SUÇ UYDURMA SUÇU

Okan SARIKAYA 24 May 2024

Okan SARIKAYA
Tüm Yazıları
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesi, "Kanunda, işlenmediği bilinen bir suçun, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar edilmesi ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerinin soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir." şeklinde düzenlenmiştir.

'Suç uydurma suçu' ile korunan hukuki değer, adli makamların zaman ve emek kaybının önüne geçilmesi, adliyenin hatalı karar vermesinin engellenmesi ve saygınlık ve itibarının korunmasıdır.

Bu yolla adli mercilerin gereksiz yere gerçeği yansıtmayan ve asılsız ihbarlarla yanlış yönlendirilerek meşgul edilmesi cezalandırılmaktadır.

Gelin görün ki, adli mercileri, yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarını halihazırda gereksiz ve keyfi yere meşgul edenlerin şikayetleri dosyaları dolup taşırmaya devam ediyor.

BODRUM SPORKENT ÖRNEĞİ

Son örnek, Bodrum'da Dirmil Mahallesi Kızılburun'da bulunan Sporkent'ten.

300 oy hakkı ile yönetilen ve 280 oyun kabulü ile seçilen Yönetim, şikayet edilmekten öylesine bunalmış ki, son çare tüm şikayetleri alt alta sıralayarak site sakinlerini Olağanüstü Genel Kurul'a çağırmak olmuş.

Diyor ki yönetim, "Seçildiğimiz günden bugüne kadar büyük bir özveri ile çalıştık. Sitemizin şahane olması için çok zaman harcadık, çok emek sarf ettik. Bir kısım ortağın iftiralarına, suç isnatlarına, hakaretlerine maruz kaldık. Bu şahıslar tarafından yapılan onlarca, şikayete, davaya, suçlamaya göğüs gerdik."

Ardından sıralıyor şikayet listesini:

Tam 15 kez belediye ve Cimer'e..

Ağaç kesiliyor diye orman şefliğine, Ağaç dikiliyor diye yine belediyeye.

MUSKİ'ye, ADM Elektrik'e..

Tam 14 kere savcılığa..

Şirket veya Kooperatifler hakkında yanlış bilgi verilmesi suçlaması, denetim görevinin ihmali, mala zarar verme, hatta Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Kanunu’na göre suçlanma..

Bitmiyor:

4 defa ilgili Asliye Ticaret Mahkemelerine Genel Kurul İptali davası..

1 kez de, Asliye Hukuk Mahkemesine Altyapı işlerinin Durdurulması talepli dava..

Tirajı komik olansa, siteyi zarara sokmakla suçlanan yönetimin bu şikayetler nedeniyle zabıtaya ödemek zorunda kaldığı cezalar.

"Sürekli ve organize şekilde şikayet.."

Yaşananlara ülkenin pek çok yerinde, pek çok benzer örnekle rastlamak mümkün.

Bir şekilde 'dur' denilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının da "gereksiz meşguliyetlerini" engelleyecektir.

'Suç uydurma suçu'nu hatırlatmam biraz da bu yüzden..