Herhalde Soylu İçişleri Bakanıyken en fazla görevden alınan siyasetçi olmalı...
Temcit pilavımız yeniden sofrada.. ‘Süleyman Soylu görevden alınıyor…’
Herhalde Soylu İçişleri Bakanıyken en fazla görevden alınan siyasetçi olmalı... Medya gündeminde yer almadığı, kararnamesinin imzadan çıktığının yazılıp çizilmediği gün neredeyse yok gibi. Ha bugün ha yarın.. Ama sonuç malum Soylu göreve devam ediyor.
Sadece MHP lideri Devlet Bahçeli’nin arka çıkmasıyla izah edilebilir mi bu durum? Tayyip Erdoğan değiştirmek isteyecek ama MHP liderinin baskısından dolayı eli ayağı bağlanacak, adım atamayacak, mümkün mü?
Şüpheniz olmasın ki böyle bir şey mümkün değil.. Bahçeli’nin çıkışları olsa olsa AK Parti içindeki homurdanmaların önünü keser; Tayyip Erdoğan’ın karar üretmekte elini rahatlatır. Tersi olsa yani Erdoğan kendi zihninde Soylu’yla arasındaki ipi koparmış olsa engel tanımaz. Hatta bilinen o ki Erdoğan’ın Soylu’ya ‘çekil’ demesi bile gerekmez.. O dakika siyaset sahnesinden iner Soylu.
Öte yandan Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli’yle görüşür, kararının gerekçelerini açıklar ve işi bitirir. Hamit Kocabey’in HSK üyeliğinden istifa sürecinde yaşanan gerilimi hatırlayın. MHP çevreleri ‘Devlet Bey karar verdiğinde pazarlık yapmaz; mesajını verir, alan alır almayan sonuçlarına katlanır’ diyordu. Ancak tam herkes ipler koptu derken Erdoğan- Bahçeli buluşması gerçekleşti, anlaşma sağlandı; Kocabey istifa etti.
Özetle MHP’nin olmazsa olmazları var elbette ama gelinen noktada ‘kırmızı çizgi’ olarak görülen temel meseleler dışında hiçbir şey MHP açısından Cumhur İttifakı’nın dağılmasının sorumluluğunu göze aldıracak önemde değil. Süleyman Soylu konusuna gelince; Soylu MHP için çok önemli, sıradan bir siyasetçi değil elbette. Daha ötesi MHP’yi Cumhur İttifakı’na bağlayan iki unsurdan biri Tayyip Erdoğan’ın milli duruşuysa diğeri Soylu’nun siyasette Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğruyol Partisi kulvarında temsil ettiği milliyetçi çizgi. Dolayısıyla Süleyman Soylu’nun ‘Erdoğan hükümetinden kopması’ sıradan ‘kabine revizyonu meselesi değil. Olmaz mı, olur elbette.. Siyasette olmaz dememek lazım ama herhalde ama unutulmaması gereken husus şu ki bazı şeyler tek başına olmaz; birçok şeyle birlikte olur..
Onun için tutmayacak duaya amin demenin faydası yok.