KÜÇÜK BİR UFUK TURU

Serpin ALPARSLAN 29 Tem 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Medyada ne var, ne yok sabah bir bakayım derken, hayli ilginç başlıklar çıktı karşıma… Bugün bunları paylaşayım istedim..

Medyada ne var, ne yok sabah bir bakayım derken, hayli ilginç başlıklar çıktı karşıma… Bugün bunları paylaşayım istedim.. Günün en dikkat çekici haberi Mısır’dan. Uzun süredir devam eden IMF'le görüşmelerde artık sona gelindi. Haberi ilginç kılan, taraflar arasında anlaşma sağlanması durumunda 12 milyar dolarlık dev kredi fonunun Ortadoğu coğrafyasında “en büyük yardım paketi” olarak tarihe geçecek olması. Mısırlı yetkililer, IMF’den bir heyetin 30 Temmuz’da başkent Kahire’ye gelerek anlaşmanın imzalanacağını duyurdular bile. Gidişatı göreceğiz..

İkinci dikkat çekici haber, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan.. 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasiden yana tavır sergileyen medya kuruluşlarına RTÜK tarafından kesilen cezaların yeniden yapılandırması gündemde ve düzenleme eklendi… Olumlu bir adım diyelim… Filistin Merkez İstatistik Bürosu’nda rastladığım bir haber de hayli ilgi çekiciydi.. Haber, Filistin Yönetimi’nin, Batı Şeria'da İlk Güneş Enerjisi Santrali Lisansını almış olması. Aslında Filistin Enerjisi Kurumu, şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde hemen hemen tüm güç kaynaklarına sahip olan İsrail elektrik şebekesine bağımlılığı azaltmak için, her biri 10 megavat büyüklükte 10 güneş enerjisi santrali inşası için ihale planladığını mayıs ayında söylemişti, sanırım kimseyi inandıramamıştı. 

Bloomberg'e göre, proje Amsterdam merkezli Gigawatt Global Cooperatief UA ve Filistin şirketi olan Raf Tech tarafından ortaklaşa yürütülecek. Hebron(El Halil) kenti yakınlarında bir yıl içinde tamamlanması beklenen 10 milyon dolarlık güneş enerjisi santralinin 5.7 megavat kurulu gücü olacak. Filistin’de ekonomik kalkınmayı teşvik için çalışan uluslararası bir örgüte göre, yıl sonuna kadar iki proje daha ihale edilecek.

Paylaşacağım son haber ABD’den: Haber ABD’de, Asgari Ücret Konusunda Bilinmeyen Yedi Gerçek ABD’de, asgari ücretin federal düzeyde yükseltilmesinden sonra yedi yıl geçti. Bu konuda bilinmeyen yedi gerçek şöyle; Asgari ücretin, en son 2009’da 7,25 dolara yükseltilmesinden sonra, geçim maliyeti ortalama %12 artmıştır. 1981’de Ronald Regan’ın Başkan olarak göreve gelmesinden sonra, minimum ücretin değeri yaklaşık %20, 1968’den itibaren minimum ücretin satın alım gücü yaklaşık %25 düşmüştür.

Tarihsel olarak, asgari ücrette düzenli artış için her iki parti de destek vermiştir. Federal minimum ücretin ilk kez belirlendiği Başkan Franklin Roosvelt’den sonra, her iki partiden göreve gelen 10 Başkan asgari ücret artışını desteklemiştir. Başkan Obama’nın 2013’deki çağrısından sonra, 18 eyalet ve DC bölgesinde minimum ücretin artırılması için adımlar atılmıştır. Pek çok Amerikalı minimum ücretin 7,25 doların üzerine çıkartılmasını desteklemektedir. Büyük (IKEA, GAP, Walmart, Target, T J Maxx, vb.) ve küçük ölçekli firmalar, ödedikleri en düşük ücreti yükseltmişlerdir. Minimum ücret artışından en fazla kazanım elde edenlerin çoğu yetişkinlerdir. Genelde, 10’da 9’un üzerindeki kısım ve kadın çalışanların yarısından fazlası yetişkinlerden oluşmaktadır. Bahşiş esası ile çalışanlar için minimum federal ücret daha da düşüktür. 1991’den sonra değişmemiş,  2.13 dolar seviyesinde kalmıştır.