Yata yata devrim mi olur diye düşünüyorsunuzdur. Düşünmekte haklısınız. Küçükken annem özellikle kış geceleri hepimizden erken uykuya geçerdi. Onun uykucu olarak tanımlardık ama gerçek biraz daha farklıydı.

Babamın öğretmen maaşına destek olmak için evdeki makinede örgü örer ve tek kişilik atölyesini işletirdi. Ördüğü şalların kenarlarını ev hanımlarına işletir ve aynı zamanda iş süreçlerini dış kaynak kullanımı ile çözerdi. Muhasebe işlerini de titizlikle yürütürdü. Şalların örüldüğü ip çilelerinin düzgün hale getirilip makine için mumlanması ayrı bir süreçti ve yarı zamanlı çalışan olarak bu işten para da kazanıyordum. Annem mikro işletmemizin mükemmel yöneticisiydi. Babam bazen lojistik bazen de pazarlama işlerine yardım ederdi. Zor ama güzel günlerdi. Özlemle hatırlıyorum.

Uyumamışsınız çalışmışsınız diyorsanız işi anlatayım. Annem erken saatte yatıp çok erken saatte kalkardı. Biz okul için uyanana kadar örgü işlerini halledip sonrasında bize katılırdı. İşin erken saatlerde çok daha hızlı üretildiğini düşünürdü. Yıllar sonra onun yöntemini izleyerek erken vakitte yattım ve çok erken vakitte kalktım ve bir kitabımın yazımını bitirdim.

Akşam erken vakitte yatmak biraz antipatik gelebilir ama sabahın çok erken vaktinde kalkmanın keyfini sürmenizi isterim. Geçen akşam saat dokuzda yattım ve sabah karşı 4:30’da ayaktaydım. Kalkıp işlerimi yapmaya başladım. Okumak isteyip fırsat bulamadığım kitapları okudum ve kızımı uyandırdım. Ah söylemeyi unuttum, eşim küçük kızımla yarıyıl tatili için memlekete gitti. Zaten kitabı yazmamın hikayesi de benzer bir süreçte gelişmişti. Erken kalkmanın sayısız faydası var. Gün daha bereketli oluyor, sessizliğin keyfini sürüyorsunuz ve herkes uyku mahmurluğu yaşarken siz enerjik şekilde fizyolojik günün yarısına ulaşmış oluyorsunuz.

Hayatımda değişiklik yapmak istiyorum diyenlere bu usulü önerebilirim. Beş kuruş para vermeden hatta yattığınız yerden devrim yapıyorsunuz. Sadece kendinizi değil dünyayı da değiştirmiş oluyorsunuz.

Annem bunu yaklaşık 35 yıl önce keşfetmişti ve muhtemelen ne kadar devrimci bir iş yaptığının farkındaydı. Onun pozitif ve güçlü kişiliğinin sırrının sabahları çok erken uyanmak olduğunu idrak etmem zaman aldı.

Hangi işi yaparsanız yapın ihtiyaç duyduğunuz şey erken saatte yatmak ve kalkmak. Başarılı milletler bu şekilde davranıyor ve nesilleri de bu alışkanlıkla büyüyor. Yapmamız gereken Müslüman saatine geri dönmek ve sabahın bereketinden istifade etmek.

Erken yatıp erken kalkmanın 11 faydası diye bir yazı okumuştum. Depresyonu azaltıp yaratıcılığı güçlendiriyormuş, ömrü uzatıyormuş ve daha bir sürü madde. Maddeler arasında eksik olanı söyleyeyim: Zenginleştiriyor. Çok zengin bir hayatınız oluyor. Milletin rüyasında göreceği şeyler size nasip oluyor. Siz de bir devrim yapın ve hayatınızı kökten değiştirin. Hem kendiniz hem aileniz ve hem de ülkeniz için pozitif gündeme sahip bir kişi olacaksınız. Hem de yattığınız yerden. İyi fikir değil mi?