Güder: 6500 üyesi olan, her ay 1600 öğrenciye burs veren bir derneğiz. Biz gençlerimize çok önem veriyoruz. Onların eğitimleri için burs sağlarken bununla birlikte Hatay'ın ekonomik, stratejik, lojistik konumu dolayısıyla yerli otomobilin Hatay'da üretilmesi için, başta Hatay Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, rektörlerimiz, oda başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayicilerimiz kısacası Hatay'ın tüm dinamikleri ile bir seferberlik başlatmalıyız. Hatay'dan Ortadoğu'ya bir 
kapı açılmak isteniyor, biz burada halkı istihdam ederek ekonomik açıdan güçlendirmeliyiz.

İbrahim Güder’in en büyük arsuzu, Hatay ekonomisini büyütmek ve yaşanılabilir bir şehir olmasını sağlamak. Bunun için Hatay’da en az 50 tane milyar dolarlık şirketler olması ve bunların önlerinin açılması gerektiğine inanmakta. Bunun istihdamı artırıp işsizliği ve fakirliği bitireceği görüşünde. Gençleri de çok önemsiyor. İmkanları el verdiği ölçüde onların okul ve hayat başarılarına katkı sağlamak önceliklerinden biri.

Başkanlığını yaptığı HATİAB her ay 1.626 üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyor. Önem verdiği öncelikli işlerinin başında ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine karşılıksız burs ve bunların barınacağı öğrenci yurtları yapmak geliyor. Üniversite eğitimi için ailelerinden uzakta kalıp büyük şehirlere gelen tertemiz genç kızlarımızı, genç erkeklerimizi terör örgütlerinin tuzaklarından korumak için elinden geleni yapıyor. Bunu vatanı korumakla eşdeğer görüyor. HATİAB Genel Başkanı İbrahim Güder ile derneğin faaliyetlerini, Hatay’ı ve projelerini YeniBirlik için konuştuk.

Hatay bir medeniyetler şehri ve dinler arası diyaloğun merkezidir diyebilir miyiz?

Dünya tarihinde dinler arası diyaloğu en güzel şekilde yaşandığı tek yer Hatay’dır. ”Ezan, Hazan, Çan” üçü bir arada sadece medeniyetler kenti olan bu şehirde bulunuyor. İnanan insanların biri camiye, biri kiliseye biri de havraya gidiyor ve ibadetlerini özgürce yerine getirebiliyor. “Hatay kenti marka olmakta çok gecikti. Oysaki bir marka kent olmak için o kadar çok şeye sahibiz ki. Yakında bu konu üzerine Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği olarak bir çalışma başlatıyoruz. Amacımız Hatay’ın bilinirliliğinin artmasını sağlamakla Hatay’a gelecek turist sayısı ve yatırımcı sayısının artırılarak, ihracaatın ve istihdamın artmasına katkı sağlamaktır.

Türkiye ekonomisinde yeri nasıl, neler yapılıyor?

Türkiye’nin demir-çelik üretiminin üçte birinin gerçekleştiği Hatay, demiryolları, limanları, otoyolları, havaalanları, 2 tane üniversitesi ve eğitimli insan gücü ile otomobil üretimi için gerekli her türlü alt yapıya sahiptir.

Yerli Otomobilin Hatay’da üretilmesi için, başta Hatay Valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, rektörlerimiz, oda başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayicilerimiz kısacası Hatay’ın tüm dinamikleri ile bir seferberlik başlatmalıyız.

