşüp fikrini iletmek isteyen herkesle iletişim kurulmuş olacak ve hepsini de Cumhurbaşkanı takip etmek zorunda olmayacak. Makul ve samimi bir yöntem.
Bu projenin getirdiği diğer bir yenilik devleti sadece şikayetlerin iletileceği bir merci olarak gören anlayışı rafa kaldırması. CİMER var, tüm şikayetler titizlikle takibe alınıyor ve sonuca ulaştırılmaya çalışılıyor. Ama iletişim kurmanın tek yöntemi şikayet etmek değil. Eğer şikayet ediyorsanız çözüm için de adım atmalısınız. Cumhurbaşkanıyla baş başa 15 dakika geçirmeye de gerek yok üstelik. Mekanizma açık, fikirler yükseliyor. Diğer taraftan bu projeyle Cumhurbaşkanın üzerindeki iş yükü önemli ölçüde azalıyor. Sekretarya olması gereken yere taşınıyor. Fikirleriniz varsa iletin ve geleceği birlikte şekillendirelim.
Size Birleşmiş Milletler toplantısındaki fikirleri yazdığımız kağıtlara ne olduğunu da söyleyeyim. Onların hemen hemen hepsi çöpe gitti. İyi bir fikriniz varsa onu iyi bir yöntemle iletmeniz gerekiyor. Yoksa canım fikirler çöpü boylar, arkasından bakakalırsınız. Fikirlerinizi sunmak için Cumhurbaşkanıyla görüşmeyi beklemenize gerek yok, geçin bilgisayar karşısına ve iletin farklı kategorilerdeki fikirlerinizi. Ben öyle yapacağım.