"Halkın Sesi Gazetesinin 80. Kuruluş yıl dönümü ve Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi'' 10-13 Kasım 2022 tarihleri arasında Girne Amerikan Üniversitesinde gerçekleştirildi.
"Halkın Sesi Gazetesinin 80. Kuruluş yıl dönümü ve Dr. Fazıl Küçük Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi’’ 10-13 Kasım 2022 tarihleri arasında Girne Amerikan Üniversitesinde gerçekleştirildi. Bir grup arkadaşla birlikte çalıştaya katkı vermek üzere davet edilmiştik. Davet sahiplerini, yol arkadaşlarımızı, bildirileriyle katkı verenleri şükranlarımızla anıyoruz. Kıbrıs'ın bugüne gelişi ve bizlere emanet edilişinin ilk tarihi Hz. Osman döneminde Muaviye'nin denizaşırı sefer için izin alması ve burayı aldıktan sonra İstanbula ulaşma düşüncesini unutmamak icap ediyor. 649 tarihinde yapılan seferle Adaya çıktıktan kısa bir zaman sonra Peygamberimiz Hz. Muhammet (as)’ın süt ya da soy bakımından teyze-yeğen ilişkisi olan “Hala Sultan” atından düşerek bu toprağın sahibi olduğumuzu bizlere haber veriyor. Bir an evvel sahip çıkmamız için nöbet bekliyor.
Her şehit kabri-her şehidimiz Şair Mithat Cemal Kuntay’ın ifadesiyle anlam kazanıyor;
"Asrın, yaşamak hakkını vermez sana kimse
Sen asrını, üstünde izin varsa benimse
…
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır". Bu emaneti bizleri haberdar ediyor.
Çalıştayda verilen bilgiler ve bildirilerle soylu beraberlik; kadim kültürümüzün hakşinaslığını, kardeşliğin kadirşinaslığını, güzel tarz ve tavırlarını beraberlikte görmekten, yaşamaktan sınırsız topraklardaki varlığımızı idrak etmekten asla ama asla toprağımızın bir karışına göz dikenlere fırsat vermeyeceğimizin üdrakiyle mesrur olduk. Geleneklerimizle, genlerimizde var olan ülküye inancımızla hakkı, hayrı üstün tutmaya muhtacız. Aynı kültürün ilminden, irfanından, hikmetinden beslenerek birlikte yol almaya, birliğimizi bir an evvel daha da güçlendirmeye mecburuz. Bu beraberliğimizde bunları gördüm. Her Anadolu ereninin yolculuğunda biriktirmiş olduğu değerlerimizi büyütmeye, hayatımıza dair olan iksirleri süzme bal gibi gözlerimize, gönüllerimize, akıllarımıza, yüreklerimize meşk etme çabalarımızın Kızıl Elma’ya dönüştüğünü de gördüm. Binlerce şükürler olsun. Turan ülküsü ile sınırsız topraklarımızdaki ilim, irfan ve hikmet sahipleri ile hemhal olmak şüphesiz boynumuzun borcudur.
Ecdadımızın bizlere devretmiş olduğu kulluk şuuruyla, İslam ahlakı ve inancıyla Türkün varlığını mezcederek ilim ve irfan tezgâhında birbirlerimizi dokumaya, her geçen günden daha çok muhtacız. Büyük dağların, yüreklerin, omuzların yükü ağır olur. Uçsuz bucaksız varlığımızı yeniden ve yeniden idrak ederek, her an seferde olma bilinciyle hareket etmeye, çalışmaya mecburuz. Gaflette kalmak, Haçlı emperyalizminin saldırılarını unutmak, şeytanın tuzaklarına düşmek anlamına gelir. Buna sebeptir ki Üstat Necip Fazıl’ın ifadesiyle;
"Sen bir devsin yükü ağırdır devin
Kalk ayağa dimdik doğrul ve sevin". Gençliğe Hitabesinde İse; “Genç Adam! Bundan böyle senden beklediğim, manevi babanın tabutunu musalla taşına, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dava taşını gediğine koymandır.
Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!
Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es! ...”
Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Eğitim Fakültesi işbirliğinde düzenlenen Çalıştaya; EkoAvrasya Vakfı, Fazıl Küçük Vakfı, Türk Birliği Dayanışma Derneği, Azerbaycan Kıbrıs Dostluk Cemiyeti ve BRTK destekleri ile gerçekleştirildi.
Çalıştay’a; Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü, KKTC Cumhuriyet Meclisi Girne Milletvekili ve Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhat Akpınar ev sahipliği yaptı. Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Doç. Dr. Güven Arıklı, Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, Dr. Fazıl Küçük Vakfı Başkanı Mehmet Akay, GAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Umay Türkeş Günay, GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı, GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir ve adını yazamadığım, emeği ve hakkı geçenlere, şahsım ve EkoAvrasya Vakfı adına da teşekkür ediyorum.