Yerli otomobil Hatay’da üretilmeli diyorsunuz, bunun için bir çalışmanız var mı?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı” n dan sonra yerli otomobil üretiminin nerede yapılacağı konusunda HATİAB Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği olarak biz bir çağrıda bulunduk. Yerli otomobilin üretileceği en uygun lokasyonun kesinlikle Hatay olduğunu düşünüyoruz. Hatay’ın ekonomik, stratejik, lojistik konumunun bu projeye çok uygun olduğunu, Hatay’da bulunan yetişmiş insan gücünün proje için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Günümüzde, Türkiye’de her bin kişiye 200 adet, Avrupa’da 600, ABD’de 800 otomobil düşmektedir. Türkiye’de kişi başına yaklaşık 11 bin dolar gelirin, 2023’te 25 bin dolara çıkarılması ve her bin kişinin otomobil ihtiyacının 600 adete yükseltilmesi hedeflenmektedir. Böylece, Türkiye’de 1,5 trilyon dolarlık sektör oluşacaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü yaptığı açıklamada, “Hedef pazarlar Kuzey Afrika ve Orta Doğu olabilecek, Türkiye’nin Otomobili yakıt türü, segmenti, fiyatı, sıfıra yakın karbon emisyonu, yüksek tork gücü, sürüş yeteneği ve enerji tasarrufuyla elektrikli otomobilden yanayız. Otomobilimiz, dünyada rekabet edebilecek, daha kaliteli ve daha ucuz olacaktır” dedi. Bu tespitlere tam uyan şehir Hatay’dır. Türkiye’nin otomobili Hatay’da üretildiğinde, dünyanın otomobili olacaktır.

Hatay stratejik olarak nasıl bir ilimiz?

Kıtalararası dünyanın en eski ipek denizi ihracat limanı Hatay’dadır. Günümüzde ve gelecekte Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinin stratejik deniz ihracatı, Hatay limanlarından yapılacaktır. Uluslararası duble karayolları, tren taşımacılığı, hava limanı ve uluslararası ihracat kurumlarıyla Hatay hazırdır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, 2017 yatırım planına alınan 4 şeritli, Hassa - Dörtyol Tünel Projesi bittiğinde; Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Şanlıurfa’nın yeni ticaret ve sanayi aksının merkezi Hatay olacaktır.

6 vilayetin ve bölgemizin en yakın ihracat limanı İskenderun Körfezi olacaktır. Gaziantep - Mersin Limanı arasındaki 270 kilometrelik mesafe, Gaziantep İskenderun Limanı ile 110 kilometreye inecek, zaman ve maliyetler açısından büyük avantaj sağlanacaktır. Suriye’de savaş bitecek, Suriye’de çok yüksek sayıda otomobil ihtiyacı olacaktır. Irak’a Arap ülkelerine, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine otomobil ihracatımız için uygun ihracat kenti Hatay’dır.

Türkiye’nin sanayisine baktığımızda nekadar etkili Hatay?

Türkiye’nin en fazla çelik üreten fabrikaları, haddehaneleri, sanayi üretim fabrikaları, sac ve yedek parça üreten fabrikaları ve organize sanayi bölgeleri Hatay’dadır. İskenderun Teknik Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, sanayi sektörlerine her yıl binlerce mezun veren mesleki ve teknik liseler Hatay’dadır. Türkiye ekonomisinde ilk 500’e giren, 15 büyük kuruluş Hatay’dadır.

Ticaret ve Sanayi Odalarımız örnek Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile hazırdır. Türkiye’de sayıları en fazla olan, uluslararası nakliyat firmaları Hatay’dadır. Türkiye’nin Otomobili, sıkışan Marmara Havzası´na değil, 17 medeniyetin yaşadığı, Unesco’nun gastronomi şehri ilan ettiği, Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri muhteşem, Anadolu kadim şehri Hatay’da üretilmesini talep ediyoruz.

Yerli otomobil üretimi için Hatay uygun bir bölge mi?

1960’lı yıllardan beri hayalimiz, Türkiye’nin Otomobilini inşallah 2021’de yollarda göreceğiz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, TOBB Başkanımıza ve Ortak Girişim Grubunun önünü açmak üzere, Zorlu, Anadolu, BMC, Turkcell ve Kıraça Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlarına birer mektup gönderiyoruz. Babayiğitleri, Hatay’ın Babayiğitleriyle çalışmaya davet ediyoruz. Yatırımın Hatay’da yapılması halinde, girişimciye 3 bölgede 5 farklı yer önerisi sunacağız. Her türlü teknik altyapıya hazırız, proje için her türlü katkıyı da vermeye hazırız. Binlerce dönüm arazileriyle Hatay’ımız hazırdır.

