Önce YKS sonuçları açıklanacak, sonra tercih dönemi başlayacak ve öğrenciler puanlarına göre geleceklerini şekillendirecek üniversitelere kaydolma hakkını elde etmek için savaşacak. Bu süreçte yine üniversiteler "en iyi benim" diyerek bol bol tanıtım yapacak.

Bayram bitti herkes yavaş yavaş hayata dönüyor. Temmuz ayının en önemli gündemi üç buçuk milyon genci ilgilendiren YKS sınav sonuçları ve üniversite tercihleri olacak. Gençler heyecanla bekliyor. Peki ya üniversitelerde durum ne?

Önce YKS sonuçları açıklanacak, sonra tercih dönemi başlayacak ve öğrenciler puanlarına göre geleceklerini şekillendirecek üniversitelere kaydolma hakkını elde etmek için savaşacak. Bu süreçte yine üniversiteler “en iyi benim” diyerek bol bol tanıtım yapacak.

Tercih dönemleri çok renkli geçiyor, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren bu konu aileleriyle beraber nereden baksanız on, on beş milyon kişinin gündeminde olan bir konu. Peki üniversitelerin şampiyonlar liginde kimler var?

Dünyanın en prestijli üniversite analiz raporu olan QS World University Rankings, bu yıl da dünyanın dört bir yanından en iyi üniversitelerin analizi yaptı ve bir rapor yayınladı. QS Dünya Üniversite Sıralamasının 20. Baskısı kısa bir süre önce açıklandı. Raporda 104 ülkeden 1.500 kurumla ilgili yapılan değerlendirme var. Bu rapor önemli bir rapor çünkü sunduğu sıralamada istihdam edilebilirliği ve sürdürülebilirliği vurgulayan tek sıralama.

Dünyanın en iyi üç üniversitesi hangisi?

QS dünya üniversite sıralama raporunda üniversiteler çok yönü ile analiz ediliyor. Bu yıl yayınlanan raporda Sürdürülebilirlik, İstihdam Çıktıları ve Uluslararası Araştırma Ağı gibi kavramlara da özel önem verilmiş. Araştırma 17,5 milyon akademik makalenin analizi ve 240.000'den fazla akademik fakülte ve işverenin uzman görüşlerinin derlenmesi ile ortaya çıktı. Araştırma verilerine göre dünyanın en iyi üç üniversitesinde Massachusetts Institute of Technology tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi zirvede. Cambridge Üniversitesi 2. sırayı korurken, Oxford Üniversitesi bir sıra yukarı çıkarak bu yıl dünyanın en iyi üçüncü üniversitesi olma özelliğini kazandı. Peki Türkiye’de durum nedir?

Türkiye'deki Sıralama

İlk Bindeki Yeri (Dünyada)

Üniversite Adı

1

336

ODTÜ

3

404

İstanbul Teknik Üniversitesi

4

431

Koç Üniversitesi

5

502

Bilkent Üniversitesi

6

514

Boğaziçi Üniversitesi

7

526

Sabancı Üniversitesi

9

711

İstanbul Üniversitesi

10

761

Hacettepe Üniversitesi

11

901

Ankara Üniversitesi

12

951

Yıldız Teknik Üniversitesi

13

Ege Üniversitesi

14

Gazi Üniversitesi

15

Anadolu Üniversitesi

Tabloda da gördüğünüz gibi Türkiye’den dünya sıralamasında ilk bine giren on iki üniversite var. Bunların iki tanesi vakıf yani parayla eğitim veren üniversite iken on tanesi devlet üniversitesi. QS Dünya üniversite sıralamasında Türkiye adına birinci sırada yer alan üniversite ODTÜ. ODTÜ dünya sıralamasında 336. sırada.

YKS tercih döneminde üniversite tercihinde bulunacak gençlerin eminim hayallerinde bu üniversiteler var. Ama bu üniversitelere girmek kolay değil. Sağlam bir rekabet var. Yüksek puan almak lazım.

Bu tabloya bakınca insan ister istemez üzülüyor. Yüksek eğitimin çok önemli olduğu Türkiye’de üniversitelerin küresel dünyada bulunduğu yer açısından biraz düşündürücü. Bu sıralamada en azından ilk 250 ‘de iki, üç Türk üniversitesinin olması, ilk binde ise en az elli Türk üniversitesinin olması gerekirdi.

Bu bence bir başarısızlık göstergesi, elbette bunu etkileyen çok faktör var. Bu başarısızlıkta devletin yüksek eğitim politikaları ve yatırımlarından tutun da, akademisyenlere, özel üniversite mantığında yönetilen vakıf üniversitelerin yatırımcılarına kadar hemen hemen herkesin az çok suçu var.

Peki dünyada durum ne?

QS dünya üniversite sıralamasında ilk onda yer alan üniversitelere baktığımızda listede en iyi on üniversite sıralamasında ABD ve Birleşik Krallığın üstünlüğünü görüyoruz. İlk onda Amerika’dan ve Birleşik Krallık’tan dörder üniversite yer alıyor. Bir tane Singapur bir tane de İsviçre’den üniversite var.

İnsan görünce özeniyor ama ne diyeyim. İnşallah bu listede Türkiye’den bir üniversite göreceğimiz günleri de görmek nasip olur.

Sıra

Üniversite

Ülke

1

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

ABD

2

University of Cambridge

Birleşik Krallık

3

University of Oxford

Birleşik Krallık

4

Harvard University

ABD

5

Stanford University

ABD

6

Imperial College London

Birleşik Krallık

7

ETH Zurich

İsviçre

8

National University of Singapore (NUS)

Singapur

9

UCL

Birleşik Krallık

10

University of California, Berkeley (UCB)

ABD