YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR

Ersin AKMAN 08 Haz 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Teknoloji dünyasının en bilinen markalarından biridir Asus. Yıllar önce bilgisayarlar için ekran kartı, anakart gibi bilgisayar bileşenleri üreterek haklı bir ün kazanan şirket, 2000'li yılların başında ürün gamına laptopları da ekledi.

Teknoloji dünyasının en bilinen markalarından biridir Asus. Yıllar önce bilgisayarlar için ekran kartı, anakart gibi bilgisayar bileşenleri üreterek haklı bir ün kazanan şirket, 2000’li yılların başında ürün gamına laptopları da ekledi. İşin ilginci şirket bilgisayar üretme işine o kadar hızlı girdi ki bugün hem laptop, hem masaüstü, hem de tablet üreten ender markalardan biri haline geldi. Aynı Asus bundan iki yıl önce cep telefonu işine de girdi. ZenFone adını verdiği cep telefonu serisi satışa çıktığı her ülkede uygun fiyatıyla binlerce insan tarafından tercih edildi. Elimize alıp kullanmaya başladığımız ilk ZenFone modeli giriş seviyesindeki fiyatına rağmen gayet üstün teknolojik özellikler barındırıyordu. Kendisinden 300 – 400 TL daha pahalıya satılan başka markalara ait cep telefonlarından neredeyse eksiği yok gibiydi.

ZenFone 3 ile yeni bir başlangıç

Geçen hafta Tayvan’ın başkenti Taipei’de yeni ZenFone modeli olan ZenFone 3’ü tanıtırken Asus, sanki bütün dünyadaki cep telefonu kullanıcılarına yeni bir başlangıç çağrısı yapar gibiydi. Aynı anda üç farklı (ZenFone 3, ZenFone 3 Deluxe ve ZenFone 3 Ultra) model birden duyuran şirket, bu sefer farklı ihtiyaçları göz önünde bulundurarak çok mantıklı bir sınıflandırmaya gitmiş. Uygun fiyatla iyi bir telefon arzulayanlar için ZenFone 3’ün baz modeli, tamamen metal kasası ve en yeni, en hızlı bileşenleriyle ZenFone 3 Deluxe ve büyük telefon sevenler için ZenFone Ultra. Bugüne kadar orta sınıf telefonlar üreten Asus, özellikle ZenFone 3 Deluxe ve ZenFone 3 Ultra sayesinde Apple, Samsung ve LG kullanıcılarına da göz kırpar hale geliyor. Cep telefonu dünyasının kralları sayılan markaların ürünleriyle rekabet edebilecek kadar güçlü cihazları, daha modern tasarımlarla üreten Asus, böylece cep telefonu pazarında daha büyük Pazar paylarına da göz kırptığını açıklamış oluyor.

Peki gerçekten ZenFone 3, piyasadaki tüm rakiplerinden daha iyi mi? Aslına bakarsanız bugün her model cep telefonun diğerlerinden iyi olduğu ve kötü olduğu noktalar var. O nedenle herhangi bir markanın herhangi bir modelinin en iyi olduğunu söylemek imkânsız gibi. Asus’un ZenFone 3 ile yaptığı şeyse pazara yeni bir heyecan getirmek. Tüketicinin karşısına doğrudan olmasa bile dolaylı olarak “iPhone’dan, Samsung’tan veya LG’den sıkıldıysan işte sana en az eski telefonun kadar kaliteli ve biraz daha ekonomik bir seçenek” söylemiyle çıkmak. Böylece Asus sadece anakart üreten Tayvanlı bir markadan, dünyanın en güzel tasarımına sahip, en kaliteli laptoplarına imza atan global bir marka haline geldiği gibi, orta sınıf cep telefonları üretirken dünyanın en bilinen markalarıyla rekabet edebilecek kadar karizmatik ve güçlü telefonlarını üreten bir marka haline de geliyor. Üstelik bunu birkaç yıl içinde yapabilecek kadar güçlü bir Ar-Ge departmanına sahip olduğunu da tüm dünyaya göstermiş oluyor. İşte bu nedenle cep telefonu sektöründe yeni bir yıldız doğuyor.