GENÇ HATİAB

İstanbul’da üniversite eğitimi yapan gençlerden oluşan GENÇ HATİAB’ı kurdu. Her üniversitede başkan ve yönetim kurulunda Hataylı öğrencilerden oluşan komisyonlar oluşturdular. Başarı öyküleri yüksek olan ülkemizin önde gelen şahsiyetlerini bu GENÇ HATİAB’lı öğrencilerimizle bir araya getiriyorlar. Özellikle GENÇ HATİAB’lı gençlere öğrencilik dönemlerinde meslekleriyle alakalı dünyadaki gelişmeleri ve yenilikleri takip etmelerini, İngilizcenin dışında muhakkak ikinci dili öğrenmelerini, mezun olduktan sonraki 10 yıl içerisinde dünyanın en büyük kuruluşlarının veya kendi işlerinin başına CEO olarak gelmek için hedef koymalarını anlatıyor. Onları başarıyı yakalamış kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerle bir araya getirip sohbetler yaptırıyor. Gençlere özgüven ve farkındalık sağlatıyor. Türkiye’nin Otomobili Hatay’da üretilsin önerimizi, Cumhurbaşkanımızın “Türkiye Milli Otomobilini Üretmeli” açıklamasından sonra HATİAB olarak konuya sahiplenerek basınımıza ve tüm kamuoyuna ilk defa biz ifade ettik

STRATEJİK İL HATAY

Hatay’ın çok değerli sivil toplum kuruluşlarımızın başkanları, milletvekillerimiz, rektörlerimiz, belediye başkanlarımız Hatay’ın güçlü holdingleri, sanayicilerimiz, tüccarlarımız, akademisyenlerimiz ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte en kısa sürede, “Türkiye’nin Otomobil Üretiminde Stratejik İl Hatay Sempozyumu” yapmalıyız. Sempozyum katılımcıları ve ilgili kurumların katkılarıyla, teknik analiz ve mali değerlendirme raporu bilimsel proje haline dönüşecektir.

“Tespitlerimize göre bu yatırım, 17 nedenden dolayı Hatay’da yapılmalıdır” diyorsunuz… Nedir bu tespitleriniz?

Türkiye’nin “Çelik Üretim Merkezi” Hatay’dır. Asya ve Avrupa’ya “deniz ulaşımı” İskenderun Körfezi’nden yapılmaktadır. “Hassa-Payas Tüneli” 3 yıl sonra bitecek ve Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis vilayetlerinin “Bölgesel Sanayi Ticaret Merkezi Hatay” olacaktır. Deniz yolu, demir yolu, otobanları ve hava ulaşım ağı ile “Güçlü Lojistik Hatay’da”. Ortadoğu’da süren savaş bittikten sonra “Bölgenin Otomobil İhtiyacını Sağlayacağı En Yakın Lokasyon Hatay”. Uluslararası ulaşım ağına sahip “Büyük Nakliyat Firmaları Hatay’da”. Türkiye’de ilk 500’e giren “15 Sanayi Kuruluşu Hatay’da”. Türkiye otomotiv ve yan sanayi “Filtre Üretiminin yüzde 63’ü Hatay’da”. Kaliteli teknik personel potansiyeli ve “Uygun ve Nitelikli İşçilik Hatay’da”. Türkiye’nin “Yaş Sebze ve Meyve İhracatında Hatay 1. Sırada”. Türkiye’nin toplam “Vergi Gelirlerine 8. Sıra ile Katkı Veren İl Hatay”. Nitelikli eğitim veren “Mustafa Kemal Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi Hatay’da”. Bir adet dünya birinciliği, iki adet uluslararası özel jüri ödülü kazanan, robotik kodlama, matematik, teknoloji, fen, kimya eğitimleri ile öncü “Payas Belediyesi Stem Eğitim Merkezi Hatay’da”. Dünyanın en eski ve geleceğin “Stratejik Deniz Ulaşım Merkezi Hatay”. En uzun denize sahiline ve turizm cenneti 14 yaylaya sahip olan “Unesco Ödüllü Gastronomi Şehri Hatay”. Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmak için “19 Yıl Savaşan Vatanseverler Hatay’da”. Onbinlerce yıllık tarihe sahip, 6 medeniyete başkentlik yapmış “Kardeşlik, Hoşgörü ve Medeniyetler Kenti Hatay”. Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı Hatay’dır. Hatay’da yaşayan 500 bin Suriyeli vatandaş arasında bulunan Türkiye ile entegre olmuş nitelikli Suriyelilerle “Hatay Ortadoğu otomotiv pazarında etkin rol alacaktır”. Hatay milli güvenlik sorunu olan stratejik önemi olan bir kent. Burada kurulacak Yerli Otomobil Fabrikası bölgeye güven verecektir. Yanı başında Suriye savaşından en çok etkilenen il Hatay. Yerli Otomobil üretimi savaşın getirdiği ekonomik sıkıntılara çözüm olacaktır.

