Acaba hastalıkların tedavisinde çok önemli bir yeri olan ilaçlar konusunda sağlık karneniz nasıl?
Acaba hastalıkların tedavisinde çok önemli bir yeri olan ilaçlar konusunda sağlık karneniz nasıl? Aşağıdaki soruları yanıtlayarak, ilaçların kullanımı ve saklanmasıyla ilgili konularda notunuzu pekala öğrenebilirsiniz. İşte sorular:
. Doktora danışmadan ilaç kullanır mısınız?
. Size, iyi gelen bir ilacı arkadaşlarınıza tavsiye ettiğiniz olur mu?
. Hekiminizin reçete ettiği ilacı onun önerdiği süre ve dozda kullanmak yerine, kendinizi iyi hissettiğinizde keser misiniz?
. Hastalandığınızda bir önceki tedaviden kalan ilaçları doktora danışmadan almaya başlar mısınız?
. Baş ağrısı, grip, yüksek ateş gibi sağlık problemlerinizde arkadaşınızın önerdiği ağrı kesiciyi ya da antibiyotiği hemen içer misiniz?
. Evdeki ilaçların son kullanma tarihlerine dikkat etmeyenlerden misiniz?
TÜRKİYE’DE İLAÇ KULLANIM VE SAKLAMA ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI
Eğer, bu soruların birine bile, “evet” yanıtı veriyorsanız, ilaçlar konusunda sınıfta kaldınız demektir. Her ilaç aynı zamanda bir zehirdir. Her ilacın kendine göre yan etkileri vardır. Özellikle doktora danışmadan alınan ağrı kesiciler ve antibiyotikler böbreklerde ve karaciğerde olumsuz tablolara yol açabilirler. Sizin ilaçlarla ilgili sağlık karneniz nasıl bilemiyorum ama 8 bin kişi arasında yürütülen bir araştırmanın sonuçları toplumumuzda ilaçların kullanımı ve saklanmasıyla ilgili konularda büyük bilgi eksikliği olduğunu gözler önüne seriyor. Abdi İbrahim’in İlaç Bilincini Geliştirme Derneği ve Akılcı İlaç Derneği ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmanın çarpıcı bazı sonuçları şöyle:
. Ülkemizde her iki kişiden biri başkasına ilaç öneriyor. Önerilen ilaçların başında yüzde 72 ile ağrı kesiciler gelirken, bunu yüzde 43 ile soğuk algınlığı ve grip ilaçları, yüzde 29 ile vitaminler izliyor.
. Her 100 kişiden 68’i çoğu zaman ilaçlarını belirtilen zamanda kullanmıyor. İyileştiğini düşünen hastalar ilaç almayı keserek, hekimlerinin reçetesine uymuyor.
. Ülkemizde doktora danışmadan ilaç kullananların oranı yüzde 60.
. Her 100 kişiden 80’i önceki tedavisinden kalan ilaçları kullanıyor. Doktora danışmadan kullanılan ilaçlar arasında ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları ve vitamiler başı çekiyor.
. İlaçları almadan önce son kullanma tarihlerini kontrol etmeyenlerin oranı yüzde 8. Buna karşın ecza dolaplarındaki ilaçların son kullanma tarihlerine bakanların oranı yüzde 60.
. İlaçlarını buzdolabında muhafaza edenlerin oranı yüzde 46. Bunu yüzde 39 ile çekmece, yüzde 34 ile ecza dolabı, yüzde 13 ile mutfak masası ya da rafında saklayanlar takip ediyor. Ayrıca düşük oranlarda bile olsa, ilaçlarını komodin, sehpa, elbise ve banyo dolabına koyanlar da var.
. Her iki kişiden biri muayene olurken doktora kullandığı ilaçlar hakkında kendiliğinden bilgi veriyor. “Doktor sorarsa hepsini söylüyorum” diyenlerin oranı yüzde 38. “Kullandığım ilaçları genellikle söylemiyorum, unutuyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 5.
İLACINIZI BİLİNÇLİ KULLANIN, SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!
Araştırma sonrasında “İlacınızı bilinçli kullanın, sağlığınızdan olmayın” sloganı ile bir kampanya da başlatıldı. İlaçların hekim önerisiyle, reçetede yazılan dozda ve sürede alınmaları gerekiyor. En önemli noktalardan biri de, komşunun önerdiği değil, doktorumuzun reçete ettiği ilaçların kullanılması. Bu açıdan bir migren hastası olarak başım ağrıdığında kendine iyi geldiğini söyleyen bir ilacı çantasından çıkartıp bana vermeye çalışan arkadaşlarımın önerilerini hiç dikkate almam. Lütfen, siz de öyle yapın! Hep söylüyorum. Arkadaş tavsiyesini değil, doktorumuzun reçete ettiği ilaçları kullanalım.