Ötzi'yi kim öldürdü?

Gizem ŞENYURT 05 Haz 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Dünyanın bilinen en yaşlı mumyası 5300 yıl önce ölen Dağ Adamı Ötzi'ye ait. Ötzi, 1991 yılında Kuzey İtalya Alplerinde bedeni buzların içinde çok iyi korunmuş şekilde keşfedildiğinde yıllarca sürecek araştırma süreci de başladı.

Dünyanın bilinen en yaşlı mumyası 5300 yıl önce ölen Dağ Adamı Ötzi'ye ait. Ötzi, 1991 yılında Kuzey İtalya Alplerinde bedeni buzların içinde çok iyi korunmuş şekilde keşfedildiğinde yıllarca sürecek araştırma süreci de başladı. Bilim insanları Ötzi'nin kim olduğu, nereden geldiği, o zamanlar insanların nasıl yaşadığı, beslendiği, nasıl giyindiği ile ilgili pek çok bilinmeyeni Ötzi sayesinde öğrendi. Ötzi'nin bedeni bulunduktan 10 yıl sonra ise araştırmacılar Ötzi'nin ölüm sebebini keşfetti. Ötzi, omzundan bir ok ile vurularak ölmüştü ama detayları neydi? Ötzi'nin ölümü bir kaza mıydı yoksa bir cinayet mi? Cinayetse kim öldürmüş olabilirdi? Ötzi'nin bedeninin saklandığı Güney Tirol Arkeoloji Müzesi Müdürü Angelia Flekinger, konuyu aydınlatması için bir profesyonele danışmaya karar verdi. Araştırma için Bavarya Polis Departmanı Davranış Analiz Birimi Müdürü ve Münih Polis Departmanı'ndan Komiser Alexander Horn görevlendirildi.

image1

Komiser Horn, teklif kendisine ilk iletildiğinde çok şaşırdığını belirtiyor. Horn: "Müze Müdürü, çözülmemiş eski dosyalar üzerinde çalışıp çalışmadığımı sorduğunda evet diye cevap verdim fakat 5300 yıllık bir vaka beklemiyordum. Çoğu zaman üzerinde çalıştığım eski vakalar 20-30 yıllık oluyor." dedi. Önceleri yapabileceği bir şey olmadığını düşünmesine rağmen Horn, teklifi kabul etti ve Ötzi'nin ölümü ile ilgili önemli detaylar da böylece ortaya çıktı.

Yeni bulgulara göre Ötzi, tuzağa düşürülerek intikam sebebiyle öldürülmüş olabilir. Peki bu bilgileri nasıl edindik? Öncelikle vücudunun bulunduğu zamanla pozisyonundan dolayı Ötzi'nin vurulduğu yere düşerek burada öldüğü ve bedeninin kıpırdatılmadığı tespit edilmişti. Bulunduğu yerin de en yakın yerleşim yerine uzaklığı göz önüne alınırsa başka birinin tesadüfen orada olma ihtimali oldukça düşüyor. Mide kalıntıları incelendiğinde Ötzi'nin ölmeden önce ağır bir yemek yediği tespit edildi yani acele içinde değildi ve bir şeylerden kaçmıyordu. Kullanılan ok da Ötzi'nin değil bir başkasınındı. Ötzi'nin kendi oku yanında bulundu ve Ötzi dinlenme pozisyonundaydı. Tetikte değildi ve kendi silahını kullanma fırsatı bulamamıştı. Okun vücuduna giriş şiddeti ve bedenin bulunduğu çevrede yapılan araştırmalar da Ötzi'nin yaklaşık 30 metre uzaktan vurulduğunu ortaya koyuyor, yani Ötzi yakın temas kavga sonucunda değil uzaktan hedef alınarak vurulmuştu. Ayrıca Ötzi'nin ellinde ölümünden 1-2 gün önce oluştuğu tespit edilen savunma yarası vardı. Horn, bu yarayı şu şekilde açıklıyor; birisi size bıçakla saldırdığında bıçağı elinizle kavramanız halinde oluşacak kesici aletle oluşan savunma yarası. Bütün bu bulguların ışığında Komiser Horn'un Ötzi'nin ölümü ile ilgili teorisi, Ötzi'nin ölümünden 1-2 gün önce bir kavgaya karışıp üstün geldiği çünkü vücudunda başka savunma yarası bulunmadı. Rakibi, Ötzi'den intikam almak istedi, fiziksel olarak üstünlük sağlayamayacağını bildiği için onu takip ederek savunmasız anında uzak mesafeden saldırdı.

