​NOTE 8 DE YANAR MI?

Ersin AKMAN 24 Ağu 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Teknolojiyle az biraz ilgilenen herkes (ki günümüzde hepimiz akıllı telefon kullandığımız için aslında ilgilenmeyen yok gibi) Samsung'un geçen yıl piyasaya çıkardığı Galaxy Note 7'den sonra yaşananları biliyordur diye düşünüyorum.

Teknolojiyle az biraz ilgilenen herkes (ki günümüzde hepimiz akıllı telefon kullandığımız için aslında ilgilenmeyen yok gibi) Samsung’un geçen yıl piyasaya çıkardığı Galaxy Note 7’den sonra yaşananları biliyordur diye düşünüyorum. 

Bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse Samsung Galaxy Note 7’yi satışa sunduktan kısa bir süre sonra telefonun pilinden kaynaklanan bir sorun nedeniyle yandığı belirlenmişti. Hemen dünya çapında satışı durduran Koreli teknoloji devi, tüm Note 7’leri geri çağırmış, arzu edene para iadesi yapacağını açıklamıştı. Kısa bir zaman içinde de Note 7’nin pilindeki sorunu giderip yenilenen telefonu satışa sunmuşlardı. Ancak yenilenen telefonlarda da aynı sorun yaşanınca firma tüm dünyadaki Note 7’leri para iadesi yaparak geri toplamıştı.

Teknoloji tarihine geçen bu olay nedeniyle Samsung’un ezeli rakip Apple’a karşı telafi edilemez bir şekilde pazar kaybettiğini, hatta şirketin ticari anlamda bittiğini düşünenler oldu. İçlerinde benim de olduğum birçok insansa Samsung’un geri toplama aşamasında çok iyi bir performans sergilediği söyleyerek şirketin iddia edildiği kadar büyük yara almadığını belirtti. Ne olursa olsun herkesin ortak fikri ticari ürün olarak pazara sunulan bir telefonun durduk yerde yanıyor olmasının savunulacak bir tarafının olmadığıydı.

Dünyanın en büyük teknoloji üreticilerinden biri olan Samsung, geçen yılın son aylarını Note 7’de yaşanan pil sorununun kaynağını bulmaya ve çözüm geliştirmeye ayırdı. O nedenle de bu yıl şubat ayında duyurulması beklenen Galaxy S8’in lansmanı biraz gecikti.

Her ne kadar Samsung Note 7’nin kötü hatırasını geride bırakmak, unutmak, unutturmak istese de Galaxy S8’in de yanıp yanmayacağı birçok espriye konu oldu. Aylardır kullanılan S8 ve S8+ modelleri için şu ana kadar kırmızı alarm verilmiş değil. Buna rağmen yine de dünya lansmanı dün yapılan Galaxy Note 8’in de pilinde yaşanan sorunlar nedeniyle yanabileceğini düşünenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla.

Öncelikle belirtmek isterim ki ben bu yazıyı 22 Ağustos günü, Note 8 lansmanından önce yazıyorum. Yani henüz elimizde resmi olarak telefonla ilgili hiçbir bilgi yok. Buna rağmen ben Samsung’un geçen sene iki kez yaptığı hatayı bu yıl da tekrar etmeyeceğini düşünüyorum. Yani ne olursa olsun Galaxy Note 8’lerde herhangi bir teknik sorun yaşanmayacak.

Türkiye’de görüşme şansı yakaladığım Samsung yöneticileri ise Galaxy Note 8’in tüm teknoloji meraklılarını hayrete düşürecek yeniliklerle sahip olduğunu söylüyor. Sizler bu yazıyı okuduğunuzda zaten ak koyun, kara koyun çoktan kendini belli etmiş olacak.

Benim asıl merak ettiğim şey bir milyarda bir bile olsa Samsung Galaxy Note 8’in de yanma ihtimali. Şu an olmaz dediğimiz bu seçenek gerçekleşirse benim gibi geçen yıl Samsung’a tam destek verenler ne düşünür?

Yanma ihtimali var

Matematiksel olarak baktığımızda Samsung’un geçen yıl iki kez yaptığı hatayı tekrar yapma olasılığı çok az olsa da var. Zaten ister bilimsel şüphecilik diyelim, istersek de Murphy Kanunu olarak isimlendirelim bu sonucu göz ardı etmek mümkün değil.

Burada öne çıkan soru Samsung’un böyle bir riski göz önüne alıp alamayacağı. Yani geçen yılki geri toplama operasyonunun başarısı nedeniyle güveni sarsılmayan son kullanıcıları bir kez daha hayal kırıklığına uğratma şansını kendinde görüp görmediği…

Bence Koreli yöneticiler bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda oluşacak negatif düşünceyi ve “teknoloji üretememenin vereceği utancı” bir kez daha sineye çekemeyeceklerini çok iyi biliyor olmalılar.

O nedenle de Samsung’un ne Galaxy Note 7’de iki kere üst üste yaşanan pilden kaynaklı yanma sorununu ne de herhangi başka bir sorununun oluşabilme riskini üzerine almayacağı bir plan yapmış olması gerekiyor.

Şahsen ben Note 8’de yaşanabilecek herhangi bir sorun karşısında olayı anlayışla karşılayıp, daha fazla sorun yaşanmaması için alınan önlemleri takdir edenler arasından hemen karşı cepheye geçeceğimi çok iyi biliyorum.

Yani Samsung’un üretim bandında büyük bir ihmaller yumağının yaşandığını, işi teknoloji ve mühendislik olan hiçbir şirketin buna hakkı olmadığını, sadece kârlılık için piyasaya hazır ürün sunduğunu düşünen kitleye katılabilirim.

Sonuç olarak hiçbirimiz binlerce lira bütçe ayırarak satın aldığımız ve asıl amacı bize benzersiz bir teknolojik deneyim sunmak olan bir cihazın evimizi, arabamızı, iş yerimizi tehlikeye atmasını veya yakmasını istemeyiz.

Samsung’un da geçen yıl yaşanan olayları unutturabilmek adına cep telefonu kullanıcılarına bunun gibi bir deneyim daha yaşatmaması gerekiyor.

Belki biraz erken konuşuyorum ama Koreli teknoloji devi aynı hatayı tekrar yapmayacak bence. Veya aynı ihmal zinciri tekrar çalışacak ve teknoloji dünyasının en büyük markaları sıralaması yeni baştan yapılacak.