Her bahar: "Bu yaz incecik olacağım" Söylenir söylenmesine ama bir türlü yapılmaz, sadece heves edilir. Diyetteyim'ler sonra niyetteyim'e döner!
Kış uykusundan uyanıyoruz yavaş yavaş. Cemrelerin birbiri ardına düşmesiyle baharı kucakladık. Yaz mevsimiyle birlikte gelenekselleşen kilo verme sezonu da açılıyor. Ta taaam! Başlasın çeşit çeşit diyetler…
Her bahar: “Bu yaz incecik olacağım” Söylenir söylenmesine ama bir türlü yapılmaz, sadece heves edilir. Diyetteyim’ler sonra niyetteyim’e döner!
Yemek yemek insanda olumlu duyguları uyandıran bir aktivite. Yemek yerken kendinizi iyi hissedersiniz. Beyin de mutlu olacağı, iyi hissedeceği bir konuma girmek ister ve çözüm olarak yemeği üretir.
Beyninizin ruh halinizi dengeleme yollarından biridir yemek yemek. Neden yiyoruz? Güvende hissedip mutlu olmak için yiyoruz. Yaşananların nedeni duygusal açlık aslında.
Keyifsiz olduğunuz zamanlarda veya depresyondayken normalde yediğinizden daha fazla yemek yiyerek kilo alıyor ve beyninizin kendinizi iyi hissetmeniz için başvurduğu bu yöntem sizi mutsuz ediyor. Çünkü yemek yiyerek doyum sağlamaya, tatmin etmeye çalışıyorsunuz.
Sürekli buzdolabını açıp kapatıyor olmak, psikolojinizin bozulduğu anlamına gelir ancak bu sizin ruhsal olarak hastalandığınıza işaret etmez. Stresten yemek yemek her insan için normaldir.
Evde canı sıkılanların daha fazla atıştırdığını biliyoruz. Özellikle cep telefonundan anında verilebilen siparişler yemeğe ulaşmamızı oldukça kolaylaştırdı. Bu nedenle de kilo almak ve sağlıksız beslenmek artık sandığımızdan daha kolay.
İlk atıştırma isteği geldiğinde önce su tüketin. Yemek yemek için yerinizden kalktığınızda bunun stresten yemek olacağını bilin. Siz de karşı plan yapın. Can sıkıntısının ve stresin sizi mutfağa götürdüğünü anladığınızda yapabileceğiniz bir alternatifi hazır bulundurun.
Anksiyete, kızgınlık, depresyon gibi dönemlerde duygusal yeme atakları daha fazla olur. Sonrasında yeme bozukluğuna dönerse işte o zaman çok dikkat!
Stres hormonları insanları yüksek yağ ve şeker içeren yiyecekler yemeye iten temel etken. Stres obezite ve aşırı kilonun en önemli nedenlerinden biri.
Çoğu insan stres kaynaklı yemekten sonra pişman olur, aldığı kiloları görünce de panikler. Bu durum sürekli olarak kiloya, egzersize takıntılı hale gelmesine yol açabilir.
Spor salonuna gidememek, spor yapamamak, yemek yerken kendini kötü hissetmek sonunda ciddi yeme bozukluklarına kadar varabilir. Stresten yemeye karşı çözüm yollarını denemek bu nedenle önemlidir.
Stres altındayken beynimiz “kaç ya da dövüş” adı verilen bir pozisyona geçer.
O halde dövüşün, teslim olmayın!
Yemeklerinizi planlayın. Haftalık olarak menüyü belirleyin. Alışverişte sadece bu yemekler için gereken malzemeleri alın. Ara öğünler için sağlıklı atıştırmalıklar organize edin, yemek yapma süresini uzatın ve gece yatmadan önce sadece içecek tüketin. Erken uyumaya çalışın, geç saatlere kalmayın. Gece duygusal olarak tehlikeli saatlerdir, en çok yemek yeme isteği ve en çok yanlış bu saatlerde ortaya çıkar.
Duygusal açlığınız varsa o anda ne yerseniz yiyin aslında doymazsınız sadece o duyguyu ertelemiş olursunuz.
Gerekirse bir uzmandan destek alın. İçinize attığınız, bedeninize doldurduğunuz duygular ve düşünceler artık ağırlık veriyor size o büyük yüklerden bir kurtulun. Tüy gibi hafif hissedeceksiniz kendinizi.