TANZANYA'DA 10 BİN MEMURUN DİPLOMASI SAHTE ÇIKTI

Gizem ŞENYURT 01 May 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli, iki yıl önce göreve geldiğinde bazı devlet kademelerine işe alımları durdurmuş ve 10 bine yakın hayalet memurun işine son vermişti.

tanzanya-magufuliTanzanya Devlet Başkanı Magufuli, iki yıl önce göreve geldiğinde bazı devlet kademelerine işe alımları durdurmuş ve 10 bine yakın hayalet memurun işine son vermişti. Hayalet memurlar, aslında çalışmamasına rağmen kadroda görünüp devletten maaş alıyordu. Magufuli'nin yolsuzluğa karşı aldığı önlemler çerçevesinde son olarak devlet memurlarının orta öğretim diplomaları araştırıldı. Çıkan sonuç şaşırtıcıydı, tam 9.932 memur, eğitimleri konusunda sahte belgeler sunmuştu.

Magufuli yaptığı açıklamada bu 10 bine yakın memura 15 Mayıs'a kadar istifa etme süresi verdi. Eğer istifa etmezlerse haklarında soruşturma açılacak. Tanzanya kanunlarına göre böyle bir evrak sahteciliğinin cezası ise 7 yıl hapis. Devlet Başkanı Magufuli, işsizliğe karşı yeni iş kolları yaratmaya çalıştıklarını buna rağmen sahte diploma ile devlet kadrolarını dolduranların tıpkı hırsızlar gibi kendilerini soyduğunu söyledi.

Tanzanya'da evrak sahteciliği oldukça yaygın. Geçen yıl Darüsselam'da bir eve yapılan baskında pek çok sahte diploma ve kalıp ele geçirilmişti. İnsanlar ya hiç gitmedikleri okulların diplomalarını yaptırıyor ya da kendi isimlerini mahkeme kararıyla bir okuldan mezun olan akrabalarının isimleriyle değiştirip o diplomayı kendisi gibi beyan ediyor. 10 bin memurun aldığı maaşın Tanzanya hazinesine aylık yükü ise 2 milyon dolar.

İsveç Makinası Diye Anılan Dağcı Everest'e Tırmanırken Hayatını Kaybetti

İsveçli ünlü dağcı Ueli Steck, geçen hafta Everest'e gerçekleştirdiği tek kişilik tırmanış sırasında yaşadığı kazada hayatını kaybetti. 40 yaşındaki ünlü dağcı, çok hızlı gerçekleştirdiği zirve tırmanışlarıyla tanınıyordu. Vücudunun değişen basınç ve oksijen seviyelerine hızla adapte olması ve insan vücudunun sınırlarına geldiğinde bile kendini acımasızca zorlayarak tırmanışları çok kısa sürede tamamlaması sayesinde "İsveç Makinesi" lakabıyla anılıyordu.

Dagci-Ueli-Steck

Steck son tırmanışında yeni bir rota ile oksijen desteksiz tırmanmayı deniyordu. Yetkililerin yaptığı açıklamada Steck'in en son geçen cumartesi Nuptse bölgesine tırmanırken görüldüğü, büyük ihtimalle bu civarda ayağının takılıp buz yüzeye çakıldığı tahmin ediliyor. Steck'in bedeni İkinci Kamp Alanı civarından alınarak indirildi.

Steck daha önce 2012 ve 2015'te Everest'e oksijensiz tırmanmıştı. 2015'teki tırmanışında Alplerde yer alan 4 bin metrenin üzerindeki 82 tepeyi sadece 62 günde ve oksijen desteksiz tamamlamıştı. 

Steck ve kendisi gibi dağcı arkadaşı David Goetler geçen yıl Tibet'te 16 yıl önce meydana gelen büyük çığ faciasında hayatını kaybeden iki Amerikalı dağcının bedenlerini bularak geri getirmişti. 

Steck'in dağcılık sporundaki en önemli başarılarından biri de 2015'te İsviçre Alplerinde yer alan Eiger Dağı'nın Kuzey Yamacı'nı kendi yöntemiyle sadece 2 saat 47 dakikada tırmanmasıydı. Steck'ten önceki dağcıların bu tırmanışı tamamlaması günler sürüyordu. 

United Airlines'ta Bir Skandal Daha

Nisan ayı başında United Airlines'ta yaşanan ve bir yolcunun beyin sarsıntısı geçirmesiyle sonuçlanan zorla yolcu indirme skandalının ardından geçtiğimiz günlerde ödüllü bir tavşanın uçuş sırasında öldüğü ortaya çıktı. Söz konusu tavşanın dünyanın en büyük tavşanı olacağı tahmin ediliyordu. Simon isimli tavşan yetiştiricisi tarafından Amerikalı bir alıcıya satılmıştı ve Londra Heathrow Havaalanı'ndan yolcu skandalının da yaşandığı Şikago O'Hare Havaalanı'na gidiyordu. 

United-airlines

Simon'ın yetiştiricisi Annette Edwards, dünyanın pek çok yerine uçakla tavşan yolladığını, ilk defa bir tavşanının uçuşta öldüğünü belirtti. Simon, 10 aylıktı ve şimdiden 90 cm boyundaydı. Babası ise dünyanın en büyük tavşanı unvanına sahip ve 1,32 metre boyunda. Simon'ın büyüdüğü zaman babasını da geçmesi ve bu unvanı ondan alması bekleniyordu.

Simon'ın uçak havalandıktan kısa süre sonra kargo bölümünde öldüğü ifade edilirken kesi  ölüm nedeni henüz belirlenmedi. 2015 yılında ABD genelindeki uçuşlarda taşınan hayvanların 35'i çeşitli sebeplerden öldü. Bu ölümlerden 21'i 16 farklı havayoluna ait uçuşlarda gerçekleşirken tek başına United Airlines'ta bu ölümlerden 14'ü yaşandı.

116 Yaşındaki Kadına Çok Yaşlısın Diye Banka Kartı Vermediler

Meksika'nın Guadalajara kentinde yaşayan Maria Felix Nava, Citi Group'a bağlı Citibanamex Bankası tarafından yaş limitinin üzerinde olduğu gerekçesiyle emeklilik maaşının verilmediğini belirtti. Banka yetkilileri yerel medyaya yansıyan olayın ardından Felix'ten özür dilerken sistemin banka hesabı açılması için üst yaş limitinin 110 olduğunu söyledi. Medyaya konuyu gündeme getirdikleri için teşekkür eden banka yetkilisi Maria Felix Nava'yı bizzat ziyaret ederek çekini teslim etti. Kendisine banka kartı çıkartılması için ayrıca talimat verildiği de belirtildi. Felix Nava, üç ay boyunca emekli maaşını alamamıştı.

Meksika-maria-felix-nava

Maria Felix Nava, geçen haftalarda 117 yaşında ölen Emma Morano'nun ardından dünyanın en yaşlı kadınlarından. Felix Nava, Temmuz'da 117. doğum gününü kutlayacak. 7 yaşında yetim kalan Felix Nava, 10 çocuğunun 6'sından daha uzun yaşadı.