Umut tacirleri para kazanmak uğruna sınır tanımıyor.

Sağlıklı yaşamak ya da yakalandığı hastalıktan kurtulmak isteyenlerin bankadaki hesabına, evine, arabasına göz diken şifa tacirleri sahte bal, sahte ilaç üretiyor hatta sahte doktor olarak bile karşımıza çıkabiliyor. Önceki gün gözaltına alınan sahte beyin cerrahı hastaların iyileşme umutlarını sömüren açıkgözlere son örnek.

Lise mezunu olmasına karşın, kendisini GATA mezunu alarak tanıtmış. Almanya ve Amerika’da beyin tümörleri üzerine ihtisas yaptığına, 10 binin üzerinde beyin tümörü ameliyatını başarıyla gerçekleştirdiğine sadece hastaları ve hasta yakınlarını değil, tıp ve medya dünyasını bile inandırmış. Son zamanlarda ameliyatlara pek girmediğini belirterek, para karşılığı hastaların beyin MR ve tomografi sonuçlarını inceleyip önerilerde bulunuyormuş! Kimbilir, onun tuzağına düşen beyin kanserli kaç hasta kurtulma şansı varken hayatından oldu?

SAHTE BEYİN CERRAHI SAĞLIK PROGRAMLARINA BİLE KONUK EDİLMİŞ!

Malum iletişim çağındayız. Hemen internette araştırma yapmaya başladım, sahte beyin cerrahının kişisel Facebook sayfasını inceledim. Ülkemizin önde gelen bazı beyin cerrahisi uzmanlarıyla arkadaş olduğunu görünce hayrete düştüm. Bitmedi; dahası var! Lise mezunu sahte doktor, beyin cerrahisiyle ilgili tıbbi kongrelere bile katılmış, üniversiteler başta olmak üzere çeşitli kurumlarda konferans vermiş. Sağlık programlarına konuk olarak “beyin tümörleri” üzerine ahkam kesmiş. Ne acıdır ki, bazı sunucular tarafından ülkemizin ve dünyanının önde gelen beyin cerrahlarından biri olarak tanıtılmış.

Ulusal ya da yerel olsun, ülkemizde her televizyon kanalının en azından bir sağlık programı var. Çoğu hastanın medyanın büyüleyici gücünün etkisiyle doktorunu ekrandan ya da gazete sayfalarından seçtiği bir gerçek. İşte, bu noktada son derece dikkatli olunması gerekiyor. Karşınıza çıkan kişi gerekten tıp fakültesi mezunu bir hekim mi? Yoksa sahte doktor veya sahte dişçi mi? İyileşme umutlarınızı sömüren açıkgözlerden kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için medyadaki haber ve söyleşiler ile internette yaptığınız aramalarda aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var.

SAHTE DOKTORLARIN TUZAĞINDAN KENDİNİZİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

• Televizyonlarda ya da gazetelerde sağlıklı yaşam için tavsiyelerde bulunan ve adının önünde profesör, doçent yazan herkesin doktor olmayabileceğini aklınızdan çıkartmayın. İzlediğiniz programlardaki hekimlerin akademik kariyerlerini, çalıştıkları sağlık kuruluşlarını, bilimsel ve mesleki birikimlerini araştırın.

. Sanal dünyada uzman doktor ararken karşınıza çıkan web sitelerinin önce isimlerine ve içeriklerine bakın. Şifa sömürüsü yapan umut tacirleri yıllarını tıbba adayan hekimlerden önce davranıp google, yahoo gibi arama motorlarında ilk sayfada ve en üst sırada çıkma ihtimali olan web sitesi isimlerinin çoğunu almışlardır. Kanser, diyabet, hepatit gibi hastalıkların isimleriyle anılan web sitelerinin bazılarının sahibi bitkilerle sözde tedavi uygulayan kişilerdir. Bu nedenle web sitesinin ismine kanmayın. Kısa bir ziyaretle içeriğine göz atın.

• Sahibi, editörü gibi bilgilerini saklı tutan, künyesi bulunmayan web sitelerinden kesinlikle uzak durun.