SAMSUNG'UN ANLAŞILAMAZ EZİKLİĞİ

Ersin AKMAN 06 Tem 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Konuya girmeden önce belirtmekte fayda var; dünyada adetsel bazda en çok telefon satan şirket Koreli Samsung. Cep telefonu satışından en çok parayı kazanan marka ise Amerikalı Apple.

Konuya girmeden önce belirtmekte fayda var; dünyada adetsel bazda en çok telefon satan şirket Koreli Samsung. Cep telefonu satışından en çok parayı kazanan marka ise Amerikalı Apple. Bu arada Apple'ın herhangi bir teknoloji üretmediğini, buna rağmen Apple cihazların içindeki bazı parçaların da Samsung tarafından üretildiğini hatırlatmakta fayda var. Şimdi gelelim ana konumuza. Apple önümüzdeki sonbaharda (muhtemelen Eylül ayı bitmeden) yeni telefonu iPhone 7'yi satışa sunmaya hazırlanıyor. Samsung ise profesyoneller için ürettiğini söylediği Galaxy Note serisinin yeni modelini Ağustos başında tanıtmayı ve yeni iPhone'dan önce satışa sunmayı planlıyor. Burada yeni iPhone'un veya Note'un teknik özelliklerinden bahsedecek değilim ki zaten henüz her iki şirketten de bu detaylar konusunda resmi bir duyuru yapılmış değil. Yani derdim hangisinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek değil. Çünkü bu her iki modelin de Türkiye satış fiyatları belli olup, piyasaya çıktıktan sonra yapılacak bir iş.

Benim asıl takıldığım nokta Samsung'un (söylentilere göre) Note serisinin yeni telefonuna 6'yı atlayarak 7 ismini verecek olması. Aslında marka da, telefon da Samsung'un. Bu nedenle de yeni modele canı ne isterse o ismi verebilir ama şu an satışta olan Note 5'ten sonra çıkacak olan modele Note 6 değil de Note 7 isminin verilecek olması eğer söylendiği gibi iPhone ile aynı seri numarasına sahip olmaksa... İşte o zaman biraz durup düşünmek gerekiyor. Sen neredeyse iPhone ile aynı fiyata telefon satıyorsun, teknoloji geliştiriyorsun ama üst seviye telefonunun model numarası iPhone'un altında kalmasın diye 6'yı pas geçip, seriye 7'den devam etme kararı alıyorsun. Ki bence Note 6 yerine piyasaya Note 7 çıkıyorsa artık bir seriden de bahsetmiyoruz ama bu başka bir konu...

Bu durum sadece bana mı komik geliyor? Tüm cep telefonu üreticileri benzer bir şey yapsa nasıl olur? HTC'nin HTC 10'dan sonra HTC 7 çıkarması, LG'nin de G5'ten sonra 6'yı atlayıp G7'ye yönelmesi, Sony'nin Xperia X 7 ile bu model numarası rekabetine katılmasından bahsediyorum. Saçma (ve komik) değil mi? Peki rekabet müşteri deneyimi, müşteri ihtiyaçları ve teknoloji üzerinden yapılsa. Yani Samsung Note 6'ya Note 7 ismi vermek yerine Apple'ın tüm dünyada uyguladığı müşteri hizmetleri sistemini kurmaya çalışsa. Cihazlarını deneysel teknolojiler veya uygulamalar yerine kullanıcıya yarar sağlayacağı kanıtlanmış özelliklerle doldursa.

Tabii bir de eğer doğruysa 6'dan 7'ye geçmenin kullanıcılar üzerinde psikolojik etkileri var. Eğer Samsung böyle bir şey yaparsa bence gelecek ay satışa çıktıktan sonra yeni Note satın alan tüm kullanıcılarda bir iPhone fobisi de yaratmış olacak. Öyle ya sizin gidip iPhone ile neredeyse aynı parayı verdiğiniz Note 7, diğer koşullarda iPhone ile yarışamazken ancak numara bazında iPhone'a yetişiyor olacak. Daha doğrusu birçok kullanıcı Samsung'un yapacağı söylenen bu hamleyi "eşit görünme çabası" olarak algılayacak. Türkiye'de ise yeni neslin kullanmaktan çok keyif aldığı "ezik" tanımı markanın sırtına yapışacak. Şimdiden Türkiye'nin birçok noktasında "keşke Note 6 alsaydın, ezik misin de Note 7 aldın?" veya "5'ten sonra 6 gelir, sakın sendeki bu Note 7 çakma olmasın" gibi muhabbetlerin döndüğünü duyar gibiyim. Şaka bir yana Samsung'un yeni telefonuna hangi ismi vereceğine biz karar veremeyiz. Eğer sırası gelen Note 6 yerine Note 7 çıkarılırsa birçok insan tarafından (özellikle de iPhone kullanıcıları tarafından) Samsung Note 7 kullanıcılarına nasıl ezik muamelesi yapılacağını anlatmak öte bir şey de yapamayız... Tüm bunlara rağmen dünya cep telefonu pazarının lideri halen Apple...