TCMB BEKLENTİLERİ

Serpin ALPARSLAN 20 Ara 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Euro ve dolar ise gevşedi, sterlin, dolardaki geri çekilmeyi fırsat bilerek 1,25 seviyesine dek yükseldi.

İnsani dramın gittikçe arttığı Halep’te, Türkiye’nin arabuluculuğuyla ateşkes sağlandı. Ancak, cuma günü akşam, Çin’in ABD’ye ait insansız denizaltı aracına el koymasıyla jeopolitik riskleri artırırken, dikkatler bir anda ABD ve Çin’e çevrildi. 

ABD’de yaşanan bu kriz ile, dolar kurunda gerileme yaşandığını, siyasi gerilim artmasının ardından hep güvenli liman gördüğümüz ons altın ile petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket ettiğini ve doların ise bir miktar gerilediğini görüyoruz. Euro ve dolar ise gevşedi, sterlin, dolardaki geri çekilmeyi fırsat bilerek 1,25 seviyesine dek yükseldi. S&P500 Endeksi ise gerginlik sonrası yüzde 0,3 gerileyerek 2256 seviyesine dek düşüş gerçekleştirdi.

Yen’deki güvenli liman talebini de tetikleyerek paritenin geri çekilmesinde etkili oldu. Yen, Asya para birimleri karşısında değer kazanırken, dolardaki yatay görünümü ise aşağıya doğru çekmekte.  

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısından çıkan ana mesajın enflasyon ve büyüme oranlarının yükselteceğine yönelik  açıklamalar ile faiz artırımı gerçekleştirmeleri ve 3 faiz hamlesinin 2017 yılında olabileceğini işaret etmeleri bizim açımızdan oldukça önemli. Ancak, karşı hamle olarak "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) alacağı kararlar ise büyük önem taşıyor. 

Özellikle FED, faiz kararı sonrası Dolar/TL’de yaşanan 3.50 seviyelerine karşı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bana kalırsa bu ay “ben güçlüyüm ve burada kalacağım” deyip pas geçebilir. Veya “Trump başkanlığını bir görelim sonra bakarız” diyebilir. Ancak siyasi baskı altında kalırsa ne olur onu hep birlikte görebiliriz.