Bunu küresel bir proje olarak görüyoruz ve küresel başarı hedefliyoruz. Bu tür stratejik yatırımların ülke geneline yayılması halinde ülkemizin riskleri dağılacak, şu anda işsizlik oranı yüksek olan bölgemizde istihdam oluşacak, ekonomik büyüme sağlanacak ve gelişmişlik derecesi artacaktır.

İbrahim Güder kimdir?

1959 yılında Hatay’da doğdu. Üniversite eğitimini Çukurova ve MK Üniversitesinde tamamladı. Çok sayıda dernek ve vakıflarda sivil toplum örgütlerinde kuruculuk, başkanlık, yönetim kurulu üyeliği, yüksek istişare kurul üyeliği ve üye olarak bulunuyor. MÜSİAD Genel Merkez İnşaat Sektör Kurul Başkanı olarak Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca MÜSİAD Ormanı projesinin de fikir babasıdır. 2005 yılında İnşaat Sektör Kurulu başkanlığı tarafından Ankara’da yapılan inşaat zirvesinde, olabilecek deprem risklerine karşı kentsel dönüşüm projesini ilk defa raporlayarak devlet yönetimine sunmuş ve kentsel dönüşüm projesinin de fikir babası olmuştur.

2005 yılında MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu başkanı ve MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliği sıfatı ile Hatay’da MÜSİAD şubesinin kurulması önerisi ile Hatay MÜSİAD şube kuruluş çalışmalarını başlattı. Bu vesile ile Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Tosyalı’ya MÜSİAD Hatay Şube başkanlığını önererek, gerçekleşmesini sağladı. Bugün Fatih Tosyalı başkanın önderliğindeki Hatay MÜSİAD şubesi Türkiye’nin en başarılı hizmet veren MÜSİAD şubelerin başında gelmektedir.

DEİK Türk-Tayvan İş Konseyi Başkanlığı yaptı. Daha sonra Tayvan’ın Ankara büyükelçiliği iş birliği ile kurulan Türk-Tayvan İş Dünyası Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi hala devam ediyor. Bu görev süresi içerisinde Tayvan Büyükelçiliği ve ekibiyle Türkiye’nin 40’a yakın vilayetine ziyaretler yaptı. Gidilen ilin bakanları, milletvekilleri, vali, belediye başkanları, ticaret odası başkanlarıyla, iş adamlarıyla iş toplantıları yaparak ihracatı ve turizmi artırmayı hedefledi.

Aynı toplantıları Tayvan’da da yaptı. Böylece Türkiye’nin Tayvan ile olan 15 milyon dolarlık ihracatının 950 milyon dolara yükselmesini sağladı. Karşılıklı turist sayısınında artmasına katkıda bulundu.

Yine DEİK Türk-Hindistan, Türk-Pakistan, Türk-Malezya, Türk-Endonezya, Türk-Vietnam gibi ülkelerin iş konseylerinde başkan yardımcılığı ve yönetim kurulu üyesi olarak ülkemizin dış ticaretinin gelişmesine katkılar vermeye çalıştı. Eylül 2016’da kuruluşu gerçekleşen Nurlu Ufuklar Vakfının kurucu Mütevelli Heyetinde yer aldı. İTO, TÜRSAB üyesi ve Türkiye Turizmciler Birliği Dostluk Grubu kurucu başkanı.

Hataylı iş adamları ve bürokratları bir çatı altında toplamak düşüncesiyle İstanbul merkezli HATİAB Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği’ni kurdu. Yerel bir dernek olarak kurulmasına rağmen zamanla yönetim ve yüksek istişareye aldıkları farklı illerin nitelikli işadamı ve bürokratlarıyla MÜSİAD, TÜSİAD gibi ulusal bazda hizmet vermeye başladılar.