Ötzi'nin katilinin kim olduğu ve neden bu cinayeti işlediğini ise muhtemelen hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz yine de Komiser'in kaydettiği büyük ilerleme için araştırma ekini ve müze müdürü kendisine teşekkürlerini sundu.

Banksy'den İngiltere seçimleri için özel tasarım

Cumartesi akşamı Londra'da meydana gelen saldırıların ardından hükümet, güvenlik konseyini toplama kararı aldı. Muhafazakar Parti de seçim çalışmalarını 1 gün süre ile durdurdu. Yaklaşan Birleşik Krallık Genel Seçimleri öncesinde art arda yaşanan terör saldırıları da güvenlik zaafiyeti sorularını akla getirdi. Seçimler öncesinde bir hamle de dünyaca ünlü ve bir o kadar da gizemli sokak sanatçısı Banksy'den geldi. Politik ve toplumsal eleştiri içeren eserleri ile bilinen Banksy, yaklaşan seçimlere özel bir çalışma yapacağını duyurdu. İnternet sitesinden yaptığı açıklamada seçimlerde muhafazakar partiye oy vermeyen kişilere seçim pusulasının fotoğrafını ve iletişim bilgilerini kendisine mail atmaları halinde sınırlı sayıda üreteceği özel bir çalışmayı kargoyla yollayacağını söyledi. Arşiv kağıdına yapılacak bu özel baskı 9 Temmuz'da çıkacak ve sadece Banksy'nin memleketi olan Kuzeydoğu Bristol, Batı Bristol, Kuzey Somerset, Thornbury, Kingswood ve Filton ilçelerine kayıtlı seçmenlere iletilecek. Seçmenler seçim pusulasında Muhafaza Parti'ye karşı oy vermiş olmalılar.

image2

Açıklamanın altında belirtilen yasal uyarıda, bu hediyenin tamamen ücretsiz olduğu, kimsenin seçmen iradesini yönlendirme amaçlı taşımadığı, kampanya amaçlı bir hatıralık eşya olduğu, çoğaltılmasının ve satılmasının yasak olduğu belirtildi. Bu uyarıya rağmen Banksy'nin girişiminin Birleşik Krallık'taki rüşvet ve oyların gizliliği kurallarına aykırı olduğu belirtildi. Seçim Kurulu, seçmenlerin oy pusulasındaki kişiye özel numaraların fotoğraflanmasının gizli seçim esasına aykırı olduğunu ve oy verme kabininde fotoğraf çekilmemesini belirtiyor.

Öte yandan polisten yapılan açıklamada kendilerine bu konuda henüz bir şikayet gelmediği söylendi. Banksy'nin seçim özel çalışması, meşhur "Balon Taşıyan Kız" motifini içeriyor. Kız çocuğunun taşıdığı balonun içinde de Birleşik Krallık Bayrağı motifi yer alıyor.

Elon Musk, Beyaz Saray Danışmanlığı'ndan istifa etti

Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Beyaz Saray'ın Ekonomik Danışma Kurulu'na atanan Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Musk, açıklamasında iklim değişikliğinin gerçek bir sorun olduğunu ve hem ABD hem de tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirterek Trump'ın ABD'yi Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi'nden çekmesinin ardından istifa ettiğini söyledi.

image3

Trump, başlıca görevi olan Amerika ve vatandaşlarını korumak için Paris Sözleşmesi'nden ülkeyi çektiğini açıklamıştı. ABD vatandaşlarının ise yüzde 71'i Paris Sözleşmesi'ni destekliyor. Ayrıca 1000 şirket, 800 üniversite, 400 büyük şehir ve 37 eyalet de sözleşmeye desteklerini beyan etti.

Trump'ın kararını açıklamasından önce Google, Microsoft, Facebook CEO'ları da Başkan'ı Paris Sözleşmesi'nden çıkmamak için ikna etmeye çalıştı. Elon Musk da Trump'ın kararını açıklamasından önce, Başkan'ı ikna etmek için elinden geleni yaptığını söyledi. İstifasından önce Elon Musk, Trump'ın ekonomik danışma kurulunda görev alıyordu.