Son günlerde Washington ve Ankara'dan Kuzey Suriye'nin Menbiç kenti konusunda farklı sesler geliyor…
Bizim yetkililerimiz Menbiç’de ABD ile bir anlayış birliği var darken Amerikalılar başka telden çalıyor…
Salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Menbiç konusunda Türkiye ile ABD arasında bir anlaşma olmadığını söyledi.
Hatta 21 Mart’ta yani Çarşamba günü (dün) Türk Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Ümit Yalçın’ın Washington’da ABD’li yetkililerle Menbiç konusunu konuşacağı açıklanmıştı… Ama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sanki böyle bir şey yokmuş gibi davranıyor. Salı günkü aynı basın toplantısında Nauert, Washington ile Ankara arasındaki diplomatik görüşmelerin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağına ilişkin soruya “Şu anda ilan edeceğimiz bir şey yok” diye cevap veriyor… O zaman Ümit Yalçın neden Washington’da?
Peki, bütün bunların manası ne? Türkiye ile Menbiç konusunu saatlerce görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başkan Trump tarafından bir Tweet mesajı ile kovulduktan sonra Menbiç olayı ortada kalmış gözüküyor… Amerikalılar açıkça Afrin’de bozguna uğradılar ve hala bunun şokunu üzerinden atamayan bir Washington var… Bunun için “olayı buzdolabına kaldırıp, yeni bakan göreve başlayıncaya kadar vakit kazanalım” diye düşünüyor olabilirler…
Amerika’da kafalar karışık… Bir tarafta “Türkiye’ye ihtiyacımız var onları fazla hırpaladık” diyenler var bir yanda da PYD ve YPG’ye Suriye’de arkamızı dönemeyiz diyenler var. İşte bu yüzden Menbiç konusunda Türkiye gayet kararlı ve tutarlı bir tutum izlerken Amerikalılar yalpalıyor. ABD Suriye’nin kuzeyinden ayrılmak istemiyor ve YPG’yi burada kalmak için bir çapa gibi görüyor… ABD’nin durumu topu bir türlü oyuna sokmak istemeyen kalecinin haline benziyor…