Sosyal medya geçmişinizi tamamen silebileceksiniz

Gizem ŞENYURT 15 May 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
İngiltere'de muhafazakar partinin çocuk ve gençleri internetin zararlarından korumak için önerdiği tasarının detayları belli oldu. Pek çok alanda değişiklik öneren tasarının internetle ilgili tarafı oldukça merak ediliyordu.

İngiltere'de muhafazakar partinin çocuk ve gençleri internetin zararlarından korumak için önerdiği tasarının detayları belli oldu. Pek çok alanda değişiklik öneren tasarının internetle ilgili tarafı oldukça merak ediliyordu. Theresa May'in destekleriyle önerilen tasarı, Facebook, Twitter gibi sosyal medya şirketlerine büyük sorumluluk yüklüyor. Buna göre vatandaşlar 18 yaşına gelmeden yaptıkları sosyal medya paylaşımlarını internet geçmişinden tamamen sildirmeyi talep edebilecek. Çocukları pedofiller, kaçakçılar gibi kötü niyetli yaklaşımlardan korumak üzere düzenlenen tasarı, sosyal medya platformlarına sıkı denetleme ve güvenlik sorumluluğu getiriyor. Güvenlik sistemlerini düzeltmeyen sosyal medya platformlarına ise yaptırım ve cezalar uygulanacak. Böylece vatandaşlar isterse, 18 yaşına kadar Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında paylaştıkları yorum ve fotoğraflar tamamen silinecek. Mevcut sistemde yaptığını paylaşımları silseniz bile şirketler sildiğiniz verileri de sunucularında saklama hakkına sahip. Sosyal medya platformları, ceza almak istemiyorsa zararlı içeriklerin çocuklara ulaşmasını engellemek için özel uygulamalar geliştirecek. 

Sosyal medyada bir diğer çok tartışılan konu olan sakıncalı içeriklerin yönetilmesi konusunda da tasarı, platformlara sorumluluk yüklüyor. İncitici paylaşımlarla ilgili yapılan şikayetler ya sosyal medya platformu tarafından kaldırılacak ya da neden kriterlere uymadığına dair açıklama yapılacak.

Devlet, öncelikle şirketlere gönüllü olarak düzenlemeleri hayata geçirme fırsatı verecek. Sosyal platformlar, çocuklar başta olmak üzere hiçbir kullanıcıyı nefret söylemleri ve uygunsuz içeriklere istemsizce de olsa yönlendiremeyecek. Ayrıca kullanıcılara bu içerikleri şikayet etme imkanı tanımak, şikayetleri değerlendirerek içeriği kaldırmak ya da kaldırmıyorsa açıklama yapmak zorunda. 

Devlet Başkanı Mugabe aslında konferanslarda uyumuyormuş

Zimbabve'nin 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe, pek çok konferansta uyurken görüntülenince Başkanlık Sözcüsü açıklama yaptı. Mugabe, aslında uyumuyormuş, sadece gözlerini dinlendiriyormuş.

mugabe

Başkanlık Sözcüsü George Chambra'nın açıklaması, Mugabe'nin aslında uyumadığını, gözlerinin kuvvetli ışığa karşı hassasiyeti olduğu için gözlerini dinlendirdiğini belirtti. Açıklama, Mugabe geçen hafta göz tedavisi için Singapur'a gittiğinde yapıldı. Mugabe en son Güney Afrika'daki Dünya Ekonomik Forumu'nda uyurken görüntülendi. Önceki uykusu ise mart ayında Gana'nın 60. yıl kutlamalarında yakalandı. 

Mugabe, 1980'den beri Zimbabve Devlet Başkanı ve sıradaki seçimlerde tekrar aday olacağını açıkladı. Mugabe'nin giderek bozulan sağlığı ise basın ve halk tarafından yakından takip ediliyor. 

Zenci müşteriye ırkçı küfür yazan fiş verdiler

İstanbul-Nişantaşı'ndaki McDonald's şubesinde bir çalışanın Suriyeli çocuğun üzerine kaynar su dökmesinin üzerine bir başka restoran skandalı da Avustralya'da yaşandı. Avustralya'nın ikinci büyük kenti Melbourne'daki Burger Project restoranında zenci bir müşteri adisyonu istediğinde şoka uğradı. Restoran, ünlü şef Neil Perry'ye ait olan Rockpool Dining Group'a ait meşhur bir yer. Siparişi giren garson, müşteriye verdiği fişteki sipariş numarasının yanına İngilizcede zencilere söylenen ve hakaret sayılan "nigga" sözünü yazmıştı. Nicholas Muchinguri isimli müşterinin eşi Ruth Muchinguri ise adisyonun fotoğrafını çekerek Facebook'ta paylaştı. Paylaşımında: "Benim çalışkan ve zenci kocam, arkadaşıyla birlikte sizin Collins Sokağı'ndaki dükkanınıza gitti ve bu da sipariş numarasının yazdığı adisyonun fotoğrafı. Kocamın çok çalışarak kazandığı parasını harcamak için gittiği bir mekanda böyle terbiyesiz bir ayrımcılıkla karşılaşması büyük hayal kırıklığı. Çalışanınızın o sözcüğün yaratacağı etkiye 2017 yılında, modern ve çok kültürlü bir toplumda duyarsız kalması gerçekten çok yorucu. Daha iyisini yapabilmeniz lazım. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Artık hiçbir Rockpool Group şirketine para harcamayacağımıza emin olabilirsiniz. Bu durumla ilgili ne yapacağınızı bilmek istiyoruz."

Restauran-1

Restorandan yapılan açıklamada ise çalışanın davranışının şirket kültürlerini yansıtmadığı, Nicholas Muchinguri'nin bir çalışan tarafından maruz kaldığı bu olay karşısında çok üzgün oldukları ve hayal kırıklığına uğradıkları belirtti. Şirket, olaydan cuma öğleden sonra haberdar olduklarını, konunun kendilerine Nicholas adına iletildiğini, derhal olayı soruşturduklarını ve o çalışanın işine son verdiklerini söyledi. 

Ünlü şef Neil Perry, şirketin yaptığı açıklamadan sonra cumartesi sabahı Nicholas Muchinguri'yi arayarak özür diledi. Facebook sayfasından yeni bir açıklama yapan Nicholas'ın eşi Ruth da şirketin yaptığı açıklamanın verilen zararı düzeltmek yerine şirket imajlarını korumaya çalışması nedeniyle üzüntülerini gidermediğini ancak sonrasında Neil Perry'nin kendilerini gerçekten aradığını söyledi. 

Restaurant-2

Her ne kadar pek çok insan ayrımcılığa karşı Muchinguri ailesine destek mesajları yollasa da ırkçı nefret söylemleri hala göze çarpıyor dünyanın her yerinde bu konuda gidilmesi gereken ne kadar yol olduğunu gösteriyor.