Bataryalar elektrik üretmiyor ancak, üretilen elektiriği başka bir yerde depolar. Özellikle kömür, uranyum, doğal santraller ya da dizel jeneratörlerle.

    Yani, elektrikli, sıfır emisyonlu araç olduğu iddiası hiç doğru değil. Çünkü, üretilen elektrik santrallerden geliyor ve çoğu kömür veya gaz yakıyor.
    Yani bugün yüzde 40 mı? Yollardaki bazı elektrikli arabalar karbon bazlı.
    Ama herşey bu değil.
    Elektrikli araba ve “yeşil devrim” heveslisi olanlar, bataryalara, rüzgar türbinlerine, güneş panellerine yakından baksın. Tipik bir elektrikli araba bataryası 450 kg ağırlığında, bir valiz büyüklüğünde. İçinde 11 kg lityum, 27 kg nikel, 20 kg manganez, 14 kg kobalt, 90 kg bakır ve 180 kg alüminyum, çelik ve plastik bulunuyor. İçeride 6.000 dn fazla bireysel lityum-iyon hücresi var.
    Her bir BEV bataryası için 11.000 kg tuz lityum, 15.000 kg kobalt mineralı, nikel için 2.270 kg reçine ve 11.000 kg bakır mineralı işlemeniz gerekmektedir. Bir pil için toplamda 225.000 kilogram toprak çıkarmanız gerekiyor.
    Güneş sistemlerindeki en büyük sorun, silikatı paneller için kullanılan çakıl taşına dönüştürmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Yeterli temiz silikon üretmek için klorür, sülfrik asit, florür, trikloroetan ve aseton ile tedavi edilmeldir.
    Buna ek olarak; galyum, arsenik, bakır-hint- galyum diselenürür ve kadminyum gereklidir, bunlar da son derece toksittir. Silikon tozu işçiler için tehlikelidir ve fayanslar geri dönüştürülemez.
    Rüzgar türbinleri maliyet ve çevre tahribatı açısından artı-ultra değildir. Her bir yel değirmeni 1,688 ton(üç evin ağırlığına eşdeğer) ağırlıkta ve  1300 ton beton, 265 ton çelik, 48 ton demir, 24 ton fiberglas ve elde edilemesi zor neodymium, praseodyium ve  dyproyu nadir topraklar içerir.
    Üç küreğin her biri 40.000 kg ağırlığında ve 15-20 yıl ömürleri vardır, sonrasında değiştirilmeleri gerekmektedir. Kullanılmış motor bıçakları geri dönüştürülemez.
    Kesinlikle bu teknolojilerin yerini alabilir, ancak emisyon özgürlüğü efsanesinin ötesine bakmalıyız. “Yeşilleşmek” utopik bir ideal gibi görünebilir, ancak gizli ve gömülü maliyetlere gerçekçi ve tarafsız bir şekilde bakarsınız. “Yeşillenmek” bugün dünya çevresinde göründüğünden daha fazla zarar verdiğini göreceksiniz.

 Tesla Model Y Pili

    Bu bir Tesla model “Y” pilidir.
Arabadaki bölmenin altındaki tüm alanı kaplar.
    Tesla Model “Y” pili üretmek için ihtiyacınız
olan: Lityumun çıkarılması için 12 ton taş,
    Kobalt minerallerini elde etmek için 5 ton
taş (Kobaltın çoğu, bakır ve nikel cevherinin
işlenmesinin bir yan ürünü olarak yapılır. Bir pil
için elde edilmesi en zor ve en pahalı malzemedir.)
    - 3 ton nikelmalm
    - 12 ton bakır cevheri
    Aşağıdakileri elde etmek için 250 ton toprağı
taşımanız gerekir:
    - 26,5 pound lityum,
    -  30 pound nikel.
    -  48,5 kilo yemek,
    -  15 kilo kobalt,
Pili üretmek için ayrıca gereklidir:
    -  441 pound alüminyum, çelik ve/veya plastik,
    - 112 kilo grafit,
    Caterpillar 994 A, temel minerallerin çıkarılması amacıyla hafriyat işlerinde kullanılır.
12 saatte 264 litre mazot tüketiyor.
Sonunda "sıfır emisyonlu bir araba" elde edersiniz.
    Şu anda pil üretmek için gereken minerallerin çoğu Çin veya Afrika'dan geliyor. Afrika'daki maden çıkarma işlerinin çoğu çocuklar tarafından yapılıyor. Elektrikli araba alırsak en çok parayı Çin kazanıyor!
    Bu 2021 Tesla Model “Y” OEM pil (en ucuz Tesla pili) şu anda ABD'de nakliye veya kurulum hariç 4.999 $ karşılığında çevrimiçi olarak satılıyor. Pilin ağırlığı 1000 pounddur (nakliye maliyetini tahmin edebilirsiniz).
    Tesla pillerini değiştirmenin maliyeti:
    Model 3 - 14.000 Dolar+ (bilpris 38.990 Dolar)
    Model Y - 5000-5500 ABD Doları (arabanın MSRP'si 47.740 ABD Doları)
    Model S - 13.000-20.000 ABD Doları (bilpris 74.990 ABD Doları)
    Model X - 13.000 ABD Doları+ (MSRP Faturası 79.990 ABD Doları)
    Elektrikli bir otomobilin net sıfır CO2 emisyonuna ulaşması YEDİ yıl alır. Pillerin beklenen ömrü 10 yıldır (ortalama).
    Son üç yılda karbon ayak izinizi azaltmaya başlayın. Daha sonra pillerin değiştirilmesi gerekir ve bu üç yılda kazandığınız tüm kârı kaybedersiniz.
    Elektrikli arabalar ayrıca içten yanmalı motorlarla çalışan arabalardan daha ağırdır ve lastiklerde, köprülerde ve yollarda daha fazla aşınma ve yıpranmaya neden olur. Ayrıca Çin ve Hindistan gibi ülkelerde büyük bir kısmı kömür santralleri tarafından üretilen elektriğe olan talebi de artırıyorlar.
    Teslalar ve benzeri elektrikli araçlar gerçekten bu kadar yeşil mi?
  
    Almanya’dan
gelen son bilgilere göre; dünyanın en büyük ve lüks otomobil üreticilerinden Mercedes elektrikli araçlardan kurtulabilmek için yüzde 20 oranında indirim kararı aldığı ve V8 motor üretimine tekrar başladığı şeklinde.