GÜLÜMSETEN HABERLER

Serpin ALPARSLAN 10 Ağu 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Wirtschaftsblatt'ta şöyle bir haber vardı bugün: "Avusturya Türkiye ile Ekonomik İlişkilerin İyi Seviyede Devamını İstiyor" başlığı altındaki haberde,

Wirtschaftsblatt’ta şöyle bir haber vardı bugün: “Avusturya Türkiye ile Ekonomik İlişkilerin İyi Seviyede Devamını İstiyor” başlığı altındaki haberde, “Avusturya Başbakanı Kern ve Dışişleri Bakanı Kurz'un Türkiye'ye karşı siyaseten olumsuz tutumları ortaya çıksa da, Avusturyalı ekonomi temsilcileri, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin iyi düzeyde seyretmeye devam etmesinin her iki ülkenin de çıkarına olacağını ve siyaset ile ekonominin ayrı değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtmişlerdir.” deniyordu.

Sizin de nasıl bir durum bu? dediğinizi duyar gibiyim. Siyaset ayrı telden çalsa da ekonomi çevreleri bambaşka konuşmaya devam ediyor.  Öte yandan, Moody's sonrası iyimser seyrin devam ettiği dolar/TL bugün 2,96'lı seviyelere kadar indi nihayet. Rahatlatıcı bir durum, bir nebze de olsa. Geçen hafta 3 civarında seyir izleyen dolar/TL, Moody's'ten Cuma günü bir kredi notu indirimi gelmemesiyle birlikte haftaya düşüşle başladıktan sonra aşağı yönlü seyrini sürdürüyor.

Bu güzel notta düne düşen önemli başlıklardandı. Bankalararası piyasada güne 2,98'in üzerinde başlayan dolar 2,96'lı seviyelere kadar geriledi, akşam saatlerinde. Kurdaki düşüşte hiç şüphe yok, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı olumlu görüşme etkili oldu. Tabi, bir biri ardına gelen güzel haberleri de unutmamak gerek.. Zirveden çıkan 5 kritik karar hayli olumlu bir seyri beraberinde getirecektir. Ne diyor bu kararlarda özetle:

Türkiye'ye ve şirketlere yönelik yaptırımlar adım adım kaldırılacak. Türk Akımı projesi hızlı şekilde hayata geçirilecek. Nükleer santrale stratejik yatırım statüsü verilecek. Uçuşların tekrar başlaması için gerekli kararlar alınacak. Savunma sanayinde iki ülke arasındaki işbirliği artacak. Bir diğer güzel haber de gayrimenkul sektöründendi düne dair.. Gayrimenkul sektörünün başlattığı kampanya seferberliği konut piyasasını hareketlendirdi. Emlak Konut GYO projelerinden 1 haftada 1 milyar TL’yi aşan konut ve ofis satışı yapıldı. 1 ay sürecek kampanyanın sonunda 2- 2.5 milyar TL’lik satış yapılması bekleniyor.  Bu haberin gülümsetmesi geçmeden gün içinde “Ege Yapı’nın, Suudi Arabistan'dan gelen önemli bir yatırımcı şirkete Batışehir projesinden 25 milyon liralık toplu satış işlemi gerçekleştirdiği” notu ile hayli sevindik.  Piyasalarımız bir hayli hareketli ve arkası da geliyor..