Bir süredir yazmak istediğim ama pek fırsat bulamadığım konu, yapılan periyodik zamlardan en çok nasibini alan bu pamdemi ortamında eve tıkılmışken en güvenilir dert ortağımız sigaraya ve alkollü içki zamlardır.
Bir süredir yazmak istediğim ama pek fırsat bulamadığım konu, yapılan periyodik zamlardan en çok nasibini alan bu pamdemi ortamında eve tıkılmışken en güvenilir dert ortağımız sigaraya ve alkollü içki zamlardır. Eskiden, zaman zaman bu konuya dokunmuştum. Geçmişte bununla ilgili yazdığım yazılara baktım, yazmak istediklerimin önemli bir bölümü orlarda vardı. Ve geçtiğimiz yıllarda yazdığım yazılardan birkaç paragrafı buraya aktarmak istedim. Yeni yazacaklarım bunlardan pek de farklı olmayacaktır diye düşündüm.
Bakalım neler yazmışım?
“Hangi dönem olursa olsun finansal destek adına veya benzeri nedenlerle (hiç neden olması gerekmiyor ya!) akla ilk gelen, çoğu zaman fiyat ayarlaması mazereti ile yumuşatılmaya çalışılan zamlar, alkollü içeceklere sigaralara ve benzeri maddelere yapılır.”
“Ancak bilinen bir gerçek var ki devlet en önemli gelir kaynaklarından birini bu “aman efendim, içmeyiversinler!…” deyip dudak bükülenlerden elde ediyor. Bu tür maddeleri tüketenler devlete vergi ödeme konusunda en sadık ve tutarlı vatandaşlardır.”
“Dünyada tüm sağlık kurumlarının üzerinde ısrarla durdukları bir konu var ki o da günümüzde çokça tüketilen sigaranın sağlık açısından çok zararlı olduğudur”.
“Bir süredir dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaya başlayan kapalı ve toplu mekanlarda sigara içme yasağı düzenlemesi bu konuda alınan en önemli önlemdir. Ancak sigara tüketimini kontrol altına alamadık.”
“Yapılan zamlar çok kısa süre için etkisini gösterir, ancak, alışkanlık iyice içimize işlemiş, hızla eskiye dönülerek aynı tüketim daha da artarak devam eder.”
“Diğer bir konu ise; keyif verici maddelerin en çok tüketilenlerinden biri olan “alkoldür”.
“Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalardan çıkan sonuca göre; her gün bir-iki kadeh şarap özellikle kırmızı şarap, her derde deva oluyormuş. Günde düzenli olarak alınan bir iki kadeh kırmızı şarap insan sağlığı açısından yararlıymış.”
“İngiltere’nin önemli gezetelerinden birinin sayfalarına taşıdığı bir habere göre; düzenli olarak alkollü içki içmenin sağlığa faydaları, zararlarından çok daha fazla imiş…”
“Aslında düzenli olarak alkol alınmasının, insan sağlığı açısından yararlı mı, zararlı mı olduğu sorusu yıllardır değişik ortamlarda tartışılır. Ancak, soruların net yanıtlarına veya özgün yaklaşımlarına bir türlü ulaşılamamıştır.”
“İnsan vücudunun belirli zamanlarda ve belirli oranlarda alkole ihtiyacı olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. İnsan vücudu ihtiyacı olan bu alkolun bir bölümünü; ağırlıklı olarak meyvelerden, bir kısmını da sebzelerden temin ederek depolar. Alkol vücuttaki yanmayı ve yanma oranını ayarlalayan bir madde. Doğal yolla elde edilen bu alkol oranının vücudun ihtiyacını karşılayıp karşılamadığı ise hep tartışılmıştır.
Ayrıca; ortaya çıkan sonuçlara göre, kırmızı şarabın insan sağlığı açısından yararları, viskinin ise; kanı sulandırma özelliği nedeniyle kalp krizini önlemede etkili olduğu oldukça rağbet gören yaklaşımlardanmış.
Olsa da dert, olmasa da!
“İçmeyiversinler efendim!…” diyerek bilimsel verileri pek de hafife almasak mı ne!
BİR TUTAM TEBESSÜM
DEPOZİTO!
Akıl hastanesi bahçesinde ileri geri dolaşan bir akıl hastası, uzakta dolaşmakta olan hasta bakıcıyı yanına çağırır.
- “Kantine git bana çabuk beş şişe kokakola getir” der.
Hasta bakıcı hastanın bu emrivaki tavrına çok kızar ve hastaya beş tokat atar, “al işte kolaların” der ve hastanın yanından hızla uzaklaşır.
Aradan bir süre geçtikten sonra yine aynı hasta, bir kez daha gördüğü o hasta bakıcıyı yanına çağırır ve bu kez hiçbir şey söylemeden hasta bakıcıya beş tokat atar.
Beş tokatı yiyen hasta bakıcı “ne oluyor” diye kızıgınlıkla tepki verir.
Hasta, hasta bakıcının tepkisine gayet sakin,”Kokakolaları içtim, depozitolu şişeleri geri getirdim abi!” diye yanıt verir ve oradan uzaklaşır.