HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Serpin ALPARSLAN 02 Ağu 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre temmuz ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre temmuz ayında ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu.

TİM, ihracat verilerini gördüğümde nasıl olur dedim. Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat verilerini açıklarken 15 Temmuz darbe girişiminden “sınırlı” etkilendiğini  belirtti ve şöyle devam etti. “TİM ve tüm ihracatçı birlikleri olarak 15 Temmuz sonrasında Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına kadar birçok kuruma Türkiye'deki demokrasi mücadelesini anlattıklarını hatırlatarak, Uluslararası iş dünyasına, twitter üzerinden Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 'Türkiye kazandırmaya devam edecek' çağrısı yaptık. 2 günde tüm dünyada yaklaşık 850 bin kişiye ulaştık. Biz, 65 bin ihracatçının temsilcisi olarak, her şeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla darbe girişiminin de ihracata etkisi sınırlı oldu.” dedi. 

Tebrikler; bakın 2 günde tüm dünyadaki 850 bin kişiye ulaşılmış bu gerçekten bir ülkenin en önemli taşlarından birinin kararlı ve istikrarlı lider davranışıdır. TİM verilerine göre temmuz ayında yine ilk sırayı % 5,2  artışla 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Ardından 1 milyar 252 milyon dolarla hazır giyim ve 968 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.  Tabii Ramazan Bayramı 9 gün olmasını da gözden kaçırmayalım. Yıl bazında verilere bakarsak, yılın ilk 7 ayında 2015'in aynı dönemine göre %4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723  milyon dolarlık ihracat oldu.

En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimde ise Almanya'ya %12,9, İngiltere'ye % 28,3, İtalya'ya %10,8, ABD'ye % 26,5 ve Fransa'ya da %9 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek artış %8,9 ile Hollanda. Bunu 0,2 büyümeyle Polonya izledi. AB ülkelerine %10,6,  BDT ülkelerine %40, Ortadoğu'ya da % 24,7 azalma oldu. Yılın ilk 7 ayında ise AB ülkelerine % 4,9 ve Kuzey Amerika'ya ihracatta % 0,2 oranlarında büyüme oldu.

En fazla ihracat yapan ilk 3 il ise İstanbul 4,8 milyar dolar, Bursa 927 milyon dolar ve Kocaeli 931 milyon dolar. Son olarak küresel piyasalara bakarsak; dünya genelinde İmalat PMI verileri hareket katacaktır. ABD’de açıklanacak olan ISM imalat PMI verisi ise geçen cuma gelen olumsuz büyüme verisinin ardından piyasaların daha yakın ilgi odağında olacak.

Salı günü ABD’de Fed’in faiz artırımı yolunda hedeflediği %2 enflasyon için izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi açıklanacak. Bu önemli veride de beklenti üzeri gelebilecek rakam doların toparlanmasına destek olacaktır. ABD ve küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi ise cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporu olacak. Geçen hafta Fed’in toplantı metnine giren istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiğini destekleyecek bir verinin görülmesi piyasalarca Fed’in faiz artırım hamlesinin öne çekebileceği algısıyla yine dolarda yükselişlere neden olabilir.