BAŞARI HİKAYESİ!

Aslı SERTDEMİR 25 Mar 2023

Aslı SERTDEMİR
Şeyma Subaşı'nın ilk batırdığı iş, Bebek'te açtığı kafe...

Allah var, kadın hep çalıştı. Bir meslek sahibi olmak için çok uğraştı. Bugüne kadar girmediği sektör, denemediği iş kalmadı. Fakat nasıl bir basiretsizlikse bu, elini attığı her iş ya battı ya bitti! Şeyma Subaşı’nın ilk batırdığı iş, Bebek’te açtığı kafe... Zamanında kapısından kovulduğu kafeyi, hırs yaptı aldı. Büyük şatafatla açtığı mekanı işletemedi. Ve kısa sürede battı! Bir telefon uygulaması çıkarmaya çalıştı. Çalıntı çıktı! YouTube videoları çekmeye başladı… Kimse izlemedi! Tekstil sektörüne gözünü dikti. Tasarımlarını beğenen, alan olmadı. Tekstilde tarzını değiştirdi… Spor giyime el attı, onda da başarısız oldu. Çeşitli markalarla iş birliği yapıp, koleksiyon çıkardı. Hedeflenen ilgiyi firmalar bulamadı. İş birlikleri bitti. Birileri, “Şeyma Subaşı hakkında kitap yazalım!” dedi. Yazdılar… Türkiye’nin en iyi reklam şirketleri kitabın tanıtımını yaptı. Kitabı kimse almadı, okumadı. Şeyma Subaşı 3 milyon takipçisiyle Influencer olmayı denedi… Nedendir bilinmez o da olmadı. Şeyma şimdi… Aylık üyelik fiyatı Netflix’ten daha pahalı bir platformda, özel hayatını paylaşacakmış. Umarım bu kez şeytanın bacağını kırar.

Eski yeniler…

Atıf Yılmaz’ın “Ah Belinda” filmini bugün açıp izleyin, etkilenirsiz. Çekildiğin yılın, çok ötesinde bir film. Fantastik, hatta ucundan bilimkurgu kategorisine girebilir. Müjde Ar her rolün hakkını verir ama Ah Belinda da ayrı bir oynamış. Kadın resmen “Dilara” olmuş. Ve iddia ediyorum… Müjde’den başka biri o filmde oynasa işi tamamen batırabilirmiş. 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu” olmak üzere toplam üç kategoride de ödül almış. 37 yıl aradan sonra, “Ah Belinda” tekrar vizyona giriyor. Netflix’te yayınlanacak filmin yönetmen koltuğunda, bu kez Deniz Yorulmazer oturmuş. Ve başrol ise Neslihan Atagül. İşin aslı astarı; 2. versiyonu çekilen işlerde kafalara kazınan isimleri unutturmak, yeni biri olarak kabul görmek zordur. Müjde Ar gibi birinin gölgesinden sıyrılmak ise daha zor! Neslihan ne kadar iyi olursa olsun gözler hep Müjde Ar’ı arayacak. Bizim minnoş Neslihan, umarım Müjde Ar’ın gölgesinde ezilmez.  

Ana sütü gibi…
Kadın girişimcileri hep desteklerim. Olabildiğince köşemde de sosyal medya sayfamda da desteklerim. Ama bu kadınla ekstra gurur duydum. Bahsedeceğim kadın girişimci çok uzaklardan… Amerika’nın Ohio eyaletinde yaşıyor. Kendi halinde, zar zor geçinen, üç çocuk annesi Taylor Robinson’un hikayesi bu… Taylor’ın emzirme döneminde sütü, standart annelerden fazlaymış. Ve bir arkadaşının tavsiyesiyle fazla sütten sabun yapamaya başlamış. Sabunların sayısı arttıkça, sosyal medya hesabından satmaya başlamış. Yaptığı sabunlar zamanla bir hayli ilgi görmeye başlamış. Ve kısa süre sonra Taylor bu sabunlardan, 100 bin dolarlık gelir elde etmiş. Rağbet artıkça Taylor başka kadınlardan da süt almaya başlamış. Ve sabun bir sabun fabrikası kurmuş. Taylor Robinson şu an bir fabrikatör ve paraya para demiyormuş.