24 Haziran seçim sürecinin iki kilit partisi var; biri Saadet Partisi diğeri HDP-Halkların Demokratik Partisi. Seçimlerin başlatıcısı olarak MHP'yi ve onun lideri Devlet Bahçeli'yi ayrıca saymak gerekir.
Ancak seçim ilan edildikten sonra önce Saadet, sonra HDP, kilit partiye dönüştü. Saadet Partisi, oy pusulası belli oluncaya kadar “kilit” idi. İttifaklar belli olup seçim tahminleri yapılmaya başlanınca HDP kilit partiye dönüştü.
SAADET PARTİSİ NEDEN KİLİT OLMUŞTU?
Saadet’in neden kilit parti olduğunu kısaca özetleyeyim.
AK Parti ve MHP, oluşturdukları ittifakta Saadet Partisi’nin yer almasını istedikleri gibi CHP de İYİ Parti ile oluşturduğu ittifakta onu istedi. Saadet Partisi’nin, ittifakların bu denli gündemi haline dönüşmesinde dört neden vardı.
Bir: 2019 milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her oy önemli olduğu için hem AK Parti hem CHP, Saadet’i kendi ittifaklarında görmek istedi.
İki: CHP’nin, ittifakta Saadet Partisi’nin yer almasını istemesinin gerekçelerinden biri de, Saadet ve AK Parti’nin ortak Milli Görüş geçmişinden dolayı Saadet’in AK Parti’yi etkili eleştirebilme gücüydü.
Üç: AK Parti, MHP ve BBP’nin oluşturduğu ittifak “milli ittifak” ve “cumhur ittifakı” olarak tanımlandı. CHP’li ittifakın ise, baştan “milli olmayan” gibi olumsuz tanımlarla etiketlenme ihtimali vardı. CHP, kendi ittifakının, geniş kitleler nezdinde “kabul edilebilirlik” oranını, Saadet Partisi’nin “meşrulaştırma etkisi” ile arttırmak istedi.
Dört: CHP’nin zayıf hatta yok gibi olduğu bölgelerden biri Güneydoğudur. CHP, Saadet’i ittifaka dâhil ederek onun bölgedeki sempatisinden faydalanmak istedi.
HDP’Lİ, HDP’SİZ VEKİL DAĞILIMI
İttifaklar sonrası seçim tahminleri yapılmaya başlanınca HDP’nin kilit partiye dönüşmesi, onun barajı aşıp aşmayacağına dayalı milletvekili dağılımı hesaplarından kaynaklanıyor.
Hesapları kısaca anlatayım.
HDP barajı aşarsa, muhtemelen, 50-70 arasında milletvekili çıkaracak. HDP barajı aşmazsa, MHP 5-6, İYİ Parti 6-7, CHP 8-10, AK Parti ise 50-70 daha fazla milletvekiline sahip olacak.
Bu durumda TBMM’deki tablo ciddi değişecek demektir. İşte milletvekilliği dağılımındaki bu hesaplamalar, HDP’yi seçim tahminlerinin kritik-kilit partisine dönüştürdü.
HDP BARAJIN ALTINDA KALIR MI?
ARGETUS’un Mayıs ayının son haftasında yaparak Haziran başında ilan ettiği seçim araştırmasına göre HDP yüzde 10,6 ile barajı aşıyor. Diğer araştırmalarda HDP tahminleri şöyle: Remres yüzde 11,5; Konsensus yüzde 9,7; Sonar yüzde 10,9; Gezici yüzde 10,5; Mediar yüzde 11,39.
Peki, HDP son haftada düşüşe geçer mi? Daha açık soralım HDP baraj altında kalır mı?
Görüldüğü gibi, araştırma şirketlerinin çoğunluğunda HDP barajı aşıyor gözüküyor ama baraj altında kalması ancak dört şeyden biri veya bir kaçı ile mümkün olur.
Abdullah Öcalan, HDP’nin baraj altında kalmasını isterse…
Kandil yönetimi, HDP’nin baraj altında kalmasını isterse…
Demokratik bir sorumluluk olarak HDP’ye oy vermeyi düşünen özellikle büyükşehirlerdeki CHP’liler bundan vazgeçerseler…
Üçüne göre daha zayıf bir etken olarak Recep Tayyip Erdoğan, HDP’de vazgeçme potansiyeli olan Kürt seçmene yönelik mesajlarını arttırır ve Kürt kanaat önderleri ile temaslarını arttırırsa…
Hayırlısı, her parti hak ettiğini alsın. Seçimler milletimize hayırlı olsun.
Şunu da not edelim: İttifaklar olmasaydı, barajı aşıp aşmayacağını tartışacağımız partiler arasında MHP ve İYİ Parti de olacaktı. Seçime girme hakkı olan partilerden BBP, Saadet, DP, BTP, HÜDAPAR zaten baraja çok uzaklar.