​Amerika Birleşik Devletleri'nde zencilerin tarihi, en az Kızılderililerin tarihi kadar acıdır. Kızılderilileri yerlerinden eden beyaz adam, Afrika'dan getirdiği kölelerle toprakları işleme ve zenginliğini artırma yolunu seçmiştir. Bu açıdan kapitalizm ve ırkçılığın sebep sonuç ilişkisindeki yakınlığı ayrıca dikkat çekicidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde zencilerin tarihi, en az Kızılderililerin tarihi kadar acıdır. Kızılderilileri yerlerinden eden beyaz adam, Afrika’dan getirdiği kölelerle toprakları işleme ve zenginliğini artırma yolunu seçmiştir. Bu açıdan kapitalizm ve ırkçılığın sebep sonuç ilişkisindeki yakınlığı ayrıca dikkat çekicidir. Zenciler ve Kızılderililer aynı sistem tarafından kategorik olarak mağdur edilmiştir. Şimdi ABD için vize almak gerekiyor ama eski zamanda gitmeyeni öldürüyorlarmış. Şaka değil, kaçmaya çalışan köleler bunu canlarıyla ödüyorlarmış.

Siyahların ABD’deki varlığı hep sancılı olmuş. Kolay değil istemediği ve istenmediği yerde kalmak. Ağıtları şarkı olmuş bir ırktan söz ediyoruz. Bakmayın şimdi siz göstermelik olarak bir zencinin ABD’ye başkanlık yapmasına. Değişen çok fazla bir şey yok.

Bu sene ABD’deki Kara Panter Partisinin kuruluşunun 50. Yılı. Hatta bugün, yani 22 Ekim, tam olarak kurulduğu tarih. Partinin iki kurucusundan biri olan Robert George "Bobby" Seale yine aynı gün doğmuş. 30 yaşında kurduğunu biliyoruz. Yani 80 yaşında görmüş geçirmiş birinden söz ediyoruz.

Kara Panterler sisteme muhalif, deyim yerindeyse kasırga gibi esen bir grupmuş zamanında. Bazı silahlı olaylara karışsalar da temel olarak siyahları polis şiddetinden korumayı şiar edinmişler.

Hayal ettiklerini 10 maddeyle özetleyip dile getirmişler zamanında. Time dergisi Bobby ile röportaj yapmış geçen günlerde ve soruyor: Obama’yı nasıl buluyorsunuz? Cevaben diyor ki: Bizim değerlerimizi temsil ediyor.

Bunu söylerken ABD’nin kan kusturduğu bir dünyayı görmezden geliyor. Sağlık ve eğitim alanlarında siyahlara tanınan hakların mutluluğunu yaşıyor. İnsanın insanı öldürdüğü, sistemin silah üzerine ikame edildiği, yeryüzünün yeni zenciler ortaya çıkardığı bu düzene dair en ufak itirazı yok Bobby’nin.

Gözlerinden mutluluk taşıyor. Huzur dolu bir ömrü okuyoruz sözlerinden.

Kara Panterler kendilerine verilen haklardan memnun görünüyorlar. Belki geçim derdinde çoğu. Bilemiyorum.

Ama Kara Panterler, kendi adasına hapsolmuş, kısık sesli, satın alınması kolay bir muhalefet odağına dönüşmüş. Bobby halinden memnun. Röportajda polisin siyahlara karşı saldırganlığına dair de kategorik bir isyanın işaretlerini görmüyoruz.

Bundan 50 sene önce kurulan hayaller, şimdi son demlerini yaşamakta olan bir adamın tatlı hayatının içinde erimiş gitmiş.

Sonra dönüp bakıyoruz Türkiye’nin kara panterlerine, sisteme kafa tutan alternatif isimlerine. Onlara baktığımızda da çok farklı bir tablo çıkmıyor karşımıza.

Kara Panterlerin ellinci yılında dünyanın polisi Amerika, dünyanın tüm zencilerini öldürmeye devam ediyor. Sadece derileri kara olanlarla sınırlı değil. Daha sistematik ve daha acımasız. Dünyanın elli sene öncesinden daha adil olduğunu gösteren herhangi somut bir bulgudan yoksunuz. Dünyanın zencileri itirazlarını yükseltmeye devam ediyor ama ortada Kara Panterler yok. Booby, yaşlılık günlerini yaşıyor ve Barack Obama ABD’nin ilk zenci başkanı olarak görev süresinin sonuna geliyor.

Kara Panterlerin elli yıl önce yaktıkları ağıt şimdi sadece hayal kırıklığının bestesi olarak hatırlanıyor.