GÜRCİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Aynur İMRAN 18 May 2024

Aynur İMRAN
Tüm Yazıları
Gürcistan'da muhaliflerin karşıt görüşleri bastırmak için kullanılacağı gerekçesiyle karşı çıktığı "yabancı etki" yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Ve 1 aydır ülkede ciddi şekilde halk itirazları diyebileceğimiz ayaklanmaların sonucu olmadı. Bu da yasa tasarısı kabul edildikden sonra ayaklanmaların büyümesine sebebiyet verdi.

2 gün önce polislerin mitingleri bastırması sonucu yaralılar da oldu. Cumhurbaşkanı yasaya veto edeceğini söyledi, ama Parlamento isterse vetodan sonra yasayı ikinci kez yine kabul edebilir.

Nedir bu yasa tasarısı?

Ayni içerikli yasa daha önce Azerbaycan’da ve Rusya’da da kabul edildi ve Avrupa’dan fonlanan teşkilat, medya ve diger kurumlar "yabancı etki" damgasıyla resmen ajan ilan ediliyor ve hapisler başlıyordu. Gürcüler bu adımı bir tek ülke içinde muhaliflerin susdurulması değil, hem de Gürcüstanın Avro Atlantik mekandan, yani Batıdan bilerek uzaklaştırılması ve Rusya etkisine girmek gibi değerlendiriyor. Bu sebepten de daha yasa tasarısı Parlamentoya sunulduğu günden itirazlar başladı. Ayaklanmaların en ilginc yanı mitinglere hiçbir partinin veya siyasi liderin öncülük yapmaması. İtirazlar tamamen halk ayaklanması sayılabilir. Hatta Saakaşviliye ülkede yaklaşımın pozitif olmadığı için hükümet bu ayaklanmaları onun partisi tarafından organize edildiğini empoze etmeye çalıştı. Ama insanlar hiçbir Batı yönlü partinin veya muhalif görüşlü kurumun öncülüğünü kabul etmediklerini, ama Gürcüstan’ın da bundan sonra geriye adım sayılabilecek politika sürdürmesine izin vermeyeceklerini ilan ettiler. Halk hala hükumetin istifasını talep etmedi. Tek talep malum kanunun geri çekilmesi. Demek ki, insanlar Gürcü Arzusu hükumeti ile hala yol alınacağına inanıyor, tek sorun yabancı etki yasasının ülkeye, dolayısıyla da Gürcülere vereceği zarar. İtirazların devam edeceği, olayların nasıl gelişeceğini takip edeceğiz, ama olaylar hükümet geri adım atmazsa mitinglerde istifa taleplerinin de yer alacağının haberini veriyor.

Şimdilik bir sonuç var. Bu yasanın gerçekten Rusya'nın isteği üzerine çıkarılıp çıkarılmadığına bakılmaksızın, 2008'den sonra Rusya'nın Gürcistan'daki imajına ikinci büyük darbe indirildi. Mevcut hükümetin (eğer iktidarda kalabilirse) Rusya ile normal ilişkileri sürdürmesi daha zor olacak. Rusya yakın gelecekte kendisiyle mevcut hükümetten daha iyi ilişkiler sürdürmeye çalışan başka bir hükümet göremeyecek.