"26 KASIM-BAB'TAKİ KİMYASAL SALDIRIYA DAİR" ​

Abdullah AĞAR 28 Kas 2016

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Temel amacı: Halk üzerinde korku ve dehşet üreterek yaşadıkları alanlardan kaçmalarını sağlamak.

IŞİD’İN HEDEFLERİNE HİZMET ETMEMEK DİLEĞİYLE...

Sahadan gelen bilgilere göre:

1- Saldırının 16.30 civarında BAB HALİLİYE bölgesinde gerçekleştirildiği...

2- Saldırıda IŞİD tarafından atılan bir roketin kullanıldığı...

3- Saldırıdan 22 ÖSO savaşçısının etkilendiği...

4- Ortaya çıkan gazın mide bulantısı-baş ağrısı ve gözlerde yanmaya neden olduğu...

5- Hemen sonra ÖSO savaşçılarının yanına giden 2 ÖKK mensubunda da aynı etkinin görüldüğü...

6- Saldırıdan etkilenenlere ilk müdahaleyi AFAT’ın sağlık ekibinin yaptığı...

7- Saldırıdan etkilenenlerden bir kısmının tedbir amaçlı Türkiye’ye sevk edildiği...

ifade ediliyor.

ÖNEMLE DİKKAT:

IŞİD bu tür saldırıları taktik alanlarda bir zayiat üretmekten ziyade, psikolojik etki niyet ve maksadıyla kullanıyor.

Daha önce de bu tür saldırıları Irak’ta sıkça gerçekleştirdi. Özellikle Türkmenleri yaşadıkları alanlardan çıkartmak için havan ve roket mermileriyle bu tür saldırılar yaptı. Kerkük Tazehurmatu’da bu tür saldırılardan etkilenen Türkmenler başta olmak üzere, bunlardan bir kısmı da tedavi amaçlı Türkiye’ye getirildi. IŞİD’in şu ana kadar yaptığı bu tür saldırılardan ölen olduğuna dair herhangi bir bilgi ya da bulgu yok.

Bununla birlikte çatışma alanlarında da bu tür saldırılar yaptığı biliniyor. 

Bu kimyasal silahlarla ilgili, ele geçirdiği Irak ve Suriye kökenli hammaddeleri kullanmaya çalıştığı biliniyor. Özellikle ele geçirdiği Musul Üniversitesi’nde kimyasal-biyolojik ve taktik nükleer silahlar geliştirmek gayreti içerisinde olduğu ifade ve iddia ediliyor.

Tahrip maddelerini kovanların içerisinden boşaltarak, havan ve roket mermilerinin içine kimyasal madde doldurarak attığı biliniyor. 

Temel amacı: Halk üzerinde korku ve dehşet üreterek yaşadıkları alanlardan kaçmalarını sağlamak. 

Bugün Bab’ta gerçekleştirdiği saldırıda ise temel amacının Türk kamuoyunu etkilemek olduğu gözüküyor. Kararlılıkla icra edilen Fırat Kalkanı harekatını, bu tür saldırılarla sekteye uğratmak istiyor. Kamuoyu üzerinde baskı dehşet ve korku üretmeye ve oluşacak kamuoyu baskısı üzerinden harekatın kararlılığını bozmaya çalıştığı gözüküyor. 

Bir başka tarafıyla gerçekleştirdiği ya da gerçekleştireceği bu tür saldırılarla Türkiye’nin dengesini bozmayı amaçladığı görülüyor. Ve IŞİD bu çabalarında yalnız değil. Türkiye’nin azmini ve iradesini kırmaya yönelik bileşik bir gayret var.

Mücadele alanlarında bu tür etkilerin ortaya çıkması ise oldukça normal. IŞİD bunu pek çok kereler değişik alanlarda denedi.

IŞİD daha önce yapmış olduğu saldırılarda klorür gazı kullanmıştı ve benzer etkiler görülmüştü. Bu saldırıdan üreyen fiziki etkiler de KLORÜR GAZI kullanılmış olabileceğini teyit ediyor.

Bu bilgiler sahadan gelen teyit edilmemiş verilerden ve geçmişte elde edilen bilgilerden derlenmiştir. İhtiyaç olması halinde, en doğru bilgiyi Genelkurmay Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı zaten açıklayacaktır.

Not 1: 

2014 Haziran’ında IŞİD’in Musul’da etki üretmeye başladığı günden bugüne en büyük kimyasal saldırı Musul’da yaşanmıştır. Bu saldırı Musul’un Türkmen mahallerinde gerçekleşmiş ve çoğunluğu kadın ve çocuk 1.300 kişinin öldüğü ifade ve iddia edilmiştir. 22 Ocak 2015 tarihinde yaşanan, Türkmenlerin ve Sünni Arapların hayatını kaybettiği bu saldırıyla/patlamayla ilgili olarak IŞİD, Peşmergeyi suçlamış ve bu saldırıyı/patlamayı gerekçe göstererek 4 gün sonra Kerkük’e çok büyük bir saldırı başlatmıştır. (Işid ve Irak kitabı, Abdullah Ağar)

Not 2: 

Halep’te bugün akşam üstü yapılan hava saldırılarında Firaz Paşa’nın yönettiği Muntasır Billah Tugayının karargahı vurulmuş. Muntasır Billah Tugayından 14 kişi hayatını kaybetmiş.

Not 3:

Haseke’nin 45 km. güneybatısında Tel Tamır’da bugün yaşanan saldırı sonrasında, çok büyük 5 patlamanın meydana geldiği ve büyük bir yıkım oluştuğu ifade ediliyor. Patlamaların mühimmat depolarında olduğuna dair iddialar mevcut. ‘Koalisyon güçlerinin de kullandığı’ bu YPG-PKK üssünde çok büyük can kaybının da yaşandığı; Amerikalıların ve YPG-PYD yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 150 civarında ölü olduğu ifade ve iddia ediliyor. Saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirdiği, 5 Amerikalının ve ‘sözde’ 2 YPG’li yöneticinin de ölenler arasında olduğu söyleniyor.

26 Kasım 2016