​BİLGİ EDİNME HAKKININ KÖKLERİ

Amerikan arşiv belgelerine göre 250 yıl önce, Amerika, Bilgi Edinme Özgürlüğü yasasını çıkarmadan önce, İsveç parlamentosu "Yazma ve Basın Özgürlüğü Yasasını yayınlamıştır..

Çarşamba 07 Aralık 2016 03:00
​TRUMP'IN DIŞ POLİTİKASI NE OLABİLİR?

Şimdiden Amerika'nın büyük stratejistlerinin Trump'a dış politika konusunda önerileri var. Öncelik yılların zihnini yıpratmadığı strateji uzmanı Henry Kissinger'de.

Çarşamba 30 Kasım 2016 03:00
ULUSAL GÜVENLİK DEVLETİNDEN ULUSLARARASI EKONOMİK GÜÇ MERKEZİNE Mİ?

Binlerce Müslüman hayatlarını kaybetti. Olaylar Kuzey Afrika'ya yayıldı.

Salı 15 Kasım 2016 00:00
ORTADOĞU, PROPAGANDA, HALKLA İLİŞKİLER

Psikoanalizin kurucusu Sigmund Freud'un yeğeni gazeteci Edward Barneys propaganda adını ilk kullananlardan. Büyük şirketler için çalışırken propaganda adının kullanılmasının, üretilen mallar açısından yanlış anlamaya yol açacağını düşünerek 'halkla ilişkiler' terimini kullanan ilk kişi. 1929'dan itibaren sigara endüstrisinin reklamcısı olan Barneys, New York'ta yapılan şenlik geçitlerinde kadınları sigara içmeye davet eden kişi. Feminist Ruth Booth bu olay üzerine; 'kadın başka bir özgürlük meşalesi yakıyor' demişti.

Pazar 06 Kasım 2016 00:00
ÜÇ BÜYÜKLER VE TÜRKİYE

Genel olarak bu üç devletle olan ilişkilerimizin tablosu bu. Eğer, Türkiye Amerika için çok değerliyse seçimden sonraki yeni dönemde, Güney Kore'ye yaptığı gibi, pazarlarının bir kısmını gümrüksüz Türkiye'ye açabilir ve teknoloji transferleri yapabilir. Eski tas eski hamam dostluk gösterilerinden Filipinler dahil bir sürü Batı müttefiki ülkeye kına gelmiş durumda. Batılıların iyi niyetli yaklaşımlarını bekliyor olacağız.

Salı 01 Kasım 2016 02:00
JEOEKONOMİ VEYA SAVAŞ MI?

O kadar üstün akılın bulunduğu Amerika'da lobilerin aklı her şeyin üstünde mi?

Salı 25 Ekim 2016 02:00
UCUZ TEHDİTLER, BÜYÜK OYUNLAR

​Genç bir uluslararası ilişkiler öğrencisiyken okuduğum Kenneth Waltz"ın : "İnsan, Devlet ve Savaş" adlı kitabında savaşların üç nedenle ortaya çıktığını öngörüyordu. Waltz'a göre savaşların nedeninin ilk basamağını insanın ilk çağlardan beri içinde taşıdığı yırtıcı, av peşinde koşan doğası oluşturuyordu. İkinci düzeyde ise devlet halkının ulusal çıkar olarak adlandırılan gereksinmelerini karşılamak ve bu gereksinmelere cevap vermek için savaşıyordu. Nihayet, üçüncü düzeyde uluslararası sistemin anarşik yapısı nedeniyle tehlikelerin nereden geleceği bilinmediği için ani patlayan tehditler karşısında devletler önceden savaş hazırlığı yapıp ilk yakın tehlike karşısında savaşa giriyordu.

Perşembe 13 Ekim 2016 00:00
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MALİYETLERİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ

İklim değişikliğinin insanlığa dünya üzerindeki çatışmalardan daha fazla zarar verdiği dikkati çekiyor. Önce iklim değişikliğinin insan sağlığına olan etkilerini ele alalım.

Cumartesi 01 Ekim 2016 00:00