Tarihe tanıklık ederken, geçmişin ayak izlerinin kıymetini bir kez daha idrak ettik. Geleceğe ışık tutan, yelkenler açan konuşmalar dinledik. Kırım-Bahçesaray’da Gaspıralı İsmail’in gazete çıkarmak için dört defa Petersburg’a gidip yetkililerle görüştüğü ancak Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının 100. yıl dönümünde 5 (17) Ağustos 1882’de izin alabildiğini biliyoruz. 1905’te Tercümân-ı Ahvâl-i Zamân şeklinde değiştirilmiş, 1909’da yine “Tercüman”a dönülmüştür. Rusya’daki müslüman Türkler’in uyanmasında, birlik şuurunun oluşmasında büyük ölçüde etkili olan gazete, 1886’da amacını, “Rusya ülkesinde sâkin ehl-i İslâm’ın fevâid-i ma‘neviyye ve maddiyyesine hizmet etmek” diye açıklamıştır. Türkçe ve Rusça sayfalarının aynı olduğu ileri sürülmüşse de her iki dilde yayınlanan metinler birinde varken diğerinde yer almamış, bazan da bir yazı bir dilde daha geniş diğerinde daha kısa tutulmuş siyasi dil kullanılmıştır. 1883'ten 1918'e kadar Bahçesaray'da yayınlanan ve Rus İmparatorluğu'nda Türkçe konuşan nüfusunun basılı organı olan bir gazeteydi. Kurucu ve yayıncısı Kırım Tatar eğitimci İsmail Gaspıralı idi. 1908 yılında Mehmet Akif ve arkadaşlarının yayınladığı “Sıratımüstakim”iyle ve 1912 yılında ismi değişerek “Sebilürreşad”a dönüşmesini de hatırlattı konuşmalar. Gördüğümüz oydu ki “Halkın Sesi Gazetesi”nin 1942 yılında Dr. Fazıl Küçük’ün büyük gayret ve çabalarının böylesi bir geçmişle, uyanış ve uyarışla da zihnen bir yakınlığı mevcuttur. Aynı şuur, aynı, inanç, aynı dil, aynı sürgün, aynı açılar ve aynı kıyama hazırlık emareleri böylesi bir altyapının ancak eseri olabilirdi. Vatan toprağının tapusu olan şehitler yurdumuz ay yıldızlı bayrağımızla ebediyyen dalgalanacaktır. Bunun için “Kızıl Elma” ülkümüzden asla vaz geçemeyiz.
Ufuk açan fikirleri ile Çalıştaya katkılar sunan; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can Ünver, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayil, katıldılar. Yine Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasım Aydemir, EkoAvrasya Akademik Kurulu Üyesi Gözde Kılıç Yaşin, TBMM 22. Dönem Milletvekili Şair, Yazar ve Ressam Recep Garip konuşmalarıyla çalıştaya katkıda bulundular. Çağrıya kulak vererek uzak demeden katılan Kuzey Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzelere Genel Müdür Yrd. Seyit Ahmet Arslan, EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren ve Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Kurnaz’a emekleri ve katkıları için şükran borçluyuz. Çalıştayın akademik düzeyde gerçekleşmesine vesile olan Girne Amerikan Üniversitesi Rektörlüğüne ve Kurucu Rektör Hocamıza, EkoAvrasya Vakfı’na, Başkanı Hikmet Eren’e, üstün gayret ve nazik ev sahipliği ile gönüllerimize dokunan Doç. Dr. Güven Arıklı ile Orhan Hasanoğlu’na, bizleri hiç yalnız bırakmayan Süleyman ile Veysel Karani Hocalarıma da kalbi muhabbetlerimiz vardır. Bilgiler bilinenler olsa da hafızaları yeniden tazeledik. Rahmetle yâd ederek izlerinden asla vaz geçmeyeceğimize olan inancımızı en gür sada ile seslendirdik.
Dünya dediğimiz iki kapılı bir han. Bir taraftan giriyor, diğer taraftan vakit dolunca menzili maksuda yerleşiliyor. Bu dünyada nasıl yaşamışsan karşılığını da orada bulacaksın. Bir yerden bir yere gidiş ve dönüşler her daim bana bunu hatırlatıyor. Nasıl geliyorsanız öyle uğurlanıyorsunuz. Her fert ne yaptığına, nasıl yaşadığına, neyi ne kadar önemsediğine dikkat etsin. Örneğin, İstanbul Sabiha Gökçen'den Kuzey Kıbrıs Ercan’a ulaşmak böylesi bir geçişi çağrıştırıyor bende. Nerden geldiyseniz dönüşünüz orayadır. Allahtan geldik Allaha döneceğiz, buna iman ettik. Ne hazırladığına bak ey insanoğlu. Menzili maksud, istenen, özlenen, ulaşılması için karar kılınan hedeftir yani Kızıl Elma’dır.
Kuzey Kıbrıs’ımız, gezilmesi, görülmesi, ibret alınması gereken değerlerle dolu. Tarihin tanıklığını doğru okumak için, gezip görmek icap ediyor. Her haliyle Akdenizin incisi, Ata toprağımızın denizyıldızı Kıbrıs’ımız bizi özlüyor, bizi bekliyor. Bence gidin, her mevsimi farklı güzel. Ne diyor şair;
"Ben güzele güzel demem
Güzel benim olmayınca".
Halkın Sesi Gazetesine nice 80 yıllar temennisiyle Hala Sultan’a, Nazım Kıbrısi Hazretlerine, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş’la bütün ecdadımızla, şehitlerimize rahmet temenni ediyorum. Ruhları şad, mekânları ali ve makamları cennet olsun.
Selam ve esenlik dileklerimle.