​UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NİN EN DEĞERLİSİ

Bora YARGIÇ 10 Eki 2023

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
'Futbol Asla Sadece Futbol Değildir' dünyanın en büyük ekonomisi olan amatör liglerden başlayıp Şampiyonlar Ligi organizasyonlarına kadar uzanan küresel futbol endüstrisinin günümüze yansıması.

“Futbol Asla Sadece Futbol Değildir”

İngiliz yazar Simon Kuper futbol endüstrisini yazdığı kitabın ismini böyle vermişti. 

‘Futbol Asla Sadece Futbol Değildir’ dünyanın en büyük ekonomisi olan amatör liglerden başlayıp Şampiyonlar Ligi organizasyonlarına kadar uzanan küresel futbol endüstrisinin günümüze yansıması.

Geçmişten günümüze uzanan bu dev ekonomi ve futbol endüstrisinin geçirdiği evrim ve serüveni, sporun ekonomisi ve sporun finansı ile birlikte değerlendireceğiz.

Dünyanın en popüler spor dalı olan futbolu, başlarken de belirttiğim gibi sadece ve asla bir futbol ve spor dalı olarak tanımlamak yeterli olmayacaktır. 

Bu dünyanın en büyük ekonomisinde, milyonlarca dolarlık yayın gelirleri, sponsorluk ve reklam anlaşmaları, maç günü gelirleri, futbolcu sözleşmeleri ve etkileşimde bulunduğu yan sektörler ile futbol artık endüstriyel bir iş kolu ve finansına dönüşmüş durumdadır.

Bugün sizlere bu dev futbol endüstrisinin en önemli organizasyonu olan 2023/2024 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne katılan 32 takımın şirket değeri ve piyasa değerlerinin (market value) son durumlarına bir göz atalım.

2023/2024 SEZONUNDA UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİNE (UCL) KATILAN 32 TAKIMIN ŞİRKET ve PİYASA DEĞERLERİ (MARKET VALUE) 

İlk kez 1992/1992 sezonunda oynanmaya başlayan ve Olympique de Marseille'in ilk kez şampiyonluğa ulaştığı unutulmaz 1992/93 sezonundan bu yana UEFA Şampiyonlar Ligi'nin (UCL) her sene büyük heyecanla takip edilmeye devam ediyor. 

2024/2025 sezonundan itibaren dünyadaki tüm UEFA karşılaşmaları, oldukça önemli bir değişiklik ve evrim geçirerek yeni bir formatta oynanacak. 

Bunun sonucunda içinde bulunduğumuz 2023/2024 sezonu UEFA Şampiyonlar Ligi'ni (UCL) daha da önemli ve ilgi çekici kılıyor. 

Bu sezonun Türkiye Ligi Şampiyonu ve Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmayı başarıp A grubundaki temsilcimiz Galatasaray SK’nın, kulübünde bulunduğu dev organizasyonda her maç ayrı bir önemde ve gruptan çıkmak finallere kalmak ve bu sezonda zafere ulaşmayı daha da dikkat çekici hale geliyor.

Gelelim, Şampiyonlar Ligi Gruplarına kalan takımların 2023/2024 sezonu Şirket Değerleri’ne.

Öncelikle, temsilcimiz Galatasaray AŞ’nin bulunduğu A Grubunda 4 futbol takımın Şirket Değerleri şu şekilde sıralanıyor: 

A grubunda Manchester United 1.070 milyar AVRO ile ilk sırada. 

Hemen peşinden Bayern Munih 1.061 milyar AVRO ile takip ediyor.

Galatasaray SK 241 milyon AVRO şirket değeri ile grupta 3. en değerli takım.

A grubunda 4. Takım olan Cophenhagen FC’nin şirket değeri ise 71 milyon AVRO.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin (UCL) milyar AVRO'luk kadro değeri olan iki kulübün karşılaşacağı ve Galatasaray’ın içinde bulunduğu tek grup olan A grubunda, Manchester United ve Bayern Münih 1998/99 UCL finalinin rövanşı için bir kez daha karşı karşıya gelecek.

Türk temsilcisi Galatasaray SK, 241 milyon AVRO şirket ve kadro değeri ile Türkiye Liginde de  en pahalı kadroyu kurdu. 

Galatasaray SK, aynı zamanda kadro değeri açısından Türkiye’deki 4 büyük kulüp olan rakipleri Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor’u geride bıraktı.

B grubunda en değerli futbol kulübü 1,213 milyar AVRO ile İngiliz Kulubü Arsenal,

C Grubunda en değerli futbol kulübü 1,203 milyar AVRO ile İspanyol Kulubü Real Marid, 

D Grubunda en değerli futbol kulübü 565 milyon AVRO ile İtalyan Kulubü Inter, 

E Grubunda en değerli futbol kulübü 487 milyon AVRO ile İspanyol Kulubü Atletico Madrid, 

F Grubunda en değerli futbol kulübü 1,213 milyar AVRO ile Fransız Kulubü Paris Saint Germain

G Grubunda en değerli futbol kulübü 1,378 milyar AVRO ile İngiliz Kulubü Manchester City, 

H Grubunda en değerli futbol kulübü 1,011 milyar AVRO ile İspanyol Kulubü Barselona, 

UEFA Şampiyonlar Ligi'ne (UCL) kalan 32 takımın şirket değeri ve piyasa değeri (market value) listeyi incelediğimiz de: 

İngiliz temsilcisi Manchester City'nin toplam kadro değeri 1,378 milyon AVRO ile Şampiyonlar Ligine katılan 32 takım arasında en yüksek şirket ine sahip olup zirvede yer alıyor. 

İngiliz temsilcisi Manchester City dışında kadro değeri 1 milyar AVRO’nun üzerinde olan yedi kulüp daha var: 

İngiltere Premier Ligi'nden Arsenal ve Manchester United,

LaLiga'dan Real Madrid ve Barcelona, 

Ligue 1'den Paris Saint-Germain ve 

Almanya Bundesliga'dan Bayern Münih.

UCL Şampiyonlar Liginde A grubunda mücadele eden Türk temsilcisi Galatasaray SK’nın, 241 milyon AVRO şirket ve kadro değeri ile rakipleriyle mücadele ettiğini ve Türkiye Liginde de  şirket değeri en yüksek futbol kulübü olduğunu tekrar hatırlatalım..