​YAZIN CAZİBESİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Evveeet arkadaşlar, bir yılda kaç mevsim yaşadığımızı biliyor musunuz?

Merhaba! Sizlere bugün hepimizin sıcak havadan dolayı serin serin gölgeler aradığı yaz mevsiminden bahsetmek isterim.

Evveeet arkadaşlar, bir yılda kaç mevsim yaşadığımızı biliyor musunuz? Ülkemizde bir yılda dört mevsim yaşıyoruz: İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış. Her biri 3 ay süren bu mevsimlerden yaza daha yakından bakacak olursak:

Yazı, yani yılın en sıcak dönemini haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaşarız. İklim değişikliği sebebiyle artık Eylül ayı da çok sıcak geçiyor. Bu dönemde dünyamıza gelen güneş ışığı arttığı için sıcaklıklar çok oluyor. Hava çoğunlukla güneşli, aydınlık ve bizleri terletecek kadar sıcak olabiliyor.

Peki, bu sıcak havanın ülkemizde ne gibi etkileri var?

Haydi, biraz da bu etkilere bakalım!

Yazın en belirgin etkilerinden biri bizi ferahlatan yaz meyveleri ve sebzeleridir.

Neler mi bunlar?

Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektari, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek gibi lezzetli mi lezzetli tatlı mı tatlı meyvelerimiz yaz meyveleridir.

Bakla, dolmalık biber, arpacık soğanı, domates, kabak, yeşil börülce, taze fasulye, bamya, biber, semizotu, barbunya, zencefil, patates gibi lezzet dolu sebzelerimiz de yaz sebzelerimizdir.

Şahane yaz meyvelerinin olduğu bu mevsimde, gökyüzüne baktığımızda kuşların cıvıl cıvıl öttüğünü, bulutların arasında süzülerek uçtuğunu görürüz. Bu güzel havanın tadını en iyi pikniklerde çıkarırız. Ve tabii, yaz mevsimi yaklaşınca çoğumuzun yaptığı gibi yaz tatiline giderek yazın deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarırız! 

Yaz tatili denince kimler heyecanlanmaz ki!

Son olarak uzun yaz günlerinden söz edelim:

Yazları gündüzleri çok uzun olduğundan dolu dolu geçer. Örneğin; bisiklete bineriz, top oynarız, parka gideriz, yürüyüş yaparız, denize gireriz.

Birçok aktivite yaparız ama ortalık hala aydınlıktır, güneş batmamıştır. Tabii bunlar 90'lardaki güzel yaz aktiviteleriydi. Şimdi Happy Hour saatinde başlıyoruz sallanmaya, benim tabirimle sallanma saati. Çünkü sallanıyoruz. 

Bu sebeple insanlar yaz hiç bitsin istemez ya 

Bu arada yazı en çok dondurma için severiz. Ama bazen dondurmayı fazla tüketip hasta olduğumuz için pişman oluruz.

Ben de hatırlatmış olayım. Yaz sıcaklarında bizi ferahlatan dondurmayı ölçülü tüketmeye dikkat etmeliyiz! 

GÜNÜN SÖZÜ : YAZ BİTMEDEN GEL – SEZEN AKSU