MAĞAZADA YASAL MÜZİK: DİJİMEDYA

Yonca ORTAN 01 Eki 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Bir mağazaya girerken ilk dikkat ettiğiniz vitrindir. Sizi aslında ilk mağazaya çeken de o vitrin dekorudur. İçeri girdiğinizde sizi ürünlerden oluşan raflar ve onların üzerine düşen ışıklar karşılar. Işık da vitrin gibi, ürünlerin sergilendiği raflar gibi bir dekordur. Işık olmadan ürünlerin ne rengi ne de albenileri olur. Hatta son dönemlerde "Scent Marketing" dediğimiz kurumsal koku da girdi mağaza dekorlarına, koku dekoru olarak. Ancak bütün bunları tamamlayan aslında olmazsa olmaz öyle önemli bir dekor var ki, sizin mağazada ne sürede kalmanız gerektiğine ne ritimde alışveriş yapmanıza ve sonucu satın almayla bitirmenize etkili olur. Müzik en önemli ses dekorudur hatta ses kirliliği yapan insan uğultusunu bile bastırır.

Mağaza müziği yapmak bir mağazanın ben müzik yapacağım ve ne bulursam çalarım demesi kadar basit ve usulsüz olamaz. Her şeyden önce bir marka mağaza öncelikli kendi kurumsal kaygılarını göz önüne alarak bu konuya hassasiyetle yaklaşmalıdır. İlk olarak markanın hikayesi, ürünün niteliği, sektörü, müşteri kitlesinin profili masaya yatırılır. Buradan bir tarz çıkar ortaya. Ürün kime hitap ediyor? Bu nasıl bir kitledir? A kitlesi mi, B mi ya da C mi? Yaş aralığı? Buradan müzik türü çıkar ortaya. Sonra ürüne bakılır. Bu ürün hızlı tüketim ürünü mü? Böyleyse çok sık ve hızlı ritimde yani satın alırken düşünmeyi gerektirmeyen bir satın alma alışkanlığı gerektirir, bu durumda da müzik hızlı ritimde akmalıdır. Ömürlük veya uzun zamana dayalı tüketim ürünüyse satın alma kararı kısa sürmeyecektir ve müzik ritmi de sizin mağazada uzun kalıp satın alma kararı vermenizi tetikleyecek yavaş ritimde olacaktır. Yani ürün türü de müziğin ritmine karar veriyor.

Müzik yayını yapmak sadece teknik yayıncılık ve türüne önem vermek değildir. Nasıl ürünü satmadan üretiyor veya satın alıyorsanız yani bedelini ödüyorsanız müzik eserini de bedelini eser ve komşu hakları sahiplerine ödeyerek ticari kaygılarla kullanabilirsiniz. Bu durumda da eser telif lisanslama geliyor karşımıza. Eserlerin lisans bedellerini ödemeden mağazanızda yapacağınız müzik yayınları hukuk dışı sayılacak ve ciddi cezai yaptırımlara maruz kalabileceksiniz. Bu nedenle mağaza müzik yayınlarınızı lisanslamalısınız.

Buraya kadar görüyoruz ki mağazada yayınlanan müzik bir mağaza elemanın sevdiği şarkıları çalması kadar basit değil üstelik bir bilime ve hukuka dayalı ele alınması gereken ticari ve hayati bir karardır. Müziğin türü, ritmi, çalındığı demografik bölge bile satış cirolarını etkileyen önemli bir pazarlama unsurudur! Bu nedenle de “Retail Radio” yani “Mağaza Radyoculuğu” “Mağaza Müziği” diye bir sektör doğmuştur.

Bu sektör ülkemizde de mevcut olup bu konuyu ciddiye alan perakende, otel, restoran ve kafe zincirlerine de hizmet vermektedir. Şirketler sektöre yayıncılık haricinde lisanslama hizmeti de vermektedir. İşyerleri müzik lisanslamalarını ya meslek birlikleri üzerinden ya da bu firmalarla yaparlar.

Hizmetin kökü radyo yayıncılığına bağlı olduğu için sektörün de radyo kökenli şirketlerden oluşması mağaza müzik yayıncılığını profesyonel seviyeye çıkaracaktır. Bu sektöre yıllar önce katılan Dijimedya ekibi Türkiye’yi özel radyolar ile tanıştıran ilk ekiplerden biridir. Özel radyo yayıncılığı tecrübelerini mağazalara taşıyarak aslında sektörün kalitesini yükselterek her bir markanın kurumsal radyo yayıncılığı yapmasını sağlamış bulunmakta. Şimdiye kadar Kiss FM, Radyo Spor, Şık Fm, Le chic FM, Kiss TV gibi popüler radyo ve televizyon yayıncılığı birikimlerini müşterilerine kurumsal yayıncılık olarak aktararak ürün satışlarına ciddi pazarlama etkisi ile katkı sağlıyor. Dijimedya mağaza radyoculuğuna aynı anda mağazalara da reklam desteği de sağlamak amacıyla 10 adet de dijital radyolarını yayına başlatmış. Dijimedya müşterileri hem mağazalarında müzik yayını, lisanslaması ve reklam anons yayını hizmetleri almakla kalmayıp reklam kampanyalarını da Dijimedya Dijital Radyolarında da yayınlamaya başlamışlar.

Dijimedya özel bir yazılım geliştirerek mağazaları bireysel olarak şubelere özel anons ve müzik yayıncılığı yapabilmekle kalmayıp diyanet işleri ile de entegre olarak isteyen müşterilerine ezan saatlerinde müzik yayınını keserek de hizmet vermekte.

Dijimedya Dijital Radyoları

Kiss FM

Kiss Türk

Kiss Dance

Kiss Kids

Gold FM

Gold Türk

Radyo Ege’nin Sesi

Radyo Musiki

Radyo İntizar

GNC